Maaseutumedia
facebook twitter rss
  • Etusivu
  • Aihealueet
    • Arkistosta nostettua
    • Bioenergia
    • Biotalous
    • Eläinsuojelulaki
    • Eläinten ruokinta
    • Erikoiskasvit
    • GIF – kuva-animaatio
    • Halpuutus
    • Hevoset
    • Hullu juttu
    • Huolto
    • Hyvinvointi
    • Ite-Taide
    • Karjatalous
    • Klubi-artikkeli
    • Kolumni
    • Konekauppa
    • Konekilleri
    • Kotieläintalous
    • Koulutus
    • Kulttuuri
    • Kuvareportaasi
    • Lukijablogi
    • Lähiruoka
    • Luomu
    • Luonnonsuojelu
    • Lyhyet erikoiset
    • Maaseudun nuoret
    • Maaseudun palvelut
    • Maaseudun persoona
    • MaaseutuMedia suosittelee
    • Maatalouden naiset
    • Mainos
    • Metsä
    • Murresanakirja
    • Muut lehdet
    • Pakina
    • Peltoviljely
    • Pienet erikoiset
    • Pääkirjoitus
    • Rakentaminen
    • Ruoka
    • Talous
    • Tapahtumat
    • Tekniikka
    • Ulkomaat
    • Urakointi
    • Uutiset
    • Uutispommi
    • Vieraskolumni
    • Viljelytuet 2015
    • Viranomaistarkastukset
    • Wanha talo
    • Wanhat koneet
    • Ympäristönsuojelu
    • Yritysblogi
  • Arkisto
  • MaaseutuMedia on maaseudun äänenkannattaja
  • Yhteystiedot
  • Klubi
    • Liity Klubin jäseneksi
    • Klubi-artikkelit
  • Kirjaudu sisään
Yleinen 3

Jäävätkö maailman parhaat mansikat poimimatta? Rajat auki — sesonkityöläisiä tarvitaan, ehdottavat marjantuottajat

Hannu Koivisto · 21.3.2020

Jäävätkö suomalaiset marjat poimimatta, jos ulkomailta ei saada sesonkityöläisiä pandemian takia?

Marjayrittäjät Anders Lång Pirttikylästä ja Jarmo Röppänen Suonenjoelta eivät halua edes ajatella asiaa.

Röppäsellä on jo istutuskausi alkanut ja työväkeä tarvitaan viimeistään toukokuun loppupuolella runsaasti lisää.

Molemmat ovat olleet marjayrittäjiä neljännesvuosisadan.

Vielä 70-luvulla suomalaiset olivat marjanpoimintatöissä, mutta raskas fyysinen työ kiinnostaa enää harvoja.  ”Ymmärrän, että on kivempaa olla vaikka kioskissa myymässä”, Jarmo Röppänen sanoo.

Anders Långin sesonkityöläiset kulkivat pelloille aiemmin polkupyörillä. Talossa piti olla oma kokopäivätoiminenpolkupyöräkorjaaja. Nyt kuljetukset hoidetaan linja-autoilla. Muilla ei lähiseudulla ole linja-autovuorot täynnä, Anders Långilla on.

Sesonkityöntekijät ovat kokenut työyhteisö, jota ei voi korvata kokemattomilla

Välittäjät hoitava työvoiman rekrytoinnin ja suuri osa poimijoista on tuttuja vuosien takaa.

Sesonkityöläiset tekevät monipuolista työtä yhteisössä eri tehtävissä. Anders Lång painottaa sanaa yhteisö.

Tilanne on kestämätön, jos kaikki  työläisetovat uusia ja kokemattomia. Kaikille ei voi opettaa hetkessä kaikkea.

Osa poimii marjoja, osa toimii työnjohtotehtävissä, osalla on muita tehtäviä varastossa, laitteiden parissa ja osalla on kuljetustehtäviä. Vanhat työntekijät sparraavat ja neuvovat uusia työntekijöitä talon tavoille, mikä on elinehto toimivalle työyhteisölle.

Vilskettä ja rivakkaa touhua sesonkina

Kävimme kaksi vuotta sitten Jarmo Röppäsen tilalla, Marja-Suomen Taimituotanto Oy:ssä.

Pihalla on vilskettä. 65 marjanpoimijalla on sesonki päällä. Osa liikkuu juosten, toiset kävelevät ripein askelin. Suurin osa on ukrainalaisia, muutama on tullut Pietarista.

Yritys tuottaa puolen hehtaarin alalla mansikkaa ja vadelmaa reilun neljän hehtaarin alalla kasvihuoneissa ja tunneleissa. Lisäksi yritys toimittaa taimia muille ammattiviljelijöille. Yhtiö toimii myös kasvihuonetunnelien maahantuojana.

Viljelytoimenpiteisiin päästään kahdeksan metriä leveissä tunneleissa jo huhtikuun alkupuolella. Kasvihuoneissa aloitellaan kevään töitä jo maaliskuun alkupuolella.

Tunneleissa marjat ovat viljelylaatikoissa pöydillä. Poimiminen on nopeaa ja helppoa, kun tasot ovat käsien ulottuvilla, seisontakorkeudella

Polka-lajikkeen mansikat on suuria kuin komian talon porsaat.

Suomalainen mansikka maailman paras

Suomalainen mansikka on kylmien öiden ja pitkien päivien ansiosta makea.

Suomalainen mansikka on Röppäsen mukaan maailman paras. ”Mansikka varastoi päivän aikana kaikki sokerit itseensä, eikä tuhlaa niitä yön aikana.”

Komeaa vanhempaa Malvina-mansikkakasvustoa. Märkänä kesänä kosteus on ongelma. Kun kasvustossa on potentiaalia, korjuukauden alussa poistetaan huonot marjat käsin pois pilaamasta satoa.

Poimintasesonki on pitkä

”Nykyisin viljelijät ovat keskittyneet kevytistutuksiin.

Mansikan Frigotaimi säilyy lepotilassa -1 -asteessa. Matkalla viljelijälle se sulaa, jonka jälkeen niitä päästään istuttamaan suoraan”, Röppänen kertoo.

Taimityyppejä on Röppäsellä myynnissä 15, mikä takaa pitkän poimintasesongin. Isommista taimista poimitaan jo samana kesänä sato.

”Kallit perustamiskustannukset tulevat takaisin jo istutusvuonna.”

Långin kylmävarastoihin mahtuu helposti 100 lavaa. ”Kun mansikat on oikein kerätty ja laitteet ovat hyviä, niin marjat säilyvät”, Anders Lång kertoo.

Suomalaiset eivät ole enää tottuneet ruumiilliseen työhön — 70-luvulla oli toisin

Marjatyöntekijät ovat pääosin Ukrainasta. Suomalaiset nuoret eivät ole yrittäjien mukaan tottuneet ruumilliseen työhön. Työ vaatii nuorta notkeutta. Sesonkityöläiset ovat elintärkeitä. ”Rajat auki heille”, sanovat marjayrittäjät.

70-luvulla poimijat olivat suomalaisia. Mansikan poiminta oli monen opiskelija kesätyö erityisesti mansikkapitäjässä Suonenjoella.

Suomalaisia ei marjojen kerääminen takavuosien tapaan kiinnosta. ”Ymmärrän, että on kivempaa olla vaikka kioskissa myymässä”, Jarmo Röppänen marjanviljelijä kertoo.

Röppäsellä on kausityöntekijöitä 70, Långilla on 200. Suurin osa poimijoista on Ukrainasta. Kumpikin on pyörittänyt marjabisnestä neljännesvuosisadan.

Röppänen kasvattaa taimia tunneleissa, hänellä on istutukset alkaneet jo maaliskuussa. Varsinainen sesonki avomaalla alkaa toukokuulla.

Suurin sesonki on poimintasesonki, joka on kiireistä aikaa. Työntekijöiden saannilla alkaa olemaan kiire, koska kahden viikon karanteeni vie osan työajasta.

