Farmarit käyvät kuumana kuin hellankoukku.
Hallinto panttaa viljelijöiden rahoja. Tilanne on sama kuin pankki ilmoittaisi, että ihmiset saavat omat rahansa, eläkkeensä tai palkkansa pankista vasta puolen vuoden päästä.
Lisäksi pohjoinen kotieläintuki kuumentaa tunteita, kun puolelta vuodelta kertynyt luvattu raha ei koskaan tulekaan tilille. Onko syynä Mavin asennevamma kun ongelmia ei saada ratkaistua?
Maa- ja metsävaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä sanoo Ylivieskan Rysky-päivillä haastattelussa, että Mavin Tenholakin lupasi kaksi viikkoa sitten, tosin ökellellen, maksuaikataulujen pitävän. “Uusia viiveitä tuli taas lisää eilen aivan puskista”, Leppä tuhisee.
“Hallintoon tarvitaan asennemuutos.”
“Meille valehdellaan koko ajan”, sanovat farmarit.

“Tämä ei voi olla näin”, sanoo Jari Leppä. “Hallitusohjelmassa panostetaan maataloudessa lisäarvoon eli ruokaan, mutta nyt panostetaan kaikkeen muuhun.”
Mavia valvoo nyt ulkopuolinen taho
Useilla tiloilla tukien siirtyminen tarkoittaa kymmenien tuhansien menetyksiä ja vakavia taloudellisia vaikeuksia.
Mavi tiedottaa tyytyväisenä, että tavoitteellinen maksuaikataulu on pitänyt, vaikka maksuaikatauluja on muutettu koko ajan. Voiko toiminta silloin olla tavoitteellista?
Leppä kertoo että Mavin toimintaa arvioi nyt ulkopuolinen taho, jotta selviäisi mitä ovat Mavin jatkuvat ongelmat tietojärjestelmien toimivuudessa ja aikatauluissa.
Jari Leppä: Hallintoon asennemuutos
“Tämä ei voi olla näin”, Leppä sanoo.
“Viljelijöille tulee koko ajan uutta hallinnollista taakkaa eikä maksuja makseta”
“Tämä ei nyt toimi. Hallinnolla on asennevamma.”

Ylivieskan Ryskypäivät olivat pettymys. Useat näytteilleasettajat pohtivat tullako ensi vuonna. Yleisökato oli silmiinpistävä. Tilaisuudessa puhunutta Jari Leppää kuunteli lumituiskussa harvalukuinen vierasjoukko.
Onko syynä Mavin asennevamma, kun maksuaikataulu siirtyy koko ajan
Tavoitteellinen maksuaikataulu tarkoittaa, että vuoden 2015 rahaa maksetaan vielä juhannuksena 2016.
Alunperin Mavi lupasi luomutuet tilille lokakuussa. Joulukuussa tuli tieto, että puolet maksetaan joulun alla, kotieläintuki kesäkuulla.
Kun peltokasvipalkkiot piti maksaa 15.1. 2016, tuli 27.1. ilmoitus, että raha maksetaan kesäkuussa 2016.
Uusia viiveitä ilmaantuu lisää koko ajan, samalla hallinto tehtailee uusia velvoitteita.
Pohjoisen kotieläintuen puhallus on totta
“Pohjoinen kotieläintuki on niin monimutkainen asia, että sitä on vaikea omaksua”, Jari leppä kertoo.
“Kun kansallisten kotieläintukien laskentajakso muuttui, aiheutui siitä merkittäviä muutoksia tukien maksuaikatauluun ja sitä kautta taloudellisia ongelmia osalle tiloista. Tätä menestystä tullaan paikkaamaan kevään maksatuksissa”, Leppä lupaa.
“Leppä on yksi harvoista virallisen tahon edustajista, joka on meidän viljelijöiden kanssa samaa mieltä” Highland-kasvattaja Vesa Koskela sanoo.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila antoi MaaseutuMedialle sapiskaa haastattelussa tästä tulkinnasta, joka ei ole hänen mukaansa tosi.
Marttila on samaa mieltä kuin ministeriö, eikä usko maanviljelijöiden näkemyksiä.
Leppä: markkinatilanne pitää korjata nopeasti
Jari Leppä sanoo että julkiset hankinnat pitää saada painotettua kotimaisten kriteerien mukaisiksi.
“Tasapaino kaupan, elintarviketeollisuuden ja maatalouden välillä pitää saada kuntoon. Voi olla että siinä tarvitaan poliittisia päätöksiä.”
Leppä viittaa Ruotsin hintoihin, naudanlihan hinta on euron korkeampi ja sianlihan 40 senttiä.
Miten tämä tehdään?
Leppä: “Mavin toiminnalle on suunnitteilla toimenpiteitä. Niitä en vielä paljasta.”
Toimittajalta
Missä on isännän ääni?
Miten asiat sitten saadaan suoristumaan, kun niille ei ole tähän astikaan voitu mitään? Hyrrä-tietojärjestelmäongelmat ovat jarruttanee myös investointihankkeita. Monelle investoijalle ja teollisuuden toimijale haitat ovat mittavia.
Jatkuvat ohjelmisto-ongelmat ja viiveet maksuaikataluissa kuumentavat tunteita. Kun maksut siirtyvät seuraavalle vuodelle, verovaikutukset tulevat kalliiksi.
Politikkojen on helppo kertoa tavoitteita ja huomioida epäoikeudenmukaisuuksia. Poliitikkojen ohjaus on kuitenkin ratkaisevassa roolissa, miten virkamiehet työnsä tekevät.
Ensimmäiseksi Mavin pitää maksaa viljelijöiden rahat. Farmareiden varojen panttaus ei voi olla muusta kuin halusta kiinni.
Toiseksi asiat pitää kertoa totuudenmukaisesti, jotta suuri yleisökin tietäisi, miten huonossa jamassa maan ruokahuolto oikeasti on.
Lue aiempi artikkeli kotieläintuesta tästä.
11 Kommenttia
Onpas mukava huomata, että edes Leppä on tilanteen tasalla. Marttilakaan ei ole selkeästi halunnut sisäistää pohjoisentuen muutoksen kohtuuttomia seurauksia. On syytä ottaa Mavi esim. maatalousvaliokunnan tarkempaan ohjaukseen! Selkeästi Tenhola ei ole kykenevä johtamaan virastoa.
Joukkokanne vois panna asioihin vauhtia!
Euroopan ihmistuomioistuimeen miten vähemmistön elinkeinoa vainotaan ja kiusataan ,heti olen valmis osallistumaan ei se täällä hyväveliverkon tuhoamassa suomessa kuitenkaan johda minnekään (yksittäistapaus) kannata edes tutkia.
Missähän nämä rahat ovat? Kunpa vaan ei olisi”paremmassa käytössä” Muuten nämä viivytykset tuntuu kyvyttömyydeltä hallinnon puolelta.
Lähetin Maville lehmänpaska paketin. Kehotan muitakin!
Niin mine ovat kadonneet tuki rahat? Mavi siirtää aina tuenmaksua sinne saakka että kerkiävät saada valtiolta seuraaviin tukiin tarkoitettua rahaa. Toki mavikin yrittää paikata tasettaan keksimällä uusia sanktiokohteita ja korjata tällä tavoin tasettaan. Aina ei voi viivästyksiäkään panna tietokoneen piikkiin. Tämä mavin toimintakulttuuri alkaa muistuttamaan Venäjän mallia. Toki tämä kaikki on spekulaatiota mutta hyvinkin mahdollista nyky mailmassa
Tämä on rahan siirtoa taskusta toiseen. Ehdotan mavin laittoa romukoppaan. Ei viljelijän aina kuulu olla se, joka maksaa viulut. Onko laskuissa puolen vuoden maksuajat muilla tahoilla? Eikö juuri ole ollut puhetta byrokratian vähentämisestä?
Hienoa Jari Leppä. Suoraa puhetta ja täyttä asiaa hallinnon asenteesta. Mukava huomata, että tuollaisessa asemassa oleva henkilö perää kurssimuutosta hallinnon toimiin. Hallintolain pitäisi taata hyvät hallintotavat kaikille kansalaisille. Maa— ja metsätalousministeriötä, sekä koko maatalouden hallintokoneistoa ne eivät tunnu koskevan. Poikkeuksena täytyy mainita kuntien maaseutuviranomaiset, jotka tekevät kaikkensa, että viljelijät saisivat tuet aikanaan tilille.
Viljelijöiden oikeusturva tai paremminkin sen puuttumattomuus on ollut koko EU aja ilmiö. Ei tavallisen ihmisen oikeustajuun enää sovi sellainen mitä maajussit joutuvat jatkuvasti kokemaan ja pahemmaksi asiat näyttävät menevä vuosi vuodelta.
