Kauhajoella järjestettiin traktorikynnön sm-kisat. Ensimmäisen päivän sänkosuus on takana.
Kilpakyntö vaatii paljon harjoittelua ja huippuvälineet. Itälehdon perheessä isä Raimo on käynyt 36 Sm-kisat läpi. Marko Itälehto ei ole enää aktiivi, iso maatila vaatii kaiken ajan. Jarmo Itälehto vaalii vielä perheen perinteitä.
”Molemmat pojat ovat olleet kuusi kertaa MM:ssa”, Raimo kertoo.

Kisoissa on myös veteraaneille oma sarja. Traktorin pitää olla vuosimallia -80 vanhempi. Sateessa ohjaamon puuttuminen kovetti luonnetta.
Kilpakyntö on arvostelulaji
Aloitus tehdään kaksisiipisen sarka-auran takimmasella siivellä puolisyvyyteen. Takaisin tullessa kynnetään täyteen syvyteen molemmilla terillä. Aloitusviilto taittuu alle, eikä mikään kohta jäää kyntämättä.
Avaus pitää jäädä pikkuisen koholle. Sen jälkeen aloitetaan varsineinen kyntö.

Jarmo Itälehdon siipi oli kokenut uudistuksen. Se on samnalainen, kuin kisakumpppaneilla maailmalla. MM-kisat järjestetään tänä vuonna Tanskassa.
”Viilun pitää olla riittävän pitkällä ja sen pitää olla kunnolla kiinni toisen kyljessä, jottei tule rikkaruohoja välistä. Tietysti kuorimet pitää säätää myös hyvin, jotta ne kuorivat riittävästi”, Raimo Itälehto kertoo.
Alku pitää olla tasainen eikä harjan saa nousta.
Ennen viimeistä vetoa jätetään matala vako. Lopetuksessa etummaiselle siivelle jää täysi leveys ja takimmainen tekee niin sanotun multaviilun, joka ei saisi erottua muista viiluista.
Suurimmat haasteet ovat aloitus ja lopetus, niissä menee usein kilpialu mönkään.
Suoraan ajaminen on luonnollinen vaatimus tavallisessakin kynnössä.
Ennakkosuosikki Jarmo Itälehto on traktorikynnön sänkiosuuden Suomen Mestari
Ilmajokelainen Jarmo Itälehto oli aloituksen jälkeen ylivoimaisessa johdossa. Hän myös piti paikkansa.
Raimo-isä sanoo, että poika on harjooitellut ankarasti. Kisakunnon ylläpitäminen vaatii luonnotonta viitseläisyyttä ja sitkeyttä.
Huomenna kisa jatkuu nurmiosuudella.
Korjattu 18:16. Marko vaihdettu Jarmoksi. (Lukijan huom )
Ei kommentteja