Lue myös http://www.maaseutumedia.fi/mansikanviljelija-on-mansikkameklari/

 

Anders LångMaalahden marjatMansikat poimimattaMarja-Suomen taimituotanto OYSesonkityöläisiä

Hannu Koivisto

Voisit tykätä myös näistä

  • Lukijablogi

    Gut ist tot – Suoli on kuollut

  • Yleinen

    Saksalainen tukijärjestelmä – Uudet maatalouden piilotuet tuunattu entisestään

  • Yleinen

    Syytetäänkö Brysseliä turhaan? Direktiivien tulkinnat kansallisia

3 Kommenttia

  • Kristian Gustafsson kommentoi: 23.3.2020 klo 00:00

    Mistä jos poimijoilla on viirusta, sehän siirtyy marjoihin?

    Vastaa
  • Tane kommentoi: 4.4.2020 klo 12:25

    Rajat auki ja korona sisään, onko tyhmempää ajatusta olemassakaan. Ravintolatkin suljettu 2 kk eikä sieltä näin suurta mekkalaa ole kuulunut kuin mansikka miehiehiltä

    Vastaa
  • Ulriikka kommentoi: 7.4.2020 klo 11:25

    Ei tuon yksinkertaisempa työtä kuin mansikan poimiminen olekkaan , otat mansikan ja laitat koppaan ja kun se on täynnä vaihdat sen toiseen tyhjään koppaan.
    Tähänkö tarvitaan erikoiskoulutetun porukkaa….mukamas Suomessa ei ole..hahaaa pakolaiset ja työttömät vaan noukkimaan niitä mansikoita. Viljelijöille helpotuksia maksuista ja veroista.

    Vastaa

Vastaa Peruuta

MaaseutuMedia suosittelee

  • Valiolainen Osuuskunta Maitosuomi vastaa, miksi päädytty sopimustuotantoon – maitomarkkinat mullistuksessa

    14.7.2020
  • Koronavirushysteria osoittaa, että ruokaturva ei ole klisee — Ruuasta voi tulla nopeasti pula

    26.2.2020
  • Vilokin konkurssipesän epäonnistunut oikeudenkäynti — Viljelijän omaisuuden turva oudossa valossa

    14.2.2020
  • Lampaat ammuttiin niitylle — isäntä kuoli stressiin

    27.1.2020
  • Antti, nuori sikafarmari teki uuden sikalan

    9.1.2020
  • Suomalainen kinkku on luotettavaa ruokaa

    20.12.2019
  • WWF ohjaa kuluttajia välttämään suomalaista lihaa

    20.11.2019
  • Young Village folk — Uusi dokumenttisarja nuorista farmareista

    8.11.2017
  • Suosituimmat
  • Valehteleeko eläinkuva?

    23.8.2017
  • Kaukasiankoira on laumanvartija, jota susikin pelkää

    15.2.2015
  • Sikakuvat voi tehdä kahdella tavalla

    16.12.2014
  • Suomalaisprofessoreiden tutkimusraportti toteaa IPCC:n raportin täysin virheelliseksi

    9.8.2019
  • 11 300 euron sanktiot 4 millistä

    7.4.2015
  • Hannu Koivisto says: Mutta se kasvaa maan päällä....
  • Jukka M. says: Mansikka on epähedelmä....
  • Laitinen Jarmo says: Vihreet kaivaa harvinaisen isoa vaalitappiota itelleen..kun turvetta ei poltet...
  • veikko lehto says: Imatralla on käynyt kaivamassa kemijoko OY:n Marion....
  • Lauri Sarja says: KÄ'YKÄÄ GOOGLE ,mikroaaltopulssi on löytynyt vakava Ihmisiä sairastuttava sä...
Mavi Pysyvä nurmi luomu MTK Maataloustuet Maaseutumedia Mikko Hakola traktori Afrikkalainen sikarutto Eero Vilokki GMO Eläinsuojelulaki Veikko Tuominen Sika maatalous Sikala Maajussit Vapaaporsitus

SEURAA FACEBOOKISSA

Tagit

Afrikkalainen sikarutto Eero Vilokki Eläinsuojelulaki GMO luomu Maaseutumedia Maataloustuet Mavi Mikko Hakola MTK Pysyvä nurmi Sika traktori Veikko Tuominen

© MAASEUTUMEDIA