Halpuutus on saanut monet tuottajat takajaloilleen, koska ruuan hinnalla leikkiminen otetaan farmarin elannosta. Suomalaisen ruuan kannalta kuluttajan valinnat ovat tärkeitä.
Mitä tuottaja voisi asialle tehdä?
Someron munamies, MunaEggspress idean kehittäjä, Mikko Välttilä, vastaa. Mies herätti keskustelua asiasta Uuden Suomen blogissaan, jota myös lehti uutisoi. Välttilä kritisoi rankalla kädellä ahnetta kauppaa. Hän puhuu kaupan myyvän epäreilua ruokaa — ”Epäreiluja munia ja pahoinvointipossua”.

Vaahteramäen tilan ulkokanat on ristitty Friidoiksi. Nämä leidit ovat kävelyllä aidan väärällä puolella.
Kaksi kauppaketjua lisää
”Suomeen pitää saada välittömästi kaksi kauppaketjua lisää, jotta Rainbow ja Pirkka saataisiin kuriin”, Someron munamies Mikko Välttilä, munaexpressin ja uudenlaisen suoramyynnin kehittäjä, kertoo.
”Jos mä haluan hyvät jutut lautaselle, joudun käymään useammassa kaupassa, jos haluan välttää ulkomaista bulkkiruokaa, jota Rainbow ja Pirkka tyrkyttävät”, Välttilä ryöpsäyttää. ”Aivan kamalaa touhua, kun pitää ostoksia tehdessään miettiä koko ajan tarkasti, mitä ostaa.”
”Nämä bulkkituotteet eivät ole edes sen halvempia kuin muut. Ainoa tarkoitus on vain saada huutokaupalla ostohinnat minimiin.”
Kaupan merkit pitää ajaa miehen mielestä alas.

Välttilän ulkokanat, Friidat, ovat tyylikkäitä leidejä, liki huippumalleja, joiden käynti on harkittua ja ryhdikästä.
Ylituotanto kuriin
Välttilä puhuu ylituotannon purkamisesta. ”Ruotsissa omavaraisuus on lähes kaikissa maataloustuotteissa alle omavaraisuusasteen.”
Vienti ja ylituotanto saavat Välttilältä myös kritiikkiä: ”Kun tavaraa tuotetaan vientiin asti, se on aina bulkkia.” Välttilän mielestä on absurdia, että jos ruokaa viedään, sitä voidaan tuoda takaisin maailmanmarkkinahintaan.
”Kaupan suurin ase on aina vilauttaa tuontia”, Välttilä sanoo.
Suoramyynti tarvitsee suun pieksäjiä
Välttilä on matkalla Rajamäelle. Sen jälkeen matka jatkuu Hyvinkäälle ja Mäntsälään. ”Kaikki myytävä on kyydissä ja etukäteen tilattu.” Ylimääräistä ei tahdo riittää. Koko tuotanto käy kaupaksi. Kiinnostus suoramyyntiin on lisääntynyt hirmuisesti.”
Kaikista ei ole myyntihommiin. ”Osa tuottajista voi tuottaa, osa voi myydä”, kiteyttää Välttilä ja penää viljelijöiden yhteistyön lisäämistä. Hän on itse etsinyt kimppaan muitakin munantuottajia. ”Molemmat saisivat toiminnalle katetta, kun kaupan käsi jäisi välistä.”
Välttilä ei pidä myyntihommaa kovin helppona. ”Mutta suun pieksäminen multa käy.”

Mikko Välttilä tunnnustaa käyneensä syvällä suossa maataloudessa. Kaupan rooli on hänen mukaansa vastuutonta farmarin nylkemistä.
Ei luomukaan ole kaikkivoipaa
Kaiken kiinnostavan ei tarvitse Mikko Välttilän mielestä olla luomua. ”Meidän kanat eivät asu aivan yhtä väljästi, eivätkä syö luomuruokaa. Ne kuitenkin ulkoilevat oman halunsa mukaan koko vuoden ja syövät GMO-vapaata evästä.”
Välttilä ei halua sen kummemmin puhua luomusta, koska hän haluaa välttää kiistelyä. Perinteisestikin kasvatettu ruoka voi olla hyvää tarvitsematta olla luomua.
Tärkeintä on puhaltaa yhteen hiileen ja lisätä suomalaista suoramyyntiä verkostoitumalla.
Tärkein voimavara olisi ensin luopua keskinäisestä kateudesta. ”Sehän on vain positiivista, jos joku onnistuu.”
Kaikki kauppiaat kun eivät katso hyvällä, kun MunaEggspress kerää asiakkaita heidän tontillaan. Välttilä saapuu Rajamäelle. Määränpää on koulu, jossa Friida-fanit odottavat munamaestroaan.
Lue artikkeli munafarmista tästä.
Lue artikkeli viranomaisten suhtautumisesta munan suoramyyntiin tästä.
Ei kommentteja