Purkupörssi Oy:llä on sesonki käsillä. Kun kylvöt on tehty ja ruiskut pesty, alkaa puimureiden huolto ja kunnostus. Asiakkaan tarvitsemat puimurin varaosat ovat 80 prosentissa tapauksista hyllyssä valmiina. Vain pieni määrä pitää tilata. Loput puimurin varaosat käydään irrottamassa 180 purkupuimurista.
”Illalla neljän jälkeen alkaa puhelimen kilinä kiihtyä”, sanoo Juha Puska.
Yrittäjän on oltava valmiina kellon ympäri. Puintipäivän päätteeksi osien tarve lisääntyy ja tavaraa tullaan hakemaan pitkin Suomea.
”Puimurien kunnostusta ei ole vieläkään opittu tekemään sesongin ulkopuolella”, Puska sanoo.
”Viime hetkeen jättäminen on jopa pahentunut viime vuosina. Se on toki ymmärrettävää, kun monesti iso kone on hallin perällä kylvökoneen takana.”
Motivaatio kunnostaa konetta kesällä on korkealla: kesällä iso kone on mukava ajaa ulos pimeästä valoon huoltoa varten. Silti monen kannattaisi tilata edes osat valmiiksi ajoissa.

Purkupörssin pihalla on 180 purettua puimuria. Joka vuosi niistä menee sulattoon kolmannes, ja uusia hankitaan tilalle. Miehet haluavat tutustua puimureihin, jotta tietävät, mitä myyvät.
Puimurin varaosat 30 vuoden kokemuksella
Juha Puska aloitti puimurien purkamisen osiksi 30 vuotta sitten. Aluksi osia kerättiin latoon, ja valtaosa tavarasta oli taivasalla. Toiminta oli lähinnä purkuosien myyntiä.
Enää Purkupörssi-nimi ei täysin kuvaa liiketoiminnan syvintä olemusta, vaikka tantereella onkin purkupuimureita Lexionista vanhaan Sampoon.
”Osa koneista puretaan omaa opiskelua varten”, sanoo Puska. Myyjän pitää tuntea koneensa.
Varaosamyynti kattaa purkuosien lisäksi uusien ja uusiovalmisteosien kauppaamisen. Hallissa on esimerkiksi itse valmistettuja Claasin tyhjennystorvia.
”Jostain kummallisesta syystä torvet eivät kestä nimenomaan Claasissa.”
Torven hankintahinta on 900 euroa. Tehdastilaus tarkoittaisi hinnan kertomista ainakin piillä, eikä pitkää putkea voisi kuljettaa lentorahtina.
”Osa torvista hajoaa paaluihin ajettaessa. Yksi asiakas rikkoi kolme torvea parin viikon sisään”, Puska sanoo.
Hallitilaa ja varastoautomaatiota
Halleja on rakennettu omatoimisesti lisää. Viimeisin rakennus odottaa lattian betonin kuivumista, minkä jälkeen sinne siirretään juuri hankittu CNC-ohjattu särmäri. Osien uusiovalmistuksella on edelleen iso osuus markkinoista. Samalla yrittäjä työllistää itsensä ja kaksi vakituista työntekijää talven pimeiksi kuukausiksi.
Viimeisin hankinta on Bombardierin kelkkatehtaalta hankittu Kardex-varastoautomaatiojärjestelmä. Yksikköjä on seitsemän.
”Ajattelin, jotta niistä riittää jokunen myyntiinkin, mutta nyt varasto on jo 80-prosenttisesti täynnä”, Juha Puska sanoo.
Yhteen varastoon mahtuu tuhat laatikkoa varaosia. Järjestelmä toimii tietokoneohjatusti, kun koneet saadaan ensin ohjelmoitua systeemiin. Järjestelmää ohjataan käsisäätöisesti paneelista naputtelemalla, ennen kuin ohjelmat saadaan täyteen iskuun.

