Maaseutumedia
facebook twitter rss
  • Etusivu
  • Aihealueet
    • Arkistosta nostettua
    • Bioenergia
    • Biotalous
    • Eläinsuojelulaki
    • Eläinten ruokinta
    • Erikoiskasvit
    • GIF – kuva-animaatio
    • Halpuutus
    • Hevoset
    • Hullu juttu
    • Huolto
    • Hyvinvointi
    • Ite-Taide
    • Karjatalous
    • Klubi-artikkeli
    • Kolumni
    • Konekauppa
    • Konekilleri
    • Kotieläintalous
    • Koulutus
    • Kulttuuri
    • Kuvareportaasi
    • Lukijablogi
    • Lähiruoka
    • Luomu
    • Luonnonsuojelu
    • Lyhyet erikoiset
    • Maaseudun nuoret
    • Maaseudun palvelut
    • Maaseudun persoona
    • MaaseutuMedia suosittelee
    • Maatalouden naiset
    • Mainos
    • Metsä
    • Murresanakirja
    • Muut lehdet
    • Pakina
    • Peltoviljely
    • Pienet erikoiset
    • Pääkirjoitus
    • Rakentaminen
    • Ruoka
    • Talous
    • Tapahtumat
    • Tekniikka
    • Ulkomaat
    • Urakointi
    • Uutiset
    • Uutispommi
    • Vieraskolumni
    • Viljelytuet 2015
    • Viranomaistarkastukset
    • Wanha talo
    • Wanhat koneet
    • Ympäristönsuojelu
    • Yritysblogi
  • Arkisto
  • MaaseutuMedia on maaseudun äänenkannattaja
  • Yhteystiedot
  • Klubi
    • Liity Klubin jäseneksi
    • Klubi-artikkelit
  • Kirjaudu sisään
Lähiruoka 4

Kaartilan Mallaspossu maistuu huippuravintoloissa

Hannu Koivisto · 24.4.2016

Jouni Kaartinen kasvattaa mallaspossujaan suoramyyntiin.

Etelä-savolainen sympaattinen ja vaatimaton maalaismies päätti kaksi vuotta lähteä markkinoimaan possuja suoraan asiakkaille.

Pari vuotta kypsynyt päätös oli rohkea, mutta vakaa. Viime vuonna jokaisesta teurastamoon toimitetusta possusta ei jäänyt käteen edes kintaita — Joka sika tuotti reilun kympin tappiota.

Kaksi vuotta kestänyt tuotekehittely saa nyt kantaa tästä eteenpäin. Bulkkituotannolla ei Kaartinen näe omalla kohdallaan tulevaisuutta.

Kaartilan Mallapossu on taitavasti tuotteistettua lähiruokaa, jolla on se tarina.

Alku näyttää lupaavalta, mutta ei ollenkaan helpolta.

Jouni Kaarinen on sianlihan pientuottaja, jolla on rohkeuden pohjaksi erinomainen ja uskottava liikeidea.

Jouni Kaartinen on sianlihan pientuottaja, jolla on rohkeuden pohjaksi erinomainen ja uskottava liikeidea.

Mallasmäskiä masuun

Sanonta ”Sika on sitä mitä se syö”, pitää paikkansa.

Jouni ei päästä ketään sikalan keittiöön. Suuri liikesalaisuus pysyy salaisuutena. Kaartilan mallaspossu syö muun muassa vehnää, härkäpapua ja mäskiä, oluen panossa syntyvää herkullista jätettä. Saimaan juomatehtaan kanssa tehty yhteistyö on Kaartilan mallaspossun tarinan ydin.

Mallasmäski on Jounin mukaan sian herkkua. Kourassa haistellessa haju tuntuu imelältä, makean kiehtovalta. Sika on sekaruuan syöjä, mutta tarkka sellainen.

Sika on innokas syömään, ihmisen kaltainen ahmatti.

Tärkeätä ei ole ravinnon koostumus, vaan se mitä se vaikuttaa lihaan. ”Jos mulle annetaan kolme lihan palaa, tiedän satavarmasti, mikä on meidän possua.” Sian nahkakin on Jounin mukaan erilaista.

Kaartisen sikala on hyvin tavallinen vanha lihasikala, mutta kaikkia määryksiä paljon väljempi. Karsinassa missä on neljä sikaa, Saksassa on 14.

Possujen sielunelämä on hyvin yksinkertaista. Eläin on utelias ja kaikesta kiinnostunut. Jos se kohtaa outoa porukkaa, siitä tulee hyvin säikky. Sian elämä saattaa mennä päiviksi sekaisin, jos se kohtaa yllätäviä hajuja kantavia ihmisiä. Älä mene luvatta sikalaan, utelias sika kärsii helposti pelosta.

Isäntä ja siat lukevat Savon Sanomia yhdessä.

