Skotlannin Glasgow´ssa marraskuun 2021 alussa pidetty ilmastohuippukokous, COP26, jossa otettiin taas niskalenkkiä ilmastonmuutoksesta, oli paljon puhuttua yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä.
Poliittinen eliitti nautti saastuttajien vieraanvaraisuutta ilmastorahoitusta suunnitellessaan.
COP26 -ilmastokonferenssin ns. pääasialliset kumppanit ja rahoittajat ovat monikansallisia yrityksiä. Vastineeksi taloudellisesta tuesta yrityksille on luvattu myönteistä näkyvyyttä sekä mahdollisuus määrätä tahti siirryttäessä kohti Net Zero -nollapäästöjä.
Myönteinen näkyvyys tulee sponsoreille tarpeeseen. Konferenssia rahoittaneiden joukossa on 70 000 tonnia muoviroskaa tuottava Unilever, Skotlannin toiseksi suurimmaksi saastuttajaksi viime vuonna nimetty energiayhtiö SSE; lääkejätti GlaxoSmithKline (GSK), joka käyttää astmalääkkeen valmistuksessa hiilidioksidia 1500 kertaa vahvempaa fluorihiilivetyä sekä päästölisenssejään luovasti tulkinnut autovalmistaja Jaguar Land Rover.
COP26-sponsoreista IKEA on päässyt kuljetuksilla saastuttavien yritysten listalle. Muita sponsoreja ovat supermarket-ketju Sainsbury´s, joka nimettiin pari vuotta sitten surkeimmaksi yritykseksi muovipulloroskan vähentämisessä ja kuluttajatuotteita – Vanish, Airwick – kaupitseva Reckitt, joka kumppaninsa Wilmarin kanssa tuhoaa metsää palmuöljyviljelmien alta.
Sponsorien joukosta löytyy myös yrityspankki NatWest Group, joka on ollut mukana kehittämässä YK:n Race to Zero -hanketta (”Kilpajuoksu kohti nollaa”). Natwest Group on yksi niitä ”visionäärisiä
johtajia” – Deutsche Bank, HSBC Holdings, Royal Bank of Canada ja Westpac – jotka yhdistivät voimavaransa YK:n alajärjestön UNEP:in kanssa ilmastorahoituksen kehittely päämääränään. Syntyi UNEP FI, United Nations Environment Programme Finance Initiative, jota yritykset ovat käyttäneet kehitellen itselleen sopivaa agendaa ja uusia markkinoita.
Net Zero Asset Managers Initiative -aloite on sijoitusrahastojen ja pankkien laatima näennäisaloite, joka – kun tarkkaan lukee – keskittyy enemmän rahoitus- kuin ilmastovakauteen. Aloitteen avulla sidosryhmäkapitalistit – edunsaajaryhmät – ovat asemoineet itsensä mukavasti määrittelemään globaalia politiikkaa, jolla on mahdollisuus tienata. Hallitukset ovat kuviossa toimeenpaneva elin.
Eräs ehdotuksista on saada maataloustuottajat mukaan päästökauppaan, maksajina tietenkin.
Moni saattaa kokea vaikeaksi luottaa siihen, että samat tahot jotka saivat aikaan kaikki edelliset finanssi-, talous-, pankki- ja ympäristökriisit, ovat nyt niin paljon viisastuneet, että osaavat tällä kertaa ratkaisuihin, joista on hyötyä muillekin kuin ”kriisinratkaisijoiden” omalle kukkarolle.
Ei kommentteja