Maaseutumedia
facebook twitter rss
  • Etusivu
  • Tekniikka
  • Karjatalous
  • Peltoviljely
  • Arkisto
  • Mikä MaaseutuMedia?
  • Yhteystiedot
20150411-_DSC2260
Pääkirjoitus 0

Lihan suoramyynti -karsinasta lautaselle

Hannu Koivisto · 13.4.2015

90-luvun alussa innostuin lihan suoramyynnistä. Myin kauppojen lihatiskeille karkeapaloiteltuja ruhoja. Myöhemmin kokeilin maitoporsaiden myyntiä.

Ravintola Tornissa oli paistinkääntäjien ja Tornin Ritareiden illallinen, jossa syötiin meidän pariviikkoista porsasta. Porsas ei ollut saanut kiinteää ruokaa, ainoastaan emän maitoa. Maku pärjäsi kuulemma espanjalaiselle yrttiporsaalle.

Suoramyynti ei ollut varsinaista bisnestä, mutta se oli koukuttavaa ja mielenkiintoista. Se oli silloin tuntematon ilmiö.

Iso pointti suoramynnissä on se, että tilaaja saa mitä tilaa ja tuottaja tietää, mitä halutaan. Ruoka saa kasvot.

 

Murun lautasella on vihreän lisäksi salamia, pekonia ja saparosta ja potkasta puristettu kuutio.

Murun lautasella on vihreän lisäksi salamia, pekonia ja saparosta ja potkasta puristettu kuutio.

Ravintola Murun possubrunssi on loistava esimerkki yhteistyöstä

Ravintola Murun possubrunssiin tarvittiin kolme tahoa, jotka puhuivat samaa kieltä. Kaartilan Mallaspossu tuottaa oluen mäskillä ruokittua possunlihaa, Sepon lihatori markkinoi ja ravintola Muru luo ja loihtii koko konseptin ravintolan lautaselle.

Kaartilan Mallaspossu ja ravintola Muru ovat edelläkävijöitä. Yhteistyön esimerkki toivottavasti loihtii uutta ruokakulttuuria pakahtuneeseen eineskulttuuriimme. Monissa niin sanotuissa ketjuravintoloissa lämmitetään kuormalavoilla tuotuja pakasteita. Kokit katsovat seinältä miten annokseen laitetaan lämmitetyt einekset.

Alusta asti tekeminen vaatii sielua sekä lihan kasvattajalta että loppukäyttäjältä. Ennen kaikkea se vaatii viitseliäisyyttä ja rohkeutta.

Ruokaelämykseen kuuluu muutakin kuin latasen päälle aseteltu ravinto. Ruokaelämykseen kuuluu olennaisena osana hyvä ja luonteva palvelu. Samuil Angelov osaa tehdä asiakkaan olon mukavaksi.

Ruokaelämykseen kuuluu muutakin kuin lautasen päälle aseteltu ravinto. Ruokaelämykseen kuuluu olennaisena osana hyvä ja luonteva palvelu. Murun Samuil Angelov osaa tehdä asiakkaan olon mukavaksi.

Lihan suoramyynti vaatii rohkeutta ja asennetta

Meidän tärkeä lenkki oli aikoinaan 90-luvulla Tavaratalo Lehtinen Seinäjoelta, jonka lihatiski oli maakunnan huippua. Soitin lihamestari Markku Kuuselalle, joka sanoi mitä he haluavat ja koska. Oikean hinnan löytäminen ei ollut ongelma, kunhan myyjänä en ahnehtinut ja kauppias ymmärsi saavansa erikoistuotteella parempaa hintaa. Kumpikaan ei rikastunut, mutta tekeminen oli mielekästä.

Soitto kauppaan vaati rohkeutta, kun kaikki liha oli siihen asti mennyt automaattisesti teurastamolle. Suoramyynti vaatii myös asiakkaan tarpeiden ymmärtämistä. Se vaati myös tiskillä ylimääräistä työtä ja panostusta esimerkiksi mainontaan. Kun palvelussa on sydän mukana, on asia yksinkertainen. Palveluhalu on yksi voimavara, joka ei kulu.

Seuraava askel voisi olla lihan suoramyyjien yhteistyö. Miksi marssia peräkkäin, kun rinnan kulkemisella saisivat kaikki hyötyjä?

Italiassa ilmakuivatut possunlihatuotteet ovat suosittuja. läksi on niissä makuelementti, jota ei väheksytä.

Italiassa ilmakuivatut possunlihatuotteet ovat suosittuja. Läski on niissä makuelementti, jota ei väheksytä.

Ruokamielikuvia ja läskin pelkoa

Ehkä suurimpana syynä suoramyynnin fanitukseen oli kosketus tuottajaan, joka oli tullut suoraan sikalasta tiskin taakse.

Aito mielikuva luodaan vain totuudella ja rehellisyydellä.

