Joulusika on monena vuonna ollut tahtomattaan tapetilla näin loppusyksystä ja joulun lähestyessä.
Sen elämää on pyritty tulkitsemaan milloin pimeästä käsin, milloin julkisuuden kirkkaassa valokeilassa. On aika jatkaa kolumnisarjalla, mitä sian elämään kuuluu.
Toisessa joulusikakolumnissa käsitellään sikaäidin, emakon elämää.

Emakon häkkiä voidaan säätää tilanteen mukaan. Kuvassa emakon häkki on avattu viikko porsimisen jälkeen. Tässä perinteinen porsituskarsina 90-luvulta.

Nykyaikainen porsituskarsina on puhdas siisti ja hygieeninen.
Emakko saa privaattia hoivaa
Emakon tehtävä on tuottaa porsaita. Jouluna kinkuksi päätynyt joulusika on syntynyt viisi kuukautta aiemmin. Suomalainen tehokkuus on saavuttamassa edelläkävijämaita Tanskaa ja Hollantia porsastuotoksen määrässä mutta puhtaimmin menetelmin.
Tehokkuus on eläimen hyvinvoinnin ansiota. Äitisian eli emakon hyvinvointi perustuu yksilölliseen ruokintaan, yksilölliseen hoitoon ja yksilölliseen käyttäytymiseen.
Iso sika saa mahdollisuuden sekä lauma- että yksilökäyttäytymiseen.
Se on porsimisvaiheessa porsituskarsinassa, jossa sille on mahdollista antaa synnytysapua ja omaa hoivaa.
Emakon kantoaika on 114 vuorokautta. Tuosta ajasta se on porsituskarsinassa neljä-viisi viikkoa. Sen jälkeen se viedään karjun läheisyyteen tiineytystä varten.
Tiineytys tehdään joko keinosimennyksen avulla tai luonnonmenetelmällä karjun kanssa temmeltämällä.
Tiineytyksen jälkeen emakko on yksilöhäkissä kolme neljä viikkoa, jotta alkiot saisivat kiinnittyä rauhassa.
Sen jälkeen isot yh-äidit viedään noin kahdeksi kuukaudeksi laumaan, joko ryhmäkarsinaan tai koko ajan yleisempiin olkipihattoihin.
Vapaana kasvatus on yleistynyt tasaisesti. Kertarysäyksellä kallista muutosta ei voi tehdä, vaan se on tehtävä hoitajan kokemuksen, tekniikan ja karsinarakenteiden kehittymisen kautta.
Nykyinen porsituskarsina antaa yksilöllisen suojan paitsi porsaille, myös emakolle.
Ajatus vapaaporsituksesta yleistyy sitä mukaa kun osaaminen lisääntyy. Vapaaporsitus ei ole yksiselitteinen asia, joillekin tiloille se sopii joillekin ei. Ruotsissa yleistynyt vapaaporsitus on aiheuttanut tuotantomäärän laskua ja porsaskuolleisuuden lisääntymistä.

Kahdeksan emakon ryhmäkarsina on tarkoitettu kolmeviikkoisille porsaille ja emakoille.

Emakko kiipeämässä olkipihatossa makuualueelta ruokintapaikalle.
Emakko on yksilö digiajassa
Tekniikka on tullut eläinten hoitoon jo 80-luvulla. Digiaika on mahdollistanut eläimen tarkan ja yksilöllisen ruokinnan, yksilölliset olosuhteet ja yksilöllisen hoidon.
Muistan ensimmäisen tietokoneruokkijan tuomat mahdollisuudet. Pystyin hoitamaan eläinten ruokintaa sadan gramman tarkkuudella modeemin avulla maailman ääristä, mikä vapautti lomittajaa keskittymään muihin rutiiineihin. Myös ilmastoinnin ohjaaminen on ollut jo kauan mahdollista.
Nykyiset ruokintalaitteet mahdollistavat yksilölliset reseptit tuotantovaiheen mukaan. kun porsaat ovat alla sille annetaan hyvälaatuista tarkoin reseptillä mitattua ruokaa syöntikyvyn mukaan, jotta se ei laihtuisi imetyksen aikana.
Kun hyväkuntoinen emakko on tiineytetty, sen ruokintaa kevennetään. Joitulkasvaiheessa ennen porsitusta emakko saa kevyempää ja kutupitoisempaa ruokaa.
Juuri ennen porsitusta sen ruoka minimoidaan, jotta porsitus sujuisi mahdollisimman helposti. Ähkynä ei ole hyvä synnyttää.
Kun sika on yksilökarsinassa, se ruokailee kuini omassa ravintolapöydässään. Laumassa sillä on kiire syödä hotkimalla, jotta se saisi oman osuutensa.
Digiaika taisi helpottaa sian elämää ennemmin kuin ihmisen. Emakko sai digiajan myötä luonnollisen kasvatuksen ja luonnollisen käyttäytymisen edut.

Sika on sopeutuvainen eläin. Kuva kirjoittajan omien sikojen ulkoruokinnasta.
Sian terveydenhuoltosuunnitelma on parempi kuin ihmisen
Jos ihmisille olisi tehty yhtä hyvä tarveydenhuoltosuunnitelma kuin sialle, ihmiset olisivat paljon terveempiä. Sikojen ruokinta on tarkkaan suunniteltu ja sitä päivitetään koko ajan.
Sikojen terveydenhuoltosuunnitelma pitää sisällään vähintään neljä eläinlääkärin terveydenhuoltokäyntiä, jolloin selvitetään tilan tautisuojausta, olosuhteita ja eläinten hyvinvointia tilan lähtökohdista.
Eläinlääkinnän kanssa tehtävä yhteistyö on jatkuvaa. Terveydenhuoltosuunnitelma päivitetään vähintään kerran vuodessa. Silloin tehdään hoito- ja lääkityssuunnitelma, joka on osa terveydenhuoltosuunnitelmaa.
Yksi osio on lääkkeiden luovuttaminen tulevia hoitotarpeita varten. Lääkkeiden käyttöä on tarkoin ohjeistettu ja tilan on pidettävä Sikavaan sähköistä lääkekirjanpitoa.
Suomen järjestelmä poikkeaa muiden maiden käytännöistä. Suomessa antibioottien käyttö esimerkiksi on 20 kertaa pienempi kuin monessa Etelä-Euroopan maissa.
Linkki Eläintautien torjuntayhdistyksen (ETT) kotisivuille.

Kirjoittajan emakkoja pihatossa.
Emakko kävi naapurissa
”Emakko on karannut”, naapuri soittaa. Kävelen parin sadan metrin päähän hakemaan pihatosta livistänyttä isoa eläintä.
Koko naapurin iso vierasjoukko keskeytti kesäillan grillaamisen ja pakeni nurkan taakse kun sika hölkkäsi pihaan. Kun emakko kuulee ääneni, se piiloutuu nurkan taa ja väki nauraa.
Sikashow loppuu kun ajan ison äitisian kotiin perässä kävellen oksan karahkalla ohjaten.
Naureskelen mielessäni ihmisille kun sikaa pelkäävät, mutta eihän tuotantoeläimiä tunneta.
Ohjaan emakon porsituskarsinaan. Se porsii seitsemättä kertaa ja menee jo tottuneesti karsinaansa.
Koska sikalassa on tilaa, vien sen pari viikkoa etuajassa keskittymään tulevaan porsimiseen. Sika menee suoraan ruuhelle nauttimaan päivällistä kivan retken päätteeksi.
Artikkeli tehty yhteistyössä Atria kanssa.
Lue myös edellinen artikkeli joulusiasta tästä.
Ei kommentteja