”Tule tänne. Ne on taas täällä. Mä en jaksa!”, Susa Lengman itkee puhelimessa hysteerisenä.
Parkanon virkaeläinlääkäri Anne Sillanpää oli tehnyt eläinlääkäri Krasimir Kirovin kanssa yllätystarkastuksen Lengmanin navettaan.
Hyppään saman tien autoon. Matkalla Parkanoon otan Lengmaniin uudelleen yhteyden. ”Ne on soittaneet poliisit”, hän kertoo hätääntyneenä.

Eläinlääkäri pakotti eläimet sateen kyllästämälle laitumelle. Kolmen päivän kuluttua eläinten talloma pelto on vellinä. Eläinten jalat ovat sotkeentuneet peltovellissä, vastoin viranomaisten toiveita. Eläimiä kura ei haittaa.
Virkaeläinlääkäri moittii Maaseutumediaa
Toisen puhelun aikana pyydän eläinlääkäriä puhelimeen. ”Niin sä olet sieltä Maaseutumediasta?”, kysyy eläinlääkäri Sillanpää. ”Teidän kanssa mä en puhu. Kirjoititte viimeksi niin valheellista asiaa, että ehkä mä kirjoitan sitten johonkin toiseen lehteen.” Eläinlääkäri viittaa Maaseutumedian aiempaan artikkeliin Susa Lengmanin eläinvalvonnasta. Linkki artikkeliin tästä.
Mitä siellä tapahtuu?
”Mä voin sanoa, että täällä asiat eivät ole kunnossa.”
Millä lailla asiat eivät ole kunnossa?
”Sen verran voin sanoa, että nautojen asiat eivät ole kunnossa ja tästä tehdään eläinsuojelupäätös.”
Kerron tulevani paikalle puolen tunnin kuluttua ja lupaan julkaista eläinlääkärin lausunnon sellaisenaan.
”Mä en voi antaa teille lupaa tulla eläinsuojelutarkastukseen, olette asiaankuulumaton henkilö. Mikä suhde teillä on Susaan?”
Kerron olevani tuttava.
”Jos te tunnette henkilön, se on aika puolueellinen teidän näkemys. Jos teidän media on tätä tasoa, en kyllä halua teidän kirjoittavan mitään juttua. Ei eläinsuojelutyö saa olla skandaalihakuista, se ei auta yhtään.”
Kiistän skandaalihakuisuuden ja kerron, että hänellä on oikeus oikaista, jos on julkaistu virheellistä tietoa.
”No mä voin sen poliisin kautta oikaista.”
Puhelun taustalla kuuluu hysteeristä huutoa. Lengmanin tytär on menettänyt poliisien pelossa täysin malttinsa äitinsä puolesta.
Poliisi ei tulekaan paikalle
Susa Lengman jatkaa puhelua. ”Ne lähti nyt, ei ne poliisit kuulemma tulekaan
paikalle. Ne olivat sanoneet, ettei ne lääkäreitä tule auttamaan, vaan meitä.”
Susan ääni on jo normaali. Hän koettaa samalla rauhoittaa tytärtään, joka oli vienyt traktorin tielle poikittain.
Paikalle oli saapunut Susan vanhemmat ja mies 130 kilometrin päästä kesken työpäivän työmaaltaan Harjavallasta.
”Asiat eivät ole kunnossa”
Eläinlääkärit määräsivät Susa Lengmania tekemään työtään niin kuin he haluavat. Uhkailu ei Susan mielestä kuulu normaaliin käytökseen, ei ainakaan virkamiehen. ”Eikä eläinlääkärin kuulu puuttua meidän arkeen. Ne sanoivat moneen kertaan, että älkää tehkö tästä nyt suurempaa juttua. Otin sen kyllä varoituksena.”
Määräyksiä ei kuuleman mukaan ole täytetty. Lengman oli siirtänyt eläimet uudelle laitumelle, mutta ei ollut vielä täyttänyt vesiastiaa. Hän ei ollut myöskään ehtinyt kuivitella pihattoaan, joka kuitenkin kuuluu tilan jokapäiväiseen rutiiniin.
”Nuo vesilähteet tuolla maastossa ei kelpaa eikä täynnä olevat vesiojat.” Toinen eläinlääkäri sanoi, että nautojen ei missään tapauksessa saa juoda ojista luonnon vettä, koska se on vaarallista.”
”Ne kuulemma kuolee janoon tällä välin”, Susa sanoo jo hiukan huvittuneena.
Kun Lengman vei lihanaudoilleen vettä, yksikään eläin ei tullut juomaan. ”Niillä ei ollut edes jano. Mä en kuulemma taas ole määräyksiä totellut.”
Eläinlääkärit olivat sanoneet seuraavansa, että toimenpiteet tehdään, mutta lähtivät ennen vesiastian täyttämistä.
Eläinvalvontapiina: Läänineläinlääkäri kommentoi
”Suosittelen asiakasta tekemään kantelun eläinlääkäreistä. Siellä asia sitten selviää”, läänineläinlääkäri Hanna Kukkola kertoo.
