WWF:n tiedottaminen on noussut somessa esiin. Taksvärkkikeräyksen vetonaulana esitetty manipuloitu jääkarhukuva, jota käytetään arktisen hätätilan symbolina, kuohuttaa.
Kysyimme, onko WWF toiminut hyvän tiedottamistavan mukaisesti.
WWF:n johtaja Tarja Hakala sanoo, että jääkarhut ovat ahtaalla.
Kilpisjärven tutkimusaseman johtaja professori Antero Järvinen sanoo, että WWF on yksi pahimmista liioittelijoista: ”Jääkarhu voi ihan hyvin”.
Lukijalta saatu viesti: WWF ei noudata JSN:n ohjeita
Maaseutumedian lukija nostaa muutamana aiheellisen kysymyksen esiin. Onko WWF:n tiedottaminen asiallista.
Lukija moittii, että kuvasta on manipuloitu photoshoppaamalla jäät jääkarhun ympäriltä pois. Myös tekijänoikeuksia loukataan, kun kuvasta on otettu tekijänoikeudet pois (Polar Bear Mother And Cub is a photograph by Steven Kazlowski which was uploaded on March 1st, 2018.)
”Ei ole reilua, että lapsia pelotellaan photoshoppaamalla jäät pois.”
Hän kertoo viestissään, että WWF ei noudata JSN:n (Julkisen sanan neuvosto) ohjeita.
(http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/)
”Ei ole reilua, että lapsia pelotellaan photoshoppaamalla jäät pois.”
WWF vastaa: Jääkarhut ovat ahtaalla
Johtaja Tarja Hakala WWF:ltä kertoo, että manipuloitu jääkarhukuva on markkinointikuva, kuvituskuva, jota ei koske JSN:n säännöt.
”Markkinointikuvan pitää olla erottuva kuva eri medioissa ja alustoilla. Markkinointikuvina voidaan käyttää myös piirroksia ja siinä pitää olla kiteytetty idea, mikä toimii eri formaateissa. Päivätyökeräyksemme kuvituskuva alleviivaa sitä, että ilmastonmuutos ja siihen liittyvä Arktisen merijään sulaminen on jääkarhujen suurin uhka.”
”Oikeassa valokuvassa pitää olla kuvaajan krediitti”, Hakala kertoo.
”Nuoret tietävät, että arktinen alue lämpiää vähintään kaksi kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin ja jääkarhut ovat ahtaalla.”
”Nuoret tietävät, että arktinen alue lämpiää kaksi kertaa nopeammin ja jääkarhut ovat ahtaalla.”
Professori Järvinen: Jääkarhu voi ihan hyvin
Professori Antero Järvinen on tutkinut ilmastovaikutuksia Kilpisjärven biologisella asemalla 47 vuotta.
”WWF:n väitteille ei ole mitään todisteita. Ne perustuvat kyseenalaisiin ylilyötyihin ilmastomalleihin”, Järvinen sanoo. ”Lähes kaikki WWF:n ympäristöväitteet ovat osoittautuneet vääriksi”.
Järvinen jatkaa: ”Saisi jo loppua ja järki käteen”.
Järvisen mukaan WWF on yksi pahimpia asioiden liioittelijoita. ”Jääkarhu voi ihan hyvin, sillä ei ole mitään hätää. Moni peto, kuten tiikeri on pahimmassa pulassa. Väestön kasvu on luonnon monimuotoisuuden kannalta suurin uhka takia.”
”Jääkarhu voi ihan hyvin, sillä ei ole mitään hätää.”
Jääkarhukanta on viisinkertaistunut 1960-luvulta nykypäivään. Laji on selvinnyt historiansa aikana monista paljon lämpimämmistä kausista, jolloin lunta ja jäätä oli selvästi nykyistä vähemmän.
”Kaikista eläinlajeista löytyy vanhoja ja/tai sairaita huonokuntoisia yksilöitä. Niiden esittäminen ilmastonmuutoksen uhreina on vastuutonta ja se kääntyy lopulta ympäristönsuojelua vastaan.”
Luonto vaihtelee luonnollisista syistä 60-70 vuotisissa rytmeissä. ”Nyt ollaan lämpimässä rytmissä, eikä tiedetä koska se loppuu, mutta stoppi tulee jossain vaiheessa ja mennään kylmempään suuntaan.”
”Kaikista eläinlajeista löytyy vanhoja ja/tai sairaita huonokuntoisia yksilöitä. Niiden esittäminen ilmastonmuutoksen uhreina on vastuutonta ja se kääntyy lopulta ympäristönsuojelua vastaan.”
WWF:n tiedottaminen toimii 100:ssa maassa
”WWF:n rooli maailman ja Suomen vaikuttavimpana ympäristöjärjestönä on näyttää suunta, yhdistää ihmiset ja löytää kokonaisvaltaiset ratkaisut yhteistyössä muiden kanssa.”
Suomessa järjestö vaikuttaa mm. lakien valmisteluun ja hallituksen ohjelmiin; esimerkiksi nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu monia heidän tavoitteitaan. Suomessa ympäristöjärjestön tilinpäätös vuodelta 2018 osoittaa että WWF Suomen Bruttotulot olivat yhteensä 8 041 875 euroa. Säätiön taseen oma pääoma oli tilikauden päättyessä 9 558 283 euroa. (lähde https://wwf.fi/mediabank/11829.pdf)
Lisäksi järjestöllä on suuri vaikutus materiaaleihin, joilla innostetaan koululaisia ympäristön suojeluun.
Lähteenä wwf.fi / https://wwf.fi/wwf-suomi/tietoa-meista/
2 Kommenttia
Propagandaa polittisen agendan tueksi.
Harmi ettei WWF:kään ole enää luonnon todellisesta tilasta tai asioista kiinnostunut.
Jotenkin tämä uusmarxilainen aika on pyyhkinyt tieteen perustavimmilla pilareilla takapuolta.
Kyseenalaistaminen ja teorian, väitteen tai olettaman verifiointi käytännössä…
”MITÄ NE OVAT?” kysyy Marxilainen vihertieteilijä.
”manipuloitu jääkarhukuva on markkinointikuva, kuvituskuva, jota ei koske JSN:n säännöt.”
Kuvaa koskenee sitten markkinointilaki? Vai saako mainoksissakin valehdella, kuten (JSN:n sääntöjen alaisissa) otsikoissa? Olen jo pitkään haaveillut, että markkinointilaki laajenisi koskemaan myös lööppejä ja otsikoita – siis artikkeleiden ja uutisten ”mainoksia”, mutta mitäpä siitä sitten, jos kerran mainoksissa saakin kertoa tuotteesta vääriä tietoja.
Myös varsin mielenkiintoinen käsitys kuviin ja tekijänoikeuksiin liittyen: ”photosopattu” kuva ei ole ”oikea kuva”, eikä siihen tarvitse laittaa kuvaajan nimeä.