Berner aloittaa kokonaisvaltaisen maatalouskaupan, johon kuuluu kasvinsuojeluaineiden lisäksi vilja- ja lannoitekauppa. Samalla perheyritys siirtyy notkeasti suoramyyntiin ja verkkokauppaan tiiliseinien rakentamisen sijaan.
Uusi suoramyyntiorganisaatio ja verkkokauppa ovat osa maatalouskaupan tulevaa muutosta.
”Suomen maatalouskaupan muutos on ollut turhan hidasta, eikä tehostamistoimia ole tehty ajoissa. Siksi pääosa kaupasta on siirtynyt ulkomaiseen omistukseen”, sanoo Berner Oy:n Toimitusjohtaja Antti Korpiniemi.
Tiiliseinien säästöt ohjataan palveluun
”Maatalous, joka on meillä pääosin kasvinsuojelua, on niin ydinbisnestä kuin voi olla. Sen osuus on liikevaihdosta 40 prosenttia”, jatkaa Korpiniemi.
Uusi palvelukonsepti tarkoittaa suoramyyntiä ja digitaalisuutta. Kysymykseen, paljonko seinien osuus on kaupasta, 26 vuotta toimitusjohtajana toiminut Georg Berner kiteyttää osuvasti: ”Tiiliseinien säästöt ohjataan palveluun.”
”Tämä on vääjäämätön suunta”, komppaa Korpiniemi.
Berner ryhtyy maatalouskauppiaaksi
Vaikka kokemusta firmalla on, Bernerin uudistus on rohkea. Kahden vuoden operaatio on saatu ideasta päätökseen. Ryhtyminen maatalouskauppiaaksi vaatii uusia ajatuksia.
Uudistus aiheuttaa todennäköisesti myös vastarintaa, mutta saanee seuraajia kiviseinien kanssa kärvistelevistä toimijoista.
Berner osti vuonna 2003 ruotsalaisen Gullviksin myynti- ja asiantuntijaorganisaation. Ruotsalainen kova kisa on opettanut palvelun ja neuvonnan merkityksen. Bernerin uusi konsepti on todettu Ruotsissa toimivaksi.
”Ruotsista on otettu parhaat palat. Kaikkea ei sieltäkään kannata kopioida”, sanoo Antti Korpiniemi.
Suorat kontaktit ja digitaalisuus uuden konseptin avainsanat
Myyntiorganisaatioon tulee kuulumaan 30 henkilöä. Aikaisemmin Berner on tehnyt kauppaa jälleenmyyjien ja viljelijöiden kanssa.
”Olemme nyt tekemisissä suoraan viljelijöiden kanssa. Olemme nyt vapautuneempia. Suorat kontaktit ovat tähän asti olleet liian vähäisiä”, Korpiniemi tuumaa.
Helpolla Berner ei Korpiniemen mukaan pääse, mutta digitaalisuutten voi mennä mukaan fiksusti.
”Alku tulee olemaan hankala. Maatalouskaupan digitaalisuus on vain kehityssuunta, jossa olemme mukana.”
Asiakassuhdetta ei luoda netissä
Korpiniemen mukaan netti ei kuitenkaan voi luoda asiakassuhdetta, vaan se toimii palveluna. Verkkokauppatilaus on asiakkaan portailla päivän, viimeistään kahden päästä.
”Joskus tietysti aina jokin menee mönkäänkin”, hymyilee Georg Berner.
Digitaalisuus antaa mahdollisuuksia myös reaaliaikaiseen tiedonsaantiin ja neuvontaan.
”Me annamme itsellemme myös mahdollisuuden epäonnistua”, jatkaa Korpiniemi.
79 prosentin omavaraisuusasteen omaava, vakaa perheyritys ei elä kvartaalitaloudessa eikä firmaa johdeta Excelillä.
Konsepti on uusi Bernerille, mutta sitä se on myös asiakkaille. Uutta se on myös muille alan toimijoille, joille nykyaikainen toimintamalli luo haasteen.
Ei kommentteja