Hän ei voi ottaa kantaa tapaukseen, koska ei ole nähnyt raporttia. Kukkola oli kuitenkin tietoinen asiasta, koska eläinlääkärit olivat jo tänään olleet häneen yhteydessä.
Selvää lienee, että eläinlääkärien läänineläinlääkärille kertomat kertomukset ovat eriävät Lengmanin kertomuksiin nähden.

Jos eläimillä on eläinlääkärin mielestä asiat huonosti, hänen pitää osata neuvoa, miten niitä parannetaan. Pelkkä rankaisu ei palvele eläinten hyvinvointia. Nämä naudat eivät ole janoisia, nälkäisiä, eikä rauhallisten eläinten ulkonäköäkään voi moittia.
Valvontaeläinlääkärien sydämetöntä käytöstä
Susa Lengmanin mukaan eläinlääkärien toimintatavat ovat olleet asiattomia. Eläinlääkärit olivat menneet ensimmäisellä kerralla navettaan, vaikka emäntä ei ollut paikalla. Lengmanille lääkärit olivat todenneet, että he menevät sinne vaikka keskellä yötä. Eläintilaan on menty joka kerta ilman suojavarusteita ja ilman lupaa. Laitumella viranomaiset liikkuivat omin päin. Lengmanin mukaan eläinlääkäri Sillanpää ei ole koskaan käyttänyt desinfiointia eikä pessyt varusteitaan. Asianajajan kanssa he eivät suostuneet puhumaan, eikä todistajia olisi saanut tulle paikalle.
Eläinlääkärit eivät aluksi suostuneet puhumaan Susan äidille mitatessaan karsinoita. He kuitenkin kommentoivat, että ensin olisi pitänyt viedä vesiastiat laitumelle, sitten vasta eläimet. Tällöin eläimet olisivat olleet ilman vettä vanhalla laitumella.
Susa Lengman on nyttemmin valokuvannut varmuuden vuoksi ja todisteeksi päivittäin eläinlääkärien ensimmäisen käynnin jälkeen kaikki kuivitukset ja muut toimenpiteet.
”Kukaan meidän perheestä ei ole nukkunut silmällistäkään viime yönä, ei lapset eikä aikuiset”, Susa sanoo uupuneena.
Lue edellinen artikkeli eläinlääkärin tarkastuskäynnistä tästä.
Toimittajalta
Eläinlääkärin pitää osata
Eräs vanhempi jo eläkkeelle siirtynyt eläinlääkäri sanoi, että vaikka kyse on eläinten hyvinvoinnista, ei ihmisenkään kärsimys saa lisääntyä. ”Eläinlääkärin ei tarvitse olla sosiaalinen, mutta auktoriteettiongelmia ei saa syntyä.”
Jos eläimillä on eläinlääkärin mielestä asiat huonosti, hänen pitää osata neuvoa, miten epäkohdat korjataan. Pelkkä rankaisu ei palvele eläinten hyvinvointia. Susa Lengmanin naudat eivät olleet janoisia, nälkäisiä, eikä rauhallisten eläinten ulkonäköäkään voinut moittia.
Edellisen artikkelin seurauksena virkaeläinlääkäri Anne Sillanpää oli sanonut, että hän ei tule enää tilalle, mikä sekin on vastoin virkaeläinlääkärin virkavastuuta. Nyt hän kuitenkin tuli, ilman eri ilmoitusta.
Suurin osa ammattikunnasta omaa suuren ammattitaidon ja erinomaiset sosiaaliset taidot. Uudessa valvontaeläinlääkärikunnassa tuntuu olevan väkeä, joille ihmisten kohtaaminen ja maalaisjärjen käyttö ei suju.
Eläinten hyvinvointia ei paranna eläinten pitäjän piinaaminen. Eläinlääkäri Sillanpää on laiminlyönyt yhtä hoitavan virkaeläinlääkärin periaatetta: Hän ei ole antanut Susan kertoman mukaan juurikaan varsinaisia ohjeita eikä neuvoja.
Hän ei suostunut keskustelemaan asianajajan kanssa, eikä sallinut todistajaa paikalle. Farmarilla on tähän oikeus. Uhkailu poliisilla on asiatonta, varsinkin kun asiakas on valmiiksi peloissaan.
Yleensä eläinlääkäri hoitaa ja antaa hoito-ohjeita, mutta ei toimi rankaisijana. Eläinlääkäri Kirov oli määrännyt Susan eläimille loiskuurin, kun nämä olivat pudottaneet talvikarvaansa. Susan mukaan mitään havaintoja loisista ei näkynyt eläinlääkärin kännykän lampun valossa.
Olisin iloinen, jos tällaisia tekstejä ei tarvitsisi kirjoittaa. Vieläkin iloisempi olisin, jos kenenkään kohdalle ei sattuisi tällaista.
17 Kommenttia
Voi pyhä jumala…
Jos tuo henkilö vielä tulee tilalle, voiko tapahtumat nauhoittaa tai edes äänittää. Mielenterveys tilalliselta tuollaisen virkamiehen ylivallan takia menee. Poliisilta voisiko saada tuollaiselle virkamiehelle kiellon? Ei voi olla totta.
