S- Ryhmä irtisanoi Irmeli Vinnikaisen ja 26 muun pienviljelijän porkkanasopimuksen – kolme viikkoa ennen kylvöjä. Siemenet ja tuotantopanokset oli hankittu 15 hehtaarin porkkana-alalle.
Forssalainen porkkanaviljelijä Irmeli Vinnikainen putosi rähmälleen ja henkiseen kyykkyyn. Hän oli liian pieni toimittaja, vaikka myytävää juuresta kertyy koko viljelyalalta 600 tonnia.
Sitkeä Irmeli ei luovuttanut. Väriporkkana teki hänestä julkkiksen. Toimittajat kyselevät, kaupat soittelevat. Porkkanat ovat syyskuussa nostokuntoisia. Vinnikainen odottaa sadon markkinointia mielenkiinnolla.
Kuinka suuri pienenkin pitää olla?
20-vuotisen yhteistyökumppanin kylmä ilmoitus pisti aivoverenkiertoon kohinaa. Ensimmäiseksi Irmeli sanoi kaikki työntekijänsä irti.
”Minua on aina siunattu hyvillä työntekijöillä”.
Pienviljelijäksi itseään tituleeraava yrittäjä ei ole kuitenkaan aivan pieni.
Yrittäminen on itsensä johtamista
Porkkanan viljely vaatii paljon enemmän ammattitaitoa ja pitkäjänteisyyttä kuin esimerkiksi viljat. ”Tämä homma vaatii kipinän, jotta tätä pystyy tekemään sydämellä”, Irmeli sanoo.
”Moni ei ole tottunut tällaiseen työhön. Ei tiedetä mitä tämä on”.
Tärkeitä ominaisuuksia ovat Irmelin mukaan fyysisen työn jaksaminen, paineen sietokyky, säiden armoilla olemisen hyväksyminen ja erityisesti itsensä johtaminen.
Kuluttaja on hassu
Tilalla on viljelty porkkanaa yhtäjaksoisesti 60-luvun loppupuolelta. Vuonna -95 yritystä laajennettiin.
Nyt Irmeli Vinnikainen viljelee värikkäitä porkkanoita 5,5 hehtaarin alalla. ”Sen verran, mitä yksin pystyy hoitamaan”.
Uusien markkinoiden löytäminen ei ole helppoa. ”Hyllyihin kyllä pääsee, mutta erikoistuotteita ei poimita kovin helposti ostoskoriin”.
Irmeli toteaa, että usein erikoistuotteet tulevat suomalaisiin keittiöihin ulkomaiden kautta. ”Suomalainen kuluttaja on hassu. Tuotteisiin pitää tutustua ensin ulkomailla, ennen kuin ne syrjäyttävät kotimaiset junttituotteet”, Irmeli sanoo helakasti.

Väriporkkanat ovat valmiit syyskuussa. Vinnikainen on nostanut niitä jo hiukan ylös tapahtumissa maistelua varten.
Yrittäjälesken elämä oli muiden käsissä
Irmelistä tuli leski vuonna -97.
Shokkia seurasi päätös jatkaa. ”Muuta vaihtoehtoa ei ollut, velkaa oli paljon”.
Koska Antilla ja Irmelillä ei ollut keskinäistä testamenttia, silloin pienten, päivän vanhan ja vajaan kaksivuotiaan, poikien edunvalvojana on ollut siitä asti maistraatti. Vielä olisi puoli vuotta jäljellä. ”Sitten voin tehdä mitä haluan”.
Holhoustoimilaki vaatii luvan hakemista maistraatilta käytännössä kaikkeen. Kaupungin, viranomaisten ja lautakunnan holhous on perustunut vuonna 1898 tehtyyn lakiin vielä 2000-luvulle asti. Yrittäjälesken asema on ollut hankala.
”Nyt tässä on käyty yksi sota kerrallaan. Sanon kaikille neuvoksi, että tehkää ihmeessä testamentti tälläisiä yllätyksiä varten”.
Työt tehdään vanhoilla koneilla
Irmeli löytää maistraatin mukanaolosta myös pelastuksen, sillä raha on pantu kiinni rakennuksiin eikä koneisiin. Konehankinnat ovat olleet koko maistraatin mukanaolon ajan jäissä.
Perikunnan konekanta on vanhentunutta. Kylvö tehdään vuoden -95 pneumaattisella Stanhaylla, jota nykyinen miesystävä virittelee.
Porkkanan viljely vaatii tarkkaa satoakauden seurantaa ja nopeita toimenpiteitä. Kasvinsuojelua ja tuholaisia vastaan on taisteltu vanhalla Kasi-ruiskulla.
Nostokoneena on vuoden -93 Pejo. Pakkaussysteemit ovat kokoonparsittuja.
Porkkanasta jalosteita
Irmeli ei tarkkaan osaa sanoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Hän on avannut paljon ovia jatkojalostuksen suuntaan.
”Ostin viime syksynä vaaleanpunaiset hanskat. Kun keväällä porkkanat loppuivat, ajattelin heittää ne tyylillä tiskiin”.
Itse rakennettu pakkaamo on tehty perikunnan nimiin. Vinnikaisella on ollut kaksi vuotta porkkanasta tehtyjä jatkojalosteita. ”Olen päättänyt, että porkkanaa en pakkaa lopun ikääni”, farmari sanoo.
Vuosi 2015 on uuden ajan alku. Pakkaamo aiotaan rakentaa elintarviketilaksi, jossa valmistetaan hilloja ja muita jalosteita. Vuonna 2012 perustettu firma, Orastava Aurinko, vastaa tulevaisuuden haasteisiin erikoistuotteilla.
”Aika näyttää, mitä sieltä tulee”, sanoo iloinen Irmeli.
Väriporkkana loi medianäkyvyyttä
Irmelistä tuli kuuluisuus, kun media otti hänet syliinsä. Värilliset porkkanat olivat hänen vastavetonsa.
Porkkana ei ole aina ollut oranssi, vaan violetti, josta juures on sittemmin jalostettu. Irmeli kertoo, että joku Hollannin kuninkaista määräsi porkkanat jalostettavaksi violetista oranssiksi. Värilliset porkkanat eivät siis ole uusi juttu.
Teollisuusporkkanalajikkeet Yellow Stone ja Purple Haze ovat jänniä kasveja. ”Ne kasvavat enemmän ylöspäin kuin muut lajikkeet. Kannat nousevat ylös, minkä takia ne vihertyvät helposti”.
Suomalainen yrittäjä ja farmari on kovin sitkein voimavaroin varustettu. Periksi ei anneta.
”Päivä paistaa vielä risukasaan”.
Artikkeli julkaistu 15.8. 2014
3 Kommenttia
Hyvä Irmeli koko L-Hämeen puolesta. Olemme ylpeitä sinusta. Täytyykin välttää kaupantekoa S-ryhmän mymälöissä, on liian karu meininki.
Olen samaa mieltä, täysin ajattelematon teko S-ryhmältä. Jaksamista Irmelille ja onnea uusiin koitoksiin.
Olen aina ihaillut Irmelin sinnikkyyttä, Tämä S-ryhmän teko oli ajattelematon , me asiakkaat voimme vaikka äänestää jaloillamme. Nyt vaan onnea ja menestystä Irmelille uusissa koitoksissa.