Kuten artikkelikuvasta näkyy, kasvihuoneilmiö on sulattanut kevään mittaan hangen ympäriltään.
Näin on tapahtunut siitä huolimatta, että tuossa kasvihuoneessa on täsmälleen sama hiilidioksidipitoisuus kuin sitä ympäröivässä ilmassa.
Kirjoittaja: Jussi Knuuttila.
Kasvihuoneilmiö — konvektio
On siis aika heittää menemään Svante Arrheniuksen lanseeraama kasvihuoneilmiö, vaikka mies onkin nobelisti. Hän väitti kasvihuoneen olevan ympäristöään lämpimämpi siksi, että sen sisällä on ympäristöä korkeampi hiilidioksidipitoisuus. Hiilidioksidista ei saisi tässä yhteydessä puhua, ei ainakaan ilmastotieteessä. Väite on nimittäin totaalisen virheellinen.
Kasvihuone lämpiää siksi, että siellä vaikuttaa konvektio. Aurinko lämmittää kasvihuoneen maaperää ja rakenteita. Lämmin ilma nousee ylös, mutta ei pääse ulkoilmaan kuin pieneksi osaksi. Niinpä se jäähtyy vain kasvihuoneen pinnoissa ja laskeutuu jälleen alas lämmitäkseen uudelleen. Tämä on kasvihuoneilmiö, eikä hiilidioksidilla ole sen kanssa yhtään mitään tekemistä.
Kasvihuoneessa tapahtuva konvektio on niin tehokas, että se sulattaa lunta kasvihuoneen ympäriltä muuta ympäristöä huomattavasti nopeammin. Kasvihuoneessa lämmennyt ilma nimittäin säteilee lähiympäristöön energiaa, joka sulattaa lumen lähietäisyydeltä, kuten kuvasta näkyy.
Ilmakehän tiheys määrittää keskilämpötilan
Täsmälleen sama ilmiö tapahtuu ilmakehässä. Auringon lämmittämä maan pinta säteilee pitkäaaltoista energiaa, joka lämmittää ilmaa. Lämmennyt ilma nousee ylös, jäähtyy ilmakehän yläosassa ja laskeutuu takaisin maan pintaan. Tämä konvektio on sitä kiivaampi, mitä tehokkaammin aurinko maan pintaa lämmittää. Suunnilleen sama tapahtuu vesikattilassa, kun sitä lämmitetään.
Ja toistan vielä, että hiilidioksidilla ei ole asian kanssa juuri mitään tekemistä. Ilmakehällä toki on. Mitä paksumpi ilmakehä, sitä tehokkaammin se pitää konvektiota käynnissä. Ilmakehän tiheys määrittää maapallon keskilämpötilan, ei sen koostumus.
Ei kommentteja