Kurikassa kolmostien varrella Oja-Nisulan kanala houkuttelee lähialueen ihmisiä ostamaan munia suoraan myymälästä kanalan yhteydessä olevasta itsepalvelumyymälästä.
Tilalla on ollut kanoja 60-luvulta lähtien. Kun siitoskanahomma hiipui lopullisesti 3,5 vuotta sitten, tila paisutti 6000 kanan tuotannon kokonaan kananmunien myyntiin.
Tomi Oja-Nisula satsasi munapakkaamoon. Nyt hänellä on luvat toimittaa munia suoraan asiakkailleen. ”Nyt voin myydä munia virallisesti joka paikkaan”, Tomi sanoo.
Munapakkaamo on valvottu elintarviketila
Munapakkaamo on valvonnan alainen elintarviketila. Valvonta perustuu omavalvontaan, kerran vuodessa tapahtuvaan valvontakäyntiin ja pistotarkastuksiin.
Muutokset, mitä elintarviketila vaati, olivat hyväkuntoisiin tiloihin suhteellisen helppo tehdä. – Erilaisista muutoksista, kuten ilmanvaihdosta lavuaareista sun muista kertyi pitkä litania. Muutostöitä tehtiin koko viime talvi, Tomi kertoo.
”Tämä on kääpiöversio esimerkiksi Munakunnan tai Munaxin tiloista.”
”Nyt pitää pakkaamo saada vauhtiin. Pakkausmateriaalia, koteloita sun muuta pitää vielä hankkia runsaasti.”
Ulkokananmunanmyynti voisi kiinnostaa
Vaahteramäen tilan toiveet saada ulkokananmunien myyntiin lisää väkeä, kiinnostaa hiukan myös Tomia.
”Hiukan mietityttää, että piisaako tuo pieni pelto lintujen jaloittelualueeksi. Täytyy Eviran vaatimuksia selvitellä.”
”Ensin pitää tämä pakkaamoprojekti saada vauhtiin”, tuumaa Tomi Oja-Nisula.
30 munan kenno maksaa 4 euroa. Seitsemän euron ulkokananmunan hinta houkuttelee tekemään seinään reikää ja laittamaan pihalle aitausta.
Hyvä maku ja tuoreus tuovat asiakkaita
Munien koepaistaminen omalla pannulla tuotti hyvän tuloksen. Kun muna on tuore, siinä on makua.
Keltuaisen väri riippuu monesta asiasta, ruoka vaikuttaa siihen paljon. Maku on hyvä.
Ainoa tuoreen munan miinus on, että kuori ei irtoa aivan yhtä helposti kuin vanhemmasta.
Munia moneen suuntaan
Ojanisulan munamarkkinat jakaantuvat neljään osaan. Neljännes menee omasta myymälästä, neljännes kauppoihin, neljännes leipomoihin, ravintoloihin ja välittäjille.
Viimeinen neljännes menee Munakuntaan, joka maksaa vain neljänneksen suoramyyntihinnasta.
Kaupasta voi saada joskus munia tarjouksessa todella halvalla. ”Silloin koko ketju toimii todennäköisesti tappiolla”, Tomi tuumaa.
Munien suoramyyntiä on tilalla tehty jo vuosia. Paikalliset asiakkaat ovat tottuneet hakemaan tuoreet munat kanalan vapaavalinnasta.
Suoramyynti ei ruoki koko kansaa, mutta antaa pientä kivaa paikallista väriä.
Lisäksi munille syntyy tarina ja mielikuva, joka on kotimaiselle lähiruualle tärkeä.
Lähiruokatermiä määriteltäessä tuotteen tarinalla on iso rooli.
Artikkeli julkaistu 25.10.2014
Ei kommentteja