Maaseutumedia
facebook twitter rss
  • Etusivu
  • Tekniikka
  • Karjatalous
  • Peltoviljely
  • Arkisto
  • Mikä MaaseutuMedia?
  • Yhteystiedot
Pääkuva 2
Karjatalous, Ruoka, Ulkomaat, Yleinen 2

Grana Padano -juusto syntyy kovalla työllä

Hannu Koivisto · 19.8.2014

Luciano Zani kättelee työn kovettamilla kourillaan lempeästi ja hymyilee. Päivä on kääntymässä iltaan, mutta päivän töitä on vielä jäljellä.

Luciano on Azienda Agricola Zani -tilan isäntä. Breschiassa, Pohjois-Italiassa sijaitsevalla tilalla on 400 lypsävää sekä juustola, jossa valmistetaan Grana Padano -juustoa.

”Tällä tilalla tehdään töitä aivan tajuttomasti, 20 tuntia joka päivä. Hulluja ihmisiä”, sanoo Zanin tuttu, Daniele, joka itsekin pyörittää kohtuullisen kokoista maitotilaa.

Zani on laskenut, että he koskettavat lehmän tissiä 15 000 kertaa päivässä. Töitä on toisella puolella tietä sijaitsevassa juustolassa paljon lisää.

Juuston valmistus aloitetaan suolaamalla vesi, johon juustot asetetaan.

Juuston valmistus aloitetaan suolaamalla vesi, johon juustot asetetaan.

Iso juustola

Juustolassa on yksi työntekijä, joka valmistaa maidosta, josta on hera ja rasva poistettu, Grana Padano -juustoa. Luciano Zani sanoo säästävänsä kustannuksissa, kun maitoa ei kuljetella kuin toiselle puolelle tietä.

Toisin kuin epäjärjestyksessä oleva maatila, juustola on hygieenisen näköinen, siisti elintarviketila. Vaikka Italiassa ei pilkkuja tuotantotilojen kanssa viilatakaan millimitalla, kaakelit ovat puhtaat ja nurkat siistit.

Tuskin kuitenkaan aivan yhtä tarkoin pyöristettyjä ja syynättyjä kuin Suomessa. Italiassa keskitytään enemmän laadunvalvontaan kuin tilojen mittauksiin.

400 lehmän juustolaa hoitaa yksi mies. Toivottavasti miehelle maksetaan hyvää palkkaa, sen verran tarkkaa homma hän tekee. Juustolaa tarakastelemassa tilan isäntä.

400 lehmän juustolaa hoitaa yksi mies. Toivottavasti miehelle maksetaan hyvää palkkaa, sen verran tarkkaa homma hän tekee. Juustolaa tarakastelemassa tilan isäntä.

Grana Padanoa 19 000 juustokiekkoa

Joka päivä pannaan juustonvalmistuksessa alulle 20 kpl 40 kilon juustokiekkoa. Juustokiloon kuluu 9 litraa maitoa.

Siellä missä on paljon maidontuotantoa, on lähistöllä myös sikaloita, jotka hyödyntävät juustonvalmistuksesta ylijäävän heran ja rasvan.

Juustovarasto valtava. Sisällä on juustoa kolmen vuoden ajalta. Juuston minimikypsytyaika on 18 kuukautta, mutta paras laatu syntyy 48 kuukauden kypsytyksellä.

Varastointi kysyy paljon pääomaa ja hidastaa rahan kiertoa.

Juustoja valmistetaan ympäri vuoden, mutta sitä myydään enimmäkseen syyskuusta kesäkuulle, jolloin hinta on korkeampi.

Grana Padano -juustokiekkoja on 19 000. Arvoa varastolla on 7 miljoonaa euroa.

Grana Padano -juustokiekkoja on 19 000. Arvoa varastolla on 7 miljoonaa euroa. Tilan kahden vuoden liikevaihto lepää hyllyillä 18 – 48 kuukautta, kypsyysasteesta riippuen.

 

Laadunvalvonta on piiruntarkkaa

Lehmät ruokitaan eri juustoihin eri tavalla.

Vaikka Grana Padano ja Parmesan ovat samantyyppisiä pohjoisen Italian juustoja, makuerot tulevat lehmien ruokinnasta.

