Teuvan vuoden yritys 2016, Laidun Hereford, sai mainonnan eettiseltä neuvostolta lausuntapyynnön koskien HSL:n bussimainoksia.
Jussi Harju suhtautuu asiaan huumorilla.
Hauska mainos on saanut valtavasti mediahuomiota. Pieni lähiruokayritys on onnistunut siinä mihin isot mainostoimistotkin pyrkivät.

HSL-mainos löi itsensä kerralla läpi.
Laidun Hereford vastaa mainonnan eettiselle neuvostolle
Vastauksena ”Parempaa lihaa kuin Tinderissä” – kampanjasta tehtyyn valitukseen Laidun Hereford lausuu seuraavaa: Laidun Hereford on ensisijaisesti Internetin kautta erittäin laadukkaita ja eettisesti tuotettuja naudan lihatuotteita markkinoiva yritys. Selventääksemme yrityksemme toimintaa haluamme kertoa, että Nauta (Bos taurus) on märehtiviin sorkkaeläimiin kuuluva nisäkäs. Tuottamamme ensiluokkainen ja yksilöllisesti pakattu liha on kuluttajille suunnatuissa tuotteissa sukupuolineutraalia joitain poikkeuksia lukuun ottamatta: Härän lihalle (Härkä on kuohittu sonni) on joissain tapauksissa enemmän kysyntää ja tietyistä härän lihan osista maksetaan enemmän. Sonni on siis urospuolinen nautaeläin ja tämän vuoksi asiakasta odottaa verkkokaupassamme sonni.
Koska tuotamme itse Laidun Hereford – tuotemerkin alla myydyn lihan, pystymme vakuuttumaan lihan laadusta ja olemme kehitelleet mainoslauseita, joilla korostamme oman tuotteemme erinomaisuutta ja muistamalla omat arvomme: eettisyyden, suoraselkäisyyden ja pohjalaisuuden.
Kampanjamme iskulause ”parempaa lihaa kuin Tinderissä” ei millään tavalla ota kantaa sukupuolirooleihin sillä yritys ainoastaan tuottaa, myy ja markkinoi lihaa. Sana ”liha” muodostaa 100 (sata) prosenttia yrityksemme liikevaihdosta. Meidän käsityksemme lihasta ei myöskään missään nimessä rajoitu sukupuolielimiin, sillä se on naudanlihatuotteissa marginaalituote. Kylki- ja selkäpalat ovat enemmänkin se meidän juttu.
Olemme Internetissä tarjottavan lihan edelläkävijä. Laidun Hereford on yrityksenä vanhempi kuin seuranhakupalvelu Tinder, joka käsittääksemme on deittipalvelu eikä kilpaile kanssamme, joten myöskään vertailevasta markkinoinnista ei ole kyse. Valitettavasti emme voi myöskään ottaa kantaa yksittäisten Tinder – käyttäjien tarkoitusperiin sovellusta käytettäessä. Toteamme lisäksi että olemme omilta tahoiltamme naimisissa emmekä omaa kokemusta Tinder – sovelluksesta.
Haluamme korostaa että valittajan lauseessa: ”mielestäni mainos esineellistää naisen kehoa viitateen (huom. alkuperäinen kirjoitusvirhe jätetty) siihen, että ’lihaa’ voi hakea ja ostaa netistä”, menevät käsitteet sekaisin. Laidun Hereford ei millään tavalla ota kantaa naiseen, naisen vartaloon tai naisen rooliin, mutta Laidunhereford.fi – nettisivulta voi hakea ja ostaa lihaa.
Laidun Herefordia ja Tinderiä yhdistää ihmisten tuominen yhteen omalla tavallaan. Omalla kampanjallamme haluamme tuoda esiin oman lihamme erinomaisuutta ja ruokailun sosiaalista ulottuvuutta ja siihen liittyvää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Laidun Hereford on saanut kampanjasta paljon kiitosta sillä, että nokkelan ruokailuun yhdistetyn sanonnan avulla toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset ovat päätyneet samaan ruokapöytään. Emme siis halua asettua Tinder – palvelun tai palvelun käyttäjien tielle vaan haluamme tässä rinnalla tarjota Internetissä, jossa Tinder myös toimii, oleville kuluttajille tien kulinaristiseen maailmaan.
Olemme syvästi pahoillamme kampanjamme aiheuttamasta mielipahasta. Vakuutena oman lihamme erinomaisuudesta, tahdomme hyvittää valittajaa lihaisalla yllätyksellä Laidun Hereford tuoteperheestä.

Laidunhereford osoittaa että maasta se pienikin ponnistaa, myös mainosmaailmassa, kunhan osaa olla luova ja rohkea.
Tästä pääset Laidun Hereford verkkokauppaan.
Lue myös edellinen artikkeli Laidun Herefordista kahden vuoden takaa tästä.