Ruoan myyjä myy mielikuvia. Jos kaupan tiskillä on osaavia lihanleikkaajia, he luovat sellaisia tuotteita, jotka eivät ole suoraan verrannollisia massatuotteisiin. Kauniisti esille pantu tuote, joka on leikattu hyvin, antaa asiakkaalle mielihyvää ostosta päätettäessä. Tunne kantaa lautaselle asti. Kaupoissa, joissa on valmiiksi pakattua lihaa, ei ole välttämättä edes taitoa lihanleikkaamiseen.

Lihan ostajat olivat hyvin vaihtelevaa väkeä. Otin joka päivälle tavoitteekseni myydä jollekin nuorelle, lihan valmistuksessa kokemattomalle palan tuoretta lihaa opastuksen kera.

Ihmisille sai usein pyöritellä lihan paloja moneen kertaan. Lopulta he jättivät ostamatta, kun siinä oli liikaa läskiä. Vanhemmat ihmiset, jotka olivat tottuneet rehelliseen raaka-aineeseen, halusivat nimenomaan läskiä.

Suomalainen pelkää läskiä. Epäterveelliset keinorasvat kelpaavat kun ovat piilossa eineksiin pakattuina.

 

Kaartilan MallaspossuLihan suoramyyntiLäskin pelkoaRavintola Muru

Hannu Koivisto

Voisit tykätä myös näistä

  • DSC_2370 Pääkirjoitus

    Orgaaniset lannat pitää kierrättää

  • 20150320-_DSC9934 Pääkirjoitus

    10 käskyä rakentavaan maatalouskeskusteluun

  • Pääkuva pbest Bioenergia

    Puuhake ei ole turhake

Ei kommentteja

Vastaa Peruuta

Avant Junkkari

MaaseutuMedia suosittelee

  • Oraat

    Peittaus uusiksi – satoja kiloja lisää satoa

    27.2.2015
  • Junkkari-kylvaa-3

    Junkkarilta sykähdyttävä uutuus

    13.2.2015
  • 20150128-_DSC4019

    Maidon hinta ratkaisee perheen toimeentulon

    29.1.2015
  • HDR navetta small

    300 lehmää eikä yhtäkään työkonetta – ”Urakointi perustuu luottamukseen”

    29.1.2015
  • Päivi sytyttelee oven pielen kynttilöitä. Pihalla on toiset kynttilät. Kun ne alkavat hiipua, Päivi tietää haudalla olevien kynttilöiden olevan myös hiipumassa. Jukan haudalla kynttilät pidetään palamassa koko ajan. "Jutella en haudalla osaa, koska sieltä ei saa vastausta".

    Puolison kuolema yllätti

    30.12.2014
  • Veikko Tuominen

    Viljelytuet – Veikko vastaa

    30.12.2014
  • Kun vasikka luottaa hoitajaansa, se äityy hyvinkin tuttavalliseksi.

    Valehteleeko eläinkuva?

    22.12.2014
  • 20100429-_JPE4049

    Sikakuvat voi tehdä kahdella tavalla

    16.12.2014
  • Suosituimmat
  • Kun vasikka luottaa hoitajaansa, se äityy hyvinkin tuttavalliseksi.

    Valehteleeko eläinkuva?

    22.12.2014
  • 20100429-_JPE4049

    Sikakuvat voi tehdä kahdella tavalla

    16.12.2014
  • Kuusivuotias Timo on Pontuksen kaveri.

    Kaukasiankoira on laumanvartija, jota susikin pelkää

    15.2.2015
  • 20150331-_DSC1338

    11 300 euron sanktiot 4 millistä

    2.4.2015
  • 11090315_10204102530099238_4408748550419799943_n

    Maajussien halpuutuskampanja – Ostokärryt käytäville

    6.4.2015
  • Jan Nummensalo says: Tainnu säätäjien kemiantaidot jäädä samalle perusasteelle jätevesiasetuksen ls...
  • Matti Räihä says: Typen laskennan problematiikka. Kun lasketaan lannoitustasoja ja lasketaan lan...
  • Heikki Penttilä says: "Ottakaa hyvät Mavin, Elyn, Ympäristöministeriön, Maatalousministeriön, Eviran...
  • Hannu Koivisto says: Puhdistamoilta ne kompostoidaan. KOmpostointi on kykyään tarkkaa puuhaa. Muist...
  • Hannu Koivisto says: Maataloustiteiden opiskelija: Kiitos viestisäsi. Mielellään omaksun vastaväitt...
Pysyvä nurmi traktori luomu GMO geenimuuntelu peruna Puimuri tehotuotanto maatalous Lypsyrobotti väderstad moto Veikko Tuominen Sika pöttinger VasikkaPhone massey ferguson pikkuharmaa

SEURAA FACEBOOKISSA

Tagit

geenimuuntelu GMO luomu Lypsyrobotti maatalous moto peruna Puimuri Pysyvä nurmi Sika tehotuotanto traktori Veikko Tuominen väderstad
  • Arkisto
  • Mikä MaaseutuMedia?
  • T-Ford vie pohjoiseen
  • T-Ford vie pohjoiseen
  • Yhteystiedot

© 2014 MAASEUTUMEDIA