Isäntä ja siat lukevat Länsi-Savoa yhdessä.

Kaartilan Mallaspossu lautasella Ravintola Murussa ja Finnjävelissä

Jounilla on kontaktit kunnossa, vaikka mies asuu monen mielestä syrjässä, pikkukylässä Juvalla monen pikkutien takana. Henry Alén on ostanut Kaartilan Mallaspossua jonkin aika ravintolaansa. ”Rasva on kiinteämpää, kuin tavanomaisesti kasvatetussa ja lihankin makuaromit tuntuvat suussa hiukan enemmän.” Huippukokki on tarkka raaka-aineistaan, joihin hyvä ruoka perustuu.

Jouni on selvästi ylpeä yhteistyökumppaneistaan. Qulinaristi-blogia pitävä Timo Sankala on Kaartilan Mallaspossun suuri fani. Jouni Kaartinen on erittäin tyytyväinen kuuluisan ruokablogistin antamaan tukeen. ”Timo on auttanut meitä näkyvyydessä paljon.”

”Yhteistyö kaikkien mallaspossun kanssa eri vaiheissa toimivien kumppanien kanssa on tosi arvokasta”, Jouni sanoo. ”Porsitusisännästä teurastamohenkilökuntaan, lihamestarit ja kokit, markkinointihenkilöt ja ruokabloggarit ovat kaikki tärkeitä.”

Jounin äidin läskisoosi teki qulinaristiin lähtemättömän vaikutuksen. Suomalainen perusruoka maistuu häkellyttävän hyvälle.

Raija Kaartinen tekee ruokaa ilman mittalusikkaa, ruokaa maistellen. Läskisoosi on herkullista perusruokaa. Sian kyki, sipuli, vehnäjauo ja pitkä ahudutus kuulostaa yksinkertaiselta, mutta maun loihitmiseen tarvitaan erityisesti rakkautta ruokaan.

Raija Kaartinen tekee superruokaa ilman mittalusikkaa, maistellen. Raijan läskisoosi on taivaallisen herkullista. Sian kylki, sipuli, vehnäjauho ja pitkä haudutus kuulostaa yksinkertaiselta, mutta maun loihtimiseen tarvitaan erityisesti rakkautta ruokaan ja raaka-aineisiin. Läskisoosin kyytipojaksi  oli tarjolla perunoita, sieniä ja marjoja — Kaikki paitsi voi ja maito omasta korista.

Lähiruoka tarvitsee luovuutta markkinoinnissa

Kaartilan Mallaspossu on keittiömestareiden ja superkokkien suosiossa. Miksi?

Jounin äiti ja isä puhuvat ruuan laitosta. Lounaalla ei ole pöydässä muuta ostettua kuin mausteet, maito ja voi. Kaikki on tehty tilan omista raaka-aineista. Jounin Kaartilan makuaisti on tottunut rehellisiin makuihin pienestä pitäen.

Jouni on perin hiljainen ja mietteliäs etelä-savolainen. Hän ei ole lähtenyt vouhkaamaan, vaan kehittämään omaa sianlihamyyntikonseptiaan. Miehellä on selkeät ajatukset siitä mitä markkinoilla tarvitaan.

Kaikki tehdään yksinkertaisesti ja maanläheisesti. Siat kasvatetaan mahdollisimman hyvin. Markkinointi kohdennetaan yrityksiin, kauppoihin, kauppahalleihin ja lihakauppiaille.

Itellan kylmäkuljetusten äkillinen loppuminen aiheutti pienille ruokatuottajille päänvaivaa. Kaartilan tuotteille on nyt löytynyt uusi tapa lihatoimituksiin.

Henry Alénille toimitettavat siat lakavat olemaansopivan kokoisia. Eläpaino on ylittää150 iloa. "Isossa siassa filekin lähenee kassleria. Mauk kertaantuu koon myötä."

Henry Alénille, ravintola Muruun ja Finnjäveliin toimitettavat kaksi sikaa alkavat olemaan oikean kokoisia. Elopaino on ylittää jo 150 iloista kiloa. ”Isossa siassa filekin lähenee kassleria. Maku kertaantuu koon myötä.”

 

Finnjäveliin lähtevä sika sa ensi-iltasa 7.4.

Ravintola Finnjäveliä varten kasvatettu sika sai ensi-iltansa lautasella 7.4.

Vanha sikala

Kaartisen sikala on hyvin tavallinen vanha lihasikala, mutta määräyksiä paljon väljempi. Karsinassa missä Kaartilassa on viisi sikaa, Saksassa on 14, normisikalassa Suomessa samassa tilassa elelee 10 töpselinokkaa.

