”Mä oon aina tykänny konehista, ihimisistä ja kaupanteosta”, maatalouskauppias ja maatalouskonekauppias Pekka Välitorala sanoo.
Omintakeisena ja mutkattomana persoonana tunnettu Pekka on nähnyt K-maatalouskauppaa 36 vuotta.
Eikä loppua näy — Eläkepäivät eivät miehen mielessä siinnä.
”Mä tykkään tästä työstä.”

Kauppiaan puhelin soi taajaan myös puintikauden sadepäivänä. Pekka on asiakkaille Pekka, jolta voi kysyä neuvoja.
Maatalouskauppias rahoittuu sadepäivänä
Alavuden toimipisteessä on hiljaista. Toisessa toimipisteessä Virroilla on sama tilanne. Puinnit ovat alkaneet ja sadepäivänä maanviljelijät pysyvät koloissaan huoltaen ja rassaten koneita.
K-Maatalous Pekka Väli-Torala on monipuolinen kauppa, jossa on myös puutarhamyymälä, pienkoneita ja erilaista maataloustavaraa. Konemyynti on merkittävä osa reilun kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa.
Puheen sorinaa kantautuu ison myymälän takaosasta. Pekka juttelee asiakkaan kanssa ja antaa neuvoja. Kauppiaan toimisto on täynnä papereita ja seinillä on kone-esitteitä ja muistoja vuosilta. Joka paikasta näkee että tapahtumia ja vilinää riittää. Sesonkina kuusipäiväisen työviikon päivät venyvät myöhään.
Vähän väliä Pekka nostelee lippistään ja ottaa rennon asennon pöytänsä takana. Miehestä saa helposti lähestyttävän ja perin rennon vaikutelman. ”Se on semmosta”, Pekka toistelee ajoittain, pitää puheessa taukoja ja katselee suoraan silmiin.

Kuvilla on iso merkitys sähköiseksi muuttuneessa kaupankäynnissä. Kuvia otetaan puolin ja toisin niin paljon että koneesta on saatu kunnon käsitys. Kaupankäynti on muuttunut sähköiseksi. Enää ei käydä paikan päällä.
Rehellistä kauppaa
Rehellisyys on maatalouskauppiaan yksi valtti. ”Jos koneessa on vikaa, se kerrotaan.”
Pekka myi juuri perävaunun joka oli ruosteessa. ”Otin kuvia joka paikasta jotta asiakas sai rehellisen kuvan. Sanoin että tässä merkissä on yleensä ruostetta.” Kauppa tehtiin, eikä reklamaatiota ole tullut.

Pekka Väli-Torala tarttuu säkkiin ennen kuin asiakas ehtii kissaa sanomaan.
Vaihtokonekauppa vaatii kaupallista tuntemusta
Vaihtokonekauppa on osaajan hommaa. Vaihtokoneiden kanssa kaupan muutos on jatkuvaa. ”Pitää olla tarkkana mitä uskaltaa ottaa ja millä hinnalla. Kyllä mä sanon jotta moni myyjä kompastuu.”
Tarkkuusilppuria Väli-Torala ei enää ota tontille ollenkaan. ”Se on niin raju peli — Rasittaa traktorin voimansiirtoa tolkuttomasti.”
Pekalla on selvä näkemys mikä myy ja mikä ei.
”Tavara pitää olla oikeassa hintahaarukassa. Viljanviljelykoneille löytyy ostajia. Esimerkiksi 10 000 euron äkeet ja kylvölannoittimet käyvät hyvin kaupan. Jotkut heinäkoneet ovat sellaisia jotka eivät liiku, niitä ei voi ottaa ollenkaan. Pöttinger on noukinvaunumerkki, joka käy paljon paremmin käytettynä kaupan kuin moni muu.”
Omistajan ja edustusten vaihdot puhuttavat
Kun ruotsalainen Lantmännen osti K-maatalouden, kauppiaat jatkavat vanhaan malliin yksityisinä, itsellisinä kauppiaina.
”Nyt meillä on taustajoukot, jotka ovat keskittyneet vain maatalouteen”, Pekka toteaa. ”Kun johdolla ja päälliköillä on ajatukset pelkästään maataloudessa, se tuo aina parempaa näkemystä näihin asioihin.”
Tämä on vain hyvä asia meille kauppiaille, että olemme sellaisen yrittäjän ja tukun kanssa yhteistyössä, joka on ainoastaan maatalouskaupan kanssa tekemisissä.
Mitä vuodet tuo tullessaan, se jää nähtäväksi. Pekan mukaan suuria muutoksia ei ole odotettavissa.
”Onhan tässä muutama edustus mennyt uusiksi. Potilan äes meni Agritekille. Claas siirtyi Danish Agrolle ja Danish Agro omistaa 45% Baltian Konekeskosta.”
Pekka kertoo, että Claasin heinätyökoneiden myynti loppui kesällä. ”Meillä on nyt Elhon niitomurskaimet, paalaajat ja käärijät.”
”Kuhnistakin on puhuttu, mutta aika näyttää mitä tapahtuu.”

Pekan toimisto on täynnä meininkiä. Hän elää nykyajassa, vaikka vanhan koulukunnan kasvatti onkin.
Rahoituksella on suuri merkitys konekaupassa
Konekaupat on entistä suurempia ja harvempia. Rahoituksella on suuri merkitys. Reilun kymmenen miljoonan liikevaihtoon on tehtävä paljon työtä — Kauppaa ei tehdä kiikkustuolista käsin.
Rahoituspalvelun merkitys on kasvanut vuosien mitaan merkittäväksi osaksi kaupankäyntiä. Maatalouden taloustilanne näkyy myös erääntyneinä saatavina. Kolmannes laskuista maksetaan vasta eräpävän jälkeen, mutta luottotappioden osuus on silti pieni. Maajussit ovat edelleen luotettavia asiakkaita.
Kauppias toteaa että pian alkaa vilkas kaupanteon sesonki, kun maataloustukien maksatus alkaa. Kauppaa tehdään silloin vilkkaasti kun raha liikkuu.
Kaupan palveluksessa vuodesta 1981
Pekka on ollut nuorena monipuolisissa töissä maanrakennusalalla ja sepän hommissa. Laakson metallista hän siirtyi Kauhajoen maatalousoppilaitokseen maatalouskoneasentajalinjalle vuonna -78.
”Kysyin Jokiniemen Eerolta, Ilmajoen K-maatalouskauppiaalta hommia. Olin vuoden Eerolla, kun Eeron työntekijänä toiminut Simo Vuorenmaa jatkoi kauppiaana. Eero avasi uuden liikkeen Seinäjoella. 2005 helmikuulla tulimme tähän Alavudelle ja Virroille itsenäiseksi kauppiaaksi”, Pekka kiteyttää.
12 vuotta on vierinyt liukkaasti.
”Kahden kaupan pyörittäminen… No on se helpompaa kuin kolmen kaupan pyörittäminen”, mies toteaa veikeästi.
”Tämä on vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Mua on aina koneet kiinnostaneet. Ja tykkään olla ihmisten kanssa, muuten tästä ei mitään tulisikaan.”
”Ei sunkaan hommista mitään tulisi jos et säkään ihmisten kanssa tulisi toimeen”, Pekka toteaa ja katsoo suoraan silmiin.
Artikkeli tehty yhteistyössä Pekka Väli-Torala OY:n kanssa.
Ei kommentteja