Teksti: Johanna Lindvall ja Johanna Paalanen, Finanssila Oy
Artikkelikuva: Rahapuu, Laihia. Käytetty mm 50 markan setelissä.(HK)
Uuden hankekauden ensimmäinen investointitukihakemusten deadline 15.8. lähestyy. Tarkista näiden kymmenen kohdan avulla, onko tilasi valmis investointiin vai pitäisikö haaveet jättää vielä sikseen.
Tilanne on hallinnassa, jos investointia on suunniteltu jo hyvän aikaa ja kaikki suunnitelmat, lupa-asiat ym. alkavat olla valmiina. Tällöin hakemus pystytään jättämään täydellisenä kaikkine tarvittavine liitteineen, ja vieläpä hyvissä ajoin ennen viimeistä määräpäivää.
Hakemus jätetään sähköisesti Hyrrän kautta, joten sen käsittelyn etenemistä on helppo sieltä seurata.
Mutta jos kuukautta ennen investointitukihakemuksen viimeistä jättöpäivää huomataan, että nyt alkaa tulla kiire, ei investointia ole valmisteltu tarpeeksi huolella. Mielessä ollut investointi pitäisi saada äkkiä vireille, jotta rakentamaan ehtisi ennen lumen tuloa. Kyllä kait ne hakupaperit voi jättää puutteellisina, täydennetään niitä sitten jälkeenpäin. Ai pitäisikö pankista kysyä lainalupaus? Jotain laskelmia pitäisi kai teettää, ja mikä se on se liiketoimintasuunnitelma. Kuka niitäkin tekee, tai siis mistä sen saisi nopeimmin ja halvimmalla?
Investointiin ryhtyvän tilan tarkistuslista näyttää tältä:
-
Tuotantotulokset ovat kunnossa. Tila kuuluu parhaaseen neljännekseen tuotantotuloksilla mitattuna
Jos eläinten kasvut tai maitotuotos ovat olleet heikot, on tuotanto syytä laittaa kuntoon ennen investointiin ryhtymistä. Uusi navetta ei lisää lehmän keskituotosta! Hälytyskellojen pitäisi soida, jos ei oikein olla edes selvillä siitä, missä tuotantotulosten kanssa mennään, tai mistä huonot tulokset johtuvat. Keinot tulosten parantamiseksi löytyvät useimmiten peiliin katsomalla.
-
Peltoa on riittävästi suunniteltuun laajennukseen
Peltoalaa on kasvatettu johdonmukaisesti järkevillä maakaupoilla ja vuokraamalla. Peltojen raivaaminen hätäpäissään ei ole ratkaisu. Mahdollisesti tulossa olevan vuokrapellon tai kiikarissa olevan peltokaupan varaan ei investointia voi rakentaa. Ns. sopimuspellot tai rehunkorjuualat ovat se kaikista huonoin vaihtoehto peltoalan kasvattamiseen.
-
Pellot ovat kunnossa ja satotaso hyvä
Vaikka peltopinta-ala riittäisi tuotannon laajennukseen, riittääkö pellosta saatava sato, myös huonompina vuosina. Jos rehunkorjuu epäonnistuu useammin kuin naapurilla, onko syy säässä vai näkyykö se sittenkin peilissä?
-
Tila on selvinnyt edellisestä investoinnista ja velkamäärä on saatu hallintaan
Jos edellisestä investoinnista on kulunut vasta pari vuotta, eikä lainamäärä ole lyhentynyt vielä ollenkaan, on syytä odottaa vielä jonkun aikaa. Hyvänä mittarina toimii velkamäärä käyttökatteeseen suhteutettuna. Jos suhdeluku on noin kolme, on lisävelan hoitaminen realistista. Mutta jos velan kanssa ollaan jo ennestään tiukilla, ei lisävelan ottaminen ainakaan helpota elämää. Nuoren viljelijän korotus investointitukeen ei sekään saa olla lähtökohtana investoinnin kiirehtimiseen.
-
Rakennussuunnitteluun ja varsinkin kustannusten hallintaan on paneuduttu ajan kanssa
Kustannukset ovat etukäteen tiedossa, eikä ikäviä yllätyksiä ole tulossa. Kustannusten ylittyminen on lähestulkoon varmaa, jos suunnittelu tehdään nopealla aikataululla ja rakennusvaiheessa huomataan mitä kaikkea ekstraa halutaankin.
Tai jos kuvitellaan, että itse tehden saadaan rakennettua huomattavasti edullisemmin. Harvemmin edes pohjatöitä kannattaa tehdä itse, ainakaan jos sitä varten pitää ostaa oma kaivinkone.
-
Liiketoimintasuunnitelma ja laskelmat laaditaan yhdessä isäntäväen kanssa mahdollisimman realistiseksi
Laskelmat perustuvat tämänhetkiseen tuotantoon ja tarkasti tehtyyn kustannusarvioon. Pelivaraa jää silti riittävästi odottamattomien menojen ja hintojen muutosten kattamiseksi.
Investointihalu ei saa sumentaa ajatusta tuotannon todellisesta kannattavuudesta. Yrittäjä huijaa vain itseään, jos laskelmat tehdään vähän sinne päin. Tuotostasoja viilataan ylöspäin ja menoja alaspäin, jotta rahat saadaan riittämään kassassa.
-
Pankin kanssa on käyty neuvotteluja jo hankkeen alkuvaiheessa
Suunnitelmiin ja lupiin on poltettu rahaa ja pankkiin mennään neuvottelemaan viikko ennen hakemusten jättöpäivää. Kielteinen rahoituspäätös on varma, kun pankilla ei ole riittävästi aikaa perehtyä asiaan.
-
Investoinnin mukanaan tuomat konehankinnat mietitään maltilla etukäteen
Heräteostoja voi tehdä vaatekaupassa, mutta ei konekauppiaan ylipuhumana. Avustusten vihdoin viimein tultua raha alkaa polttelemaan pankkitilillä. Rahoilla ostetaan uusi Fendt, vaikka sitä ei tarvittaisikaan. Pankille tai taloussuunnittelijalle ei tarvitse siitä kertoa, eihän?
-
Ympäristölupa on laitettu hyvissä ajoin vireille
Mikäli hanke vaatii Aluehallintoviraston luvan, on syytä varautua pitkään käsittelyaikaan. Ympäristöluvan saaminen voi pahimmillaan kaataa koko hankkeen.
Investointitukihakemusta ei ole syytä jättää ennen kuin ympäristölupa on varmistunut. Puutteellisina jätetyt hakemukset hidastavat kaikkien Elyyn jätettyjen hakemusten käsittelyä.
-
Rakennuslupa on kunnossa
Ennen rakennusluvan jättämistä olisi syytä keskustella investoinnista rajanaapureiden kanssa, ettei tule ikäviä yllätyksiä.
Tämä lista ei suinkaan ole tyhjentävä. Investointi vaatii onnistuakseen paljon muutakin suunnittelua ja valmistelua. Mutta jos nämä kymmenen kohtaa olivat kunnossa, asiat ovat jo hyvällä mallilla.
Ei kommentteja