Tunnelma on rauhallinen ja eläimet ovat vilkkaita. Kun lihasta saa kunnon hintaa, voidaan olosuhteetkin mitoittaa väljästi. Karsinassa siat ovat tyypillisimmillään: ne purevat lahkeita, tutustuvat kenkien kärkiin ja ovat luontaisen uteliaita. Siat ovat tottuneet ihmisiin.

Siat kasvatetaan suuriksi, 140-kiloisiksi. Niiden kasvu on normisikaa kolmanneksen hitaampaa, näin syntyy hyvälaatuista rasvaa runsaasti. Kuiva rasvaton sika on muotia, mutta rasvainen eläin on maukkaampaa. Esimerkiksi ravintola Murussa sian rasva otetaan kaikki talteen.

Italialaisen sanonnan mukaan sika on kuin Giuseppe Verdin musiikkia, siinä ei ole mitään turhaa.

 

FinnjävelKaartilan MallaspossuMuru

Hannu Koivisto

Voisit tykätä myös näistä

  • Arkistosta nostettua

    Jukolan Juusto -maitotilan isäntä Pertti Liias satsaa tulevaisuuteen

  • Lähiruoka

    Lähiruoka-automaatti — uusi ruuan markkinakanava

  • Lähiruoka

    Laidunherefordin uusi lihan rahtileikkaamo — palvelu karsinasta kylmiöön

4 Kommenttia

  • kirjoitusvirhe? kommentoi: 24.4.2016 klo 17:01

    Siat kasvatetaan suuriksi, 14 kiloisiksi. ????

    Vastaa
    • Hannu Koivisto kommentoi: 24.4.2016 klo 18:26

      Kiitos, korjattu: 140kg

      Vastaa
  • Jarmo Eskelä kommentoi: 6.7.2020 klo 15:36

    Mitä rotua nämä täplikkäät siat on?

    Vastaa
    • Hannu Koivisto kommentoi: 6.7.2020 klo 16:35

      Kaiketi normi risteytyksiä.

      Vastaa

Vastaa Peruuta

MaaseutuMedia suosittelee

  • Navettapalo — vakuutusmeklari neuvotteli vakuutuskorvaukseen 800 000 euroa lisää

    16.7.2021
  • Elämä puolison kuoleman jälkeen

    10.5.2021
  • Suomi maksaa koronatukea enemmän Espanjaan kuin omille kansalaisilleen — tukimiljardeja fiilistelyyn

    10.4.2021
  • Eläinsuojeluvalvonta – miten varautua?

    9.1.2021
  • Absurdi eläinvalvontatuomio — ehdollista vankeutta ja 300 000 euron menetykset

    3.10.2020
  • Elämäni farmarina — maajussin testamentti

    22.8.2020
  • Vapaaporsitus yllätti positiivisesti: 33 vieroitettua porsasta vuodessa — Mieluummin virikkeitä kuin antibiootteja

    26.6.2020
  • Sianlihan tuottajahinta saa Saksassa tukea

    5.4.2020
  • Suosituimmat
  • Valehteleeko eläinkuva?

    23.8.2017
  • Kaukasiankoira on laumanvartija, jota susikin pelkää

    15.2.2015
  • Kaksi turverekkakuormaa vastaa 800 tuulivoimalan sähköntuotantoa yön yhden tunnin aikana

    18.1.2021
  • Suomalaisprofessoreiden tutkimusraportti toteaa IPCC:n raportin täysin virheelliseksi

    9.8.2019
  • Sikakuvat voi tehdä kahdella tavalla

    16.12.2014
  • Taavitsainen says: Tuomisto! Ota selvää tosiasioita ennen kiin kommentoit. Tällä hetkellä hiili...
  • Jukka Könönen says: Ainoa tapa torjua ilmaston muutosta on sammuttaa Aurinko. Kannattaa miettiä, k...
  • Markku Torvinen says: 100.000 ilmakehän molekyylistä kaksi on ihmisen 2 CO2 molekyyliä... Suhde on s...
  • Pyrre says: Pitkälle jalostettu? Lauikset on 2000v.+ rotutyyppi joka on kyllä luonnonmu...
  • Esko Puurula says: Suon ojitus on paaperän ennallastamista. Suot ovat olleet kankaita jotka ovat ...
Mavi Pysyvä nurmi luomu Maaseutumedia MTK Maataloustuet Mikko Hakola traktori Afrikkalainen sikarutto Eero Vilokki Konekilleri GMO Eläinsuojelulaki Veikko Tuominen Sika Turve Seppo Ruottu Timo Äijö

SEURAA FACEBOOKISSA

Tagit

Afrikkalainen sikarutto Eero Vilokki Eläinsuojelulaki GMO Konekilleri luomu Maaseutumedia Maataloustuet Mavi Mikko Hakola MTK Pysyvä nurmi traktori Veikko Tuominen

© MAASEUTUMEDIA