250 emakon yhdistelmäsikala Pohjoisessa Italiassa ei suuresti eroa suomalaisesta. Reilun tunnin matkan päässä Milanosta, Darfon pikkukaupungissa, sijaitseva sikala on hajun päässä kaupungista.
Tilan omistaa liikemies. Sikala ja vieressä oleva navetta ovat palkkatyövoimalla hoidettuja.
Vuotinen porsastuotos on 26 porsasta emakkoa kohti.
Lihan hinta on hiukan monimutkainen asia — Onko se teurastamolla, elävänä vai teurastettuna. Elävän sian kilohinta on 1,60 euroa kilo. Teurashinta liikkuu jossain 2,50 euron paremmalla puolella. Siat kasvatetaan usein ainakin 140 -kiloisiksi.
Kalusteista suurin osa oli italialaista alkuperää, Eliopig – merkkistä.

Tilalla on peltoa vain nimeksi. Kaikki siat ruokitaan ostopanoksilla. Ajoneuvovaaka on ahkerassa käytössä. Takana tilan oma eläinkuljetusauto.

Siemennysosaston kalusteissa on hiukan eroa. Kaikki eläimet olivat hyvässä kunnossa. siemennettävät emakotkin pulleissa naisellisissa muodoissaan imetyksen jälkeen.

Emakkojen porsituskarsinat ovat tiiviisti asennettuja. Nurkkakaukalo säästää tilaa. Kaakelin käyttö on yleistä.

Osa porsituskarsinoista on perinteisempää mallia. Porsaspesiä ei näkynyt missään. Olkisilppu on luultavasti lannan mädätysprosessiin, jota tarvitaan biosähkön tuotannosssa, hajovampaa. Vastasyntyneet porsaat näyttävät terveiltä ja tasakokoisilta. Rääpäleitä ei karsinoissa näkynyt millään osastolla.

Välikasvatusboksit sopivat lämpimään ilmastoon. Kokoritilällä varustetut elementtirakenteiset tilat tarjoavat yksinkertaisen ratkaisun, mutta perin vähän virikkeitä. Ritilän alla on allas, joka imetään imuvaunulla tyhjäksi.

Puhtaat porsaat välikasvatusboksissa olivat tasakokoisia ja mukavan pulleita. Hännänpurentaa ei näkynyt. Hännät olivat typistettyjä, mikä ei ole Suomessa koskaan ollut tapana, eikä edes EU-direktiivin mukaan sallittua.

Tutumman näköisiä karsinoita. Italiassa ei käytetä ilmeisesti millimetrin mittaa, kun eläintiheyttä määritellään. Vaikka eläimiä on tiheässä, stressin oireita ei näkynyt.

Lihasikojen teuraspainot ovat Italiassa paljon suomalaista korkeammat. Kokoritilälattioiden rakoja tuskin on mittailtu. Hännän purentaa ei näkynyt isoilla sioillakaan missään. Olisiko kiistelty hännän typistäminen sittenkin eläimen etu? Joka tapauksessa typistämisestä saa Suomessa syytteen.

Emakot pääsevät lekottelemaan vapauteen kolme viikkoa siemennyksen jälkeen, kun alkiot ovat kiinnittyneet. Ruoka tarjoillaan yksilöasemasta eläinkohtaisesti. Kuivikkeita eikä virikkeitä ei näy, mutta väljää on. Monessa kohtaa huomaa, että säännöt eivät ole muualla yhtä tiukasti noudatettuja, kuin Suomessa.

Vaikka itse sikalassa ilmanvaihto oli puolikehno, lastaustilassa ulkona ei silmiä kirvele, kuin korkeintaan kirkkaassa auringossa. Pihat ja ympäristö olivat erittäin siistit. Kelpaisi monelle tavallisellekin yritykselle. Kulkuväylätkin olivat merkattuja. Laakso, missä sikala sijaitsee, on kauniin vuorimaiseman ympäröimä.

Lietelannasta tehdään biokaasua. Suomessakin olisi tariffin tarkistamiselle tarvetta. Isot lietelaarit saadaan tuottamaan energiaa, jos hinta olisi hiukan korkeampi. Saksassa sianliha on biokaasuenergian sivutuote, joka tuottaa enemmän euroja kuin liha. Italiassa ei biokaasun hinta-asiaan saanut selkeää vastausta, mutta maassa on sähkö ainakin tyyristä.

Sikalan työnjohtaja Walter Cecchinillä on kolme työntekijää. Vierailijoiden hygieniasta ei ollut kovin nuukaa. Toisin kuin Suomessa, avaruuspukua ei tarvinnut laittaa päälle ennen sikalaan menoa, puhumattakaan että olisi edes kengät vaihdettu. Suomessahan monella tilalla tullaan sikalaan viisaasti suihkun kautta käsidesipulloa pumpaten. Tilan osoittama vaatetus on välttämätön. Italiassa otetaan rennommin, mikä näkyy sikojen tautitilastoissa. Tiedostava toimittaja ei mene suomalaiseen sikalaan koskaan samalla vaatetuksella, kuin on ulkomailla käynyt.
2 Kommenttia
Eipä tuo hurjan innovatiiviselta vaikuttanut biokaasua lukuunottamatta. Liemiruokkijan putket näyttävät ainakin osin rosterilta. Ahtaalla porsitusosastolla näkyy lapahaavainen emo. Karsinaan kuolleen emon poistamisreitti menee kai muiden karsinoiden läpi ? Rauhalliseen käytökseen voi olla syynä hyvä lämpötila ja karju- ja emakkoporsaiden lajittelu omiin ryhmiin.
Olen Heikki samaa mieltä. Ahdasta oli. Eläintilat, varsinkin sikalat ovat usein vanhanaikaisia.