Tietokoneohjattu varastoautomaatio nopeuttaa ja helpottaa palvelua. Kun tilatut osat ilmaantuvat aina näkyville, voi niiden oikeellisuuden tarkistaa omin silmin ennen lähettämistä.
Ruoste on puimurin pahin vihollinen
Pahimpana puimurin ongelmana Juha Puska pitää ruostetta. Siltä vältyttäisiin koneiden huolellisella puhdistamisella.
”Puimurin puhdistusta ei saa laiminlyödä. Se kuuluu ehdottomasti osaksi huoltoa. Puhdistuksella pidennetään käyttöikää ja parannetaan toimintavarmuutta.”
Lisäksi varastointi on tärkeää. Puimuria ei saisi säilyttää kuusen juurella.
”Taannoin yksi asiakas oli vaihtanut vanhan Jontikan uudempaan. Kone oli huollettu ja pidetty suojassa. Se meni seuraavalle asiakkaalle samalla kuljetuksella, kun se haettiin pois. Paitsi käyttövarmuus, myös jälleenmyyntiarvo on hoidetulla koneella parempi.”
Suomessa puimurilla voitaisiin ajaa paljon pidempään kuin nykyisin tehdään. Puimurissa on vähemmän osia kuin monet luulevatkaan.
”Moni pitää jo 2 000 tuntia ajettua konetta vanhana”, ihmettelee Puska. ”Maailmalla 8 000 tuntia ajettu kone ei ole mikään erikoisuus.”
Vähän ajetut puimurit kelpaavat Suomesta käytettyinä ulkomaille. Esimerkiksi Irakiin on kova imu.
5 000 eurolla ei paljon tehdä, kun puimuria vaihdetaan uudempaan, mutta sillä rahalla vanhaa puimuria kohennettaisiin jo paljon. Tärkein huoltokohde on Puskan mukaan terät leikkuupöydässä ja silppurissa. Muu on erottelu- ja siirtokoneistoa, joka selviää vähemmillä toimenpiteillä.

Harjun Tapani, oman kylän mies, on vielä nopealiikkeisempi kuin Juha Puska. Kun hän tulee hakemaan niittokoneen teriä, ne on oltava valmiina. Muutamaan letkautukseen on toki aina aikaa.
Mister Purkupörssi
30 vuotta on pitkä aika yritykselle kuin yritykselle, varsinkin kun se on yhden miehen harteilla. Sinä aikana ovat puimurin varaosat tuleet tutuiksi.
Juha Puskan kiharat ovat 30 vuodessa harmaantuneet tyylikkäästi, mutta miehen vireysaste on ei ole vuosien aikana laimentunut yhtään. Ainoa havaittava muutos on Segway, joka on korvannut tontilla patikoinnin. Tänä kesänä Puskan omat klopit, Ilkka ja Miika, ovat sesonkiapuna.
Puska kuuntelee tarkkaan asiakasta ja laskettelee punnittua puhetta tomerasti välillä tarkentavia kysymyksiä pudotellen. Asiakkaat saavat selkeää asiantuntijapalvelua osien kyytipojaksi.
Palveluun panostaminen on kannattanut. Kaksi miestä työllistävä yritys tekee 700 000 euron liikevaihdon vuodessa.

Puska kurvailee Segwayllä, joka on käytännöllinen ja nopea kulkuväline isolla tontilla. Vanha ja ruma lava-auto on purkupörssin maskotti. Se käy ja kukkuu edelleen. Lavalla on kaasupulloja ja työkaluja nopeaa osien irrotusta varten.
”Meille soitetaan ensin”
Purkupörssi myy koko ajan enemmän uutta osaa. Puska sanoo tiedostavansa, että huutoon pitää vastata.
”Meillä on aina vain suurempi vastuu eri valmistajien varaosahuollosta.”
Purkupörssiin soitetaan usein ensin, koska puimurin varaosat löytyvät hyllystä. Samaa tavaraa ei välttämättä löydy koneiden maahantuojiltakaan.
Puska pitää hyllyssä sitä, mitä ei joka nisukaupassa pidetä. Öljyjä ja suodattimiakin toki saa, mutta niihin ei satsata niin paljon kuin erikoisempaan tavaraan.
”Painopiste on niissä osissa, joiden hankinta on hankalampaa”, Juha Puska sanoo.
Claasin osia menee eniten. Sampon osia myös. Omassa pajassa tehdään osat, joita on muuten hankala saada. Uusien osien määrä on kasvanut koko ajan. Jonkin verran osia tuodaan ulkoakin.
Muutokseen on reagoitu kokoa ajan. Purkupörssi ei toimi enää samalla tavalla kuin ammoisella 1980-luvulla. Kyseessä on nykyaikainen varaosaliike, josta saa myös tietoa ja vinkkejä.
Netti ja digitaalisuus ovat Purkupörssille tärkeä näkyvyystekijä.
Juttua päivitetty 23.7. 8:48.
Ei kommentteja