Italialaiseen elintarviketuotantoon kuuluu olennaisena osana laadunvalvonta. Lehmien ruokinta on erittäin tarkoin säänneltyä, jotta laatu voidaan vakioida.

Karjasuojat ovat osittain hyvin kevytrakenteisia. Betonia käytetään paljon.

Karjasuojat ovat osittain hyvin kevytrakenteisia. Betonia käytetään paljon.

Osuuskuntatoiminta edistää paikallista ruokatuotantoa

Italia on osuuskuntien maa. Osuuskunnat, concorziot, markkinoivat tuotteet ja valvovat niitä.

Erityisesti DOP-tuotteet (Denominazione di Origine Protetta), jotka ovat EU:n hyväksymiä alkuperäistuotteita, ovat tarkan syynin alla. Tarkat sertifikaatit pitää täyttyä, jotta tuote hyväksytään DOP-tuoteperheeseen.

Suomessa vastaavia kolmea eri suojattua alkuperäisstuotteita ovat ainakin Lapin puikula, karjalanpiirakka, kalakukko ja sahti. Italiassa niitä on yli 200.

Osuuskunnat usein lisäksi varastoivat, markkinoivat ja myyvät pientilojen tuotteet keskitetysti. Jokainen isompi toimija myy tuotteensa itse, mutta osuuskunta osallistuu muuhun markkinointiin ja laatuvalvontaan.

Suomessa oli osuustoiminta italaialaistyyppistä vielä 60 – 70 -luvuilla.

Juustoleima

Kiekot on kaikki yksitellen tutkittu ja leimattu tilan ja alueen tunnuksilla. Jos juustoa kumautettaessa ei ääni ole oikea, tai siinä on muuta vikaa, leimaa ei heru.

Italiassa maito ei ole ruokajuoma

Suomessa maito juodaan nesteenä. Italiassa maito syödään juustona, siellä ei lapsillekaan juuri maitoa juoteta. Cappucinon tai cafe latten joukkoon toki käytetään runsaasti kuumennettua maitoa.

Italialaisessa marketissa on juustotiski yhtä suuri kuin Suomessa maitotiski. Suomalainen juustotiski on taas mitaltaan yhtä kapea kuin italialainen maitotiski.

Illan taittuessa navetan vieressä olevassa esittelytilassa nautitaan juustoa, kuinkas muuten. Grana Padano, samoin kuin Parmesan, on sitä arvostetumpaa ja kalliimpaa, mitä vanhempaa se on.

Viinilasin vieressä olevalla tarjottimella oleva Grana Padano on murenevaa ja voimakasta. Tuoreempi juusto on notkeampaa ja kevyempää.

Luciano Zani on työmies, joka on tottunut raatamaan. Ison lypsykarjan hoitaminen pienellä porukalla ilman automatisointia on kovaa työtä. Robottilypsy ei ole Italiassa kovin yleistä. Investoinneissä säästäminen näkyy krouheista kourista.

Luciano Zani on työmies, joka on tottunut raatamaan. Ison lypsykarjan hoitaminen pienellä porukalla ilman automatisointia on kovaa työtä. Robottilypsy ei ole Italiassa kovin yleistä. Investoinneissa säästäminen näkyy krouheista kourista.

Kovaa työtä

Tilalla on isännän lisäksi neljä ihmistä töissä, joista kolme on omia poikia. Jokaisesta ihmisestä näkee, että kova raataminen on jättänyt jälkensä.

Illalla vielä kahdeksan aikaan pimenevässä illassa kannetaan vasikoille muovisiin koppeihin suurussankoja.

Tila on saanut alkunsa aikoinaan 10 hehtaarin pientilasta. Maidon jalostusaste on nostanut liikevaihdon liki kaksinkertaiseksi, kolmeen miljoonaan euroon. Siitä vie juustola ja varastointi oman veronsa.

”Ei tämä työhön nähden ole kovinkaan kannattavaa, mutta pärjäillään”, sanoo Luciano Zani.

Farmari kättelee kovettuneella kourallaan ja antaa hymyillen juustopaketin läksiäisiksi.

Navetassa poikiva lehmä tarjoaa vielä loppuillaksi puhdetta.

 

Päivitetty 20.8 klo 15:23 Tila sijaitsee Breschiassa.