Kuluttajan valitus Laidunherefordin mainoksesta
Laidun Hereford on aloittanut 7.11.2016 kampanjan ja tehnyt mainoksen, jolla he mainostavat luomulihaansa, jota ihmiset voivat netistä tilata. Mainoslause, jonka näin, kuului: ”Parempaa lihaa kuin Tinderissä”. Toinen mainoslause, jota en kylläkkään ole nähnyt on ”Netissä sinua odottaa sonni.” Näitä mainoksia nähdään siis pääkaupungin busseissa ja niiden ulkokyljissä. Järkytyin kun näin mainoksen. Tinder viittaa seuranhakupalveluun ja sana ’liha’ viittaa hyvinkin usein ihmisten (naisten) sukupuolielimiin. Mielestäni mainos esineellistää naisen kehoa viitateen siihen, että ’lihaa’ voi hakea ja ostaa netistä. Minusta myös toinen mainoslause ei ole hyvän maun mukainen. Nykyisin puhutaan sukupuolitietoisuudesta sekä sukupuolineutraaliuudesta, mikä edistää sukupuolten tasa-arvoa ja silti joudumme näkemään näin sukupuolittuneita mainoksia. Lisäksi, teini-ikäisetkin tietävät, mikä Tinder on ja arkikielessä nuoret käyttävät ’liha’- sanaa viittaamaan juuri sukupuolielimiin. Ei siis tarvita kovinkaan korkeaa ikää ymmärtämään mitä mainoksella haetaan. Vaikka mainos viittaa tuotettuun karjalihaan, jota voi netissä ostaa, ei mielestäni sen rinnastaminen Tinderiin ole sopivaa. Liitteessä kuvakaappaus yrityksen Facebook-sivuilta. |
15 Kommenttia
Eikö ennemmin pitäisi tehdä valitus siitä, että nuoriso väärinkäyttää sanaa liha? Eihän se ole lihakarjankasvattajan syy, jos nuoret eläimellistää naisen ruumiinosia? 😉
Enpä ole koskaan ajatellu, että pimppi vois olla LIHA.
Onkos mun pippeli sit tavallaan niin kuin LIHANsyöjä toukka? 😀
mietippä mitä lahtelainen herkku ”liha muki” pitää tääl logiikalla sisällään 🙂
Milloinkohan vedetään herneet nenään siitä, kun eräskin kauppias mainostaa liikkeessään olevan kaupungin paras lihatiski? Nuoriso käyttää myös kyseistä sanaa aivan muussa tarkoituksessa. 😉
Erinomaisesti vastattu! ”Liha” ei muuten slangisanana viittaa useimmiten naisen sukupuolielimiin vaan ”karjamarkkinoihin” eli toimintaan, jossa naiset ja miehet etsivät itselleen esim. yökerhosta eli ”lihatiskiltä” itselleen seuraa. Seuranhaku on siirtynyt perinteisiltä ”lihatiskeiltä” internetin palveluihin, kuten tinderiin. Tinderistä ei välttämättä löydy syötäväksi kelpaavaa lihaa, mutta Herefordin internet palvelusta löytyy, jonka takia mainoslause on paikkaansa pitävä eikä loukkaava.
Jo on kumma kun enää ei saa käyttää sonni sanaa kun joky fiksu on joskus rinnastsnut sen seksiin ja levinnyt siihen käyttöön kielessä. Sonni on sonni eikä muuksi muutu vai pitääkö alkaa uutta nimikettä keksimään?
Aina löytyy joku tosikko tollo joka pahoittaa mielensä.
Kyllä pitää elämän laadun olla tylsää, jos tuollaisesta jaksaa edes mielensä pahoittaa.
Onkohan jollain livahtanut lapiollinen hiekkaa lihan sekaan?
Kukkisten pään ympärillä oleva vanne on taas kiristänyt liikaa.
Kylläpäs lehmiä nyt sorretaan. Ensin ei maito saanut tulla kaapista ja nyt ei liha laitumelta.
Suomen tilanne alkaa olla hälyyttävällä tasolla, näiden kaikesta loukkaantujien vuoksi!
Liha ei viitaa sukupuolielimiin, vaan vastakkaiseen sukupuoleen yleensä (erityisesti naiset). Lihatiskillä on naisia tai miehiä, ei sukupuolielimiä
Taas yksi todiste siitä ettå kaupunkilaisfeministit ovat menettäneet todellisuudentajunsa.
Ei heillä todellisuudentajua ole koskaan ollutkaan.
Ammattiloukkaantujat voivat nuuhkaista nautaeläimen ulkosynnyttimen.
En ole kyllä koskaan ajatellut, että kun puhutaan yökerhoista lihatiskeinä ja lihasta ylipäätään seksin yhteydessä, että se kohdistuisi naisiin, vaan ylipäätään pinnalliseen seksikumppanin etsintään. Ja liha sukupuolielimiin viitaten, sopii paremmin kuvaamaan miehen elintä, enkä ole koskaan kuullut sillä vaginaan viitattavan. Epäilen, että valittaja on siis ymmärtänyt nämä termit väärin.