Tapahtumat voi ottaa videolle ihan vapaasti ja julkistaa. Virkaläinlääkäri toimii julkisessa virassa. Vrt. julkisuuteen tulleet tallenteet tilanteista joissa lastensuojelu vie lapsia kotoa.
Krasimir on todella hyvä ja asiallinen eläinlääkäri, Annesta ei ole kokemusta eli en lähde suoraan ketään tuomitsemaan. Olisiko kyse nyt siitä, että henkilökemiat ei kohtaa ja eläinlääkäri ei osaa suositella asioiden korjaamista kehittävästi vaan puhuu mitä sylki suuhun tuo. Tilallisen voimavarat ovat tietenkin rajalliset ja talous rajoittaa isojen uudistusten tekoa. Asioiden kehittäminen on mun mielestäni yhteistyötä tilan, eläinlääkärin ja neuvojien kesken. Ei eri suuntiin repimistä. Jos kyse onkin tilan isäntäväen loppuunpalamisesta/stressistä, pystyisikö eläinlääkäri kannustamaan ja rohkaisemaan? Vettähän nyt on joka paikka täynnä tälle kesälle, siellä missä eläimet paljon talsivat ei ole kuivaa!
Vai kirjoittaako tässä Krasimirin tuttu kenties mies tai naisystävä. Niin vissiin. Surkea ihminen töissään tämä krasimir jos ei osaa jättää henkilökemioita tilan ulkopuolelle. tämmöinen vittuilu ei auta stressiin yhtään uskon jopa että se voi olla sen aiheuttaja. Mutta onneksi kaikilla on esimiehensä joten valitusta ja kantelua menemään!
Tota mä en ymmärrä, et määrätää loiskuuri, ku lehmält on lähteny talvikarva… Voi elämä… Määrätkää ihmisillekki loiskuuri joka ikisen parturi reissun jälkee!
Voiko tilalle saada puolueetonta eläinlääkäriä tekemään tarkastusta? Sellaista, joka olisi virka-asemaltaan korkeampi kuin Sillanpää?
Tilallisella/eläinten omistajalla on oikeus nauhoittaa sekä videoita tarkastukset silloin kun nämä tapahtuvat hänen tiloissa ja maillaan. Hänellä on myös oikeus pyytää paikalle todistajia juuri niin monta ja ketä itse haluaa.
Paskapuhetta mutta uskon.
Kenellä vaan on oikeus tallentaa keskustelu johon itse osallistuu. Voimia Susalle ja perheelle. En tahtois kellee tollasta paskaa niskaan.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=125252394475244&set=a.125252444475239.1073741827.100009714513442&type=1
Anne Sillanpää, ratkaise salainen viesti ja voit voittaa kuukauden kesäloman vesittyneellä niitylla.
Ihan peruskauraa maalla nykyään tällainen. Olen aiheesta myös alkanut kirjoittaa omaan blogiini. Olen kohdannut jo useamman Sillanpään kaltaisen nimittäjän, joilla maalaisjärki ei kuulu varustukseen. Parhaimmillaan olemme itse saaneet mm metrimittoja vesiastoiden sijoittamiseen laitumella! Itse olen agrologi ja toiminut myös maatalouslomittajan 15 vuotta, joten kokemusta ja näkemystä löytyy. Näistä kaikista asumattomista kannattaa tehdä valitus Eviraan. Itse olen tehnyt jo useammasta kantelun ja teen vastakin, jos ei tarkastuksissa toteudu hallintolaki eikä laki eläinlääkärin toimen harjoittamisesta. Eläimenpito ei ole vaikeaa, eläinsuojelulliset vaatimukset on helppo täyttää. Mutta omia neuvoja lakeina tarjoavat viranomaiset ylittävät valtuutuksensa.
Olisiko mahdollista, että tilalla ei ole kaikki kunnossa? Virkavastuulla työtä tekevä eläinlääkäri ei huvikseen ramppaa samassa paikassa. Lisäksi virkavastuu tarkoittaa sitä, että lainsäädäntö määrää, mitä tehdään ja suositellaan, koska eläinlääkäri kantaa vastuun, kun jotain menee vikaan.
Hmm 13 tilan lomituskilellon saanut 😀 eikä saanut itlojen nimiä ketkä ei halua
Mitäpä kuuluu Parkanoon armon (vai armottomuuden) vuonna 2016?
En ole hetkeen kysynyt. PItääpä soittaa.
Tilallisen käyttäytyminen ja elävien olentojen kohtelu ei ole kohdallaan. Tarkastuksille on syynsä. Mielivaltainen, puolueellinen median kirjoittelu epärehellisen ihmisen toiminnasta herättää enemmän kysymyksiä kuin valtion virkamiehen panettelu ja haukkuminen. Mitä on maksettu ja luvattu tämänkin jutun kirjoittajalle? Katala toiminta eläimiä ja ihmisiä kohtaan. Karman laki.
Kirjoittaja ei ole saanut latiakaan tämän jutun kirjoittamisesta.