Asennevamma, josta Leppä puhuu, on pesiytynyt myös MTK:n johtoon. Shamaani Marttila syyttää MaaseutuMediaa vääristä tiedoista pohjoisen kotieläintuen laskentajakson siirron osalta. Marttilalla ei näyttänyt haastattelun perusteella olevan edes sitä väärää tietoa, kun pyysi kääntymään Lappalaisen puoleen laskelmien suhteen. Lappalaisen kynästähän ne tarkoitushakuiset laskelmat ja sepustukset ovatkin, joten niitä ei kyennyt edes suuri shamaani toimittajalle selvittämään.
Ei MTK:ssa piitata naudanlihantuottajien ahdingosta, eikä edes viljelijöiden oikeusturvasta. Viljelijöiden oikeusturvasta on myös pohjoisen kotieläintuen laskentajakson siirrossa pohjimmiltaan kyse. Marttila ei ole edes vaivautunut vastaamaan kysymykseeni; Onko viljelijöiden oikeusturvaa loukattu? ja onko MTK:ssa edes pohdittu koko asiaa? Puolustetaan vain ministeriön tekemisiä ”henkeen ja vereen”.
Käsittämätön oli sen sijaan johtaja Lappalaisen kommentti, tiedustellessani häneltä asiaa MTK Keski—Pohjanmaan nautaryhmän kokouksessa. Kysyin onko MTK:ssa edes huomattu pohjoisen kotieläintuen laskentajakson olevan pahasti ristiriitainen hallintolain 6§ oikeusperiaatteiden kanssa? Lappalaisen mukaan tuollaiset seikat pyritään huomioimaan. Pyritään huomioimaan! Haloo!!! Kysyin uudestaan, etteikö pidä tehdä jotain muutakin, kuin pyrkiä huomioimaan, kun on sentään kyse viljelijöiden oikeusturvasta? Ei ole ollut hänen mukaan tärkeä asia juuri tuon asetusluonnoksen ollessa lausunnolla. Mikä voi olla tärkeämpi asia, kuin kansalaisen oikeusturva? Maanviljelijä ja jopa naudanlihantuottaja on Suomen kansalainen eikä mikään hallinto alamainen!
Marttilan ylimielisyys huokuu hänen antamastaan haastattelusta. ”Ehkä pahimmat väittelijätkin ovat jo antaneet periksi”, sanoo shamaani. Joskus hiljaisuus rintamalla voi olla myös vaarallista. Tyyntä myrskyn edellä, sanotaan. En tiedä keitä mahtaa puheenjohtaja kommentillaan tarkoittaa? Jos hän viittasi allekirjoittaneeseen niin erehtyypä pahan kerran.
Kiistämätön tosiasia on, että kaikki tilat jotka saavat pohjoista kotieläintukea kärsivät laskentajakson siirrosta johtuvasta maksatuksen viivästymisestä. Sitä ei liene kiistä kukaan. Laajentaneiden ja tuotannon aloittaneiden tukimenetykset sen sijaan kiistetään. Ei tarvitse olla yliopiston käynyt ekonomi osatakseen laskea, kuinka on todellisuudessa käynyt. Yliopiston käymistä sen sijaan vaatii ymmärtääkseen johtaja Lappalaisen sepustukset ja ministeriön vastaukset yksinkertaisiin laskenta esimerkkeihin.
Puuttuvan puolen vuoden rahoja haetaan nyt sitten viime kädessä tuomioistuimen kautta. Oikeusoppineiden kanssa käymieni keskustelujen pohjalta on hyvinkin todennäköistä, että valtiolta edellytetään korvausvelvollisuutta menetyksiä kärsineille tuottajille. Siinä tapauksessa on aivan yhden tekevää onko korvausta budjetoitu maksettavaksi ja onko valtion kirstussa rahaa sitä varten. Minulle opetettiin jo peruskoulun ensimmäisellä luokalla vähennys laskua suoritettaessa, että jos ei voi ottaa, täytyy lainata. Lainatkoon siinä tapauksessa herrat mistä lystää, kun sitä lainaa voidaan silmää räpäyttämättä, lähes miljardi ottaa muihinkin tarkoituksiin.
Varsin absurdi tilanne, että viljelijöiden pitää haastaa oikeuteen oma ministeriö, jonka pitäisi olla puolustamassa meitä Suomalaisia viljelijöitä, puhtaan kotimaisen ruuan tuottajia.
No Jarkko löytyy vielä isompia shamaaneja😉
KIITOS ei muuta lisättävää edelliseen
Ja siinä on kuulkaas puimista