DOPGrana PadanoItaliajuustoJuustovarastoMaatilamaidontuotantoMaitoParmesan

Hannu Koivisto

Voisit tykätä myös näistä

  • 20150411-_DSC2092 Ruoka

    Julkiset ruokahankinnat suomalaisten kriteerien mukaisiksi

  • Mietoinen 6 Karjatalous

    Olkipihatto kuin pyhättö

  • Palkintotilaisuus Yleinen

    Hannu Koivistolle ja Maaseutumedialle merkittävä tunnustus

2 Kommenttia

  • heikki nordman kommentoi: 12.1.2015 klo 08:56

    Suomalaisissa Prismoissa myytävässä Grana Padanoissa näkyy olevan ainesosana kananmuna.

    Vastaa
    • Hannu Koivisto kommentoi: 12.1.2015 klo 10:10

      Onpa erikoinen juttu.

      Vastaa

Vastaa Peruuta

Avant Junkkari

MaaseutuMedia suosittelee

  • Hytin boksit

    Lohkon pinta-alan mittaus, Osa 1

    4.5.2015
  • Oraat

    Peittaus uusiksi – satoja kiloja lisää satoa

    27.2.2015
  • Junkkari-kylvaa-3

    Junkkarilta sykähdyttävä uutuus

    13.2.2015
  • 20150128-_DSC4019

    Maidon hinta ratkaisee perheen toimeentulon

    29.1.2015
  • HDR navetta small

    300 lehmää eikä yhtäkään työkonetta – ”Urakointi perustuu luottamukseen”

    29.1.2015
  • Päivi sytyttelee oven pielen kynttilöitä. Pihalla on toiset kynttilät. Kun ne alkavat hiipua, Päivi tietää haudalla olevien kynttilöiden olevan myös hiipumassa. Jukan haudalla kynttilät pidetään palamassa koko ajan. "Jutella en haudalla osaa, koska sieltä ei saa vastausta".

    Puolison kuolema yllätti

    30.12.2014
  • Veikko Tuominen

    Viljelytuet – Veikko vastaa

    30.12.2014
  • Kun vasikka luottaa hoitajaansa, se äityy hyvinkin tuttavalliseksi.

    Valehteleeko eläinkuva?

    22.12.2014
  • Suosituimmat
  • Kun vasikka luottaa hoitajaansa, se äityy hyvinkin tuttavalliseksi.

    Valehteleeko eläinkuva?

    22.12.2014
  • 20100429-_JPE4049

    Sikakuvat voi tehdä kahdella tavalla

    16.12.2014
  • Kuusivuotias Timo on Pontuksen kaveri.

    Kaukasiankoira on laumanvartija, jota susikin pelkää

    15.2.2015
  • 20150331-_DSC1338

    11 300 euron sanktiot 4 millistä

    2.4.2015
  • 11090315_10204102530099238_4408748550419799943_n

    Maajussien halpuutuskampanja – Ostokärryt käytäville

    6.4.2015
  • Jukka Ojantakanen says: Hei, onko säännöissä sanottu ettei luomutila voi käyttää tavanomaisen tilan su...
  • Kalle Salo says: Tämä 25% SV nurmille ja muille höpöpelloille pelastaa toki jotain, mutta onhan...
  • Jan Nummensalo says: Tainnu säätäjien kemiantaidot jäädä samalle perusasteelle jätevesiasetuksen ls...
  • Matti Räihä says: Typen laskennan problematiikka. Kun lasketaan lannoitustasoja ja lasketaan lan...
  • Heikki Penttilä says: "Ottakaa hyvät Mavin, Elyn, Ympäristöministeriön, Maatalousministeriön, Eviran...
Pysyvä nurmi traktori luomu GMO geenimuuntelu peruna Puimuri tehotuotanto maatalous Sikala Lypsyrobotti väderstad moto Veikko Tuominen Sika pöttinger VasikkaPhone massey ferguson

SEURAA FACEBOOKISSA

Tagit

geenimuuntelu GMO luomu Lypsyrobotti maatalous moto peruna Puimuri Pysyvä nurmi Sikala tehotuotanto traktori Veikko Tuominen väderstad
  • Arkisto
  • Mikä MaaseutuMedia?
  • T-Ford vie pohjoiseen
  • T-Ford vie pohjoiseen
  • Yhteystiedot

© 2014 MAASEUTUMEDIA