Proteiini on yksi ihmiskunnan tärkeimmistä ravintoaineista, onko hyönteisproteiini ratkaisu? Tulevaisuuden ruuan saannin tärkeimpiä asioita on nimenomaan proteiinin saanti. Trendit kuluttavat myös paljon proteiinia. Kuntosaleilla huhkijat syövät sitä lisäravinteina säkkikaupalla. Heinäsirkkaproteiini on ainakin luonnonmukaista.

Ovatko hyönteiset sittenkään edullista ravintoa?
Hyönteisproteiini maksaa
Hyönteisten hyödyntämisestä proteiinin lähteenä on paljon visioita ja tutkimuksia.
Jos ajatellaan globaalisti, Suomessa on erilaiset ongelmat kuin esimerkiksi Afrikassa tai Aasiassa, missä erilaiset kirput ja madot voisivat olla mekittävä vaihtoehto aliravitsemuksen torjuntaan. Jotkut ötökät maistuvat jopa hyvältä.
Kehitysmaissa hyönteisten pyydystäminen on käytännössä ilmaista, mutta massojen ruokkimiseen tarvitaan teollista tuotantoa ja jakelun ratkaisemista tehokkaasti. Länsimaissa viljeltyinä hyönteisproteiiini on kohtuu hintavaa, mutta omalla tavallaan eettistä ja luonnonmukaista.
Tuoreiden kotisirkkojen tuottajalle maksettava kilohinta on 80 euroa. Kuivattuna kotisirkkakilo on jo eri hintaluokassa, 300 euron molemmin puolin. 70 prosentin proteiinipitoisuudella proteiinikilon tuottajahinnaksi muodostuu pyöreästi 450 euroa.
Kun tuote saadaan kauppaan, siihen lisätään vielä kustannuksia.

Broilerinkasvatus on tehokasta. Siitä saa edullista ruokaa ja edullista valkuaista.
Kasvisproteiini teollisissa tuotteissa — Aika kallista
Esimerkiksi Härkiksen, joka on härkäpavusta tehty kasvistuote, proteiinikilon hinnaksi tulee 130 euroa kiloa kohti. Vuoden elintarvikkeeksi valittu Nyhtökaura, Pulled Oats, on myös proteiinilähteenä kallis.
Kasvistuotteiden hinta ei koostu ainoastaan raaka-aineista. Nyhtökaurassa on kauraa vain 30 prosenttia. Kasvistuotteiden valmistusprosessi vaatii julmetusti lämpöenergiaa ja kalliin tuotantoprosessin, mikä tekee niiden ravinteista tyyriitä.

Afrikkalaisille eläimet ovat elinehto lihan ja maidon takia. Luisevien nautojen kuntoisuusluokasta voi päätellä, että ne joutuvat tyytymään varsin kevyeen ja köyhään ruokaan. Kuva: Pentti Yli-Karjanmaa
Eläinproteiini jalostuu tehokkaasti ja luonnonmukaisesti
Jos verrataan eläintuotantoa ja vaikka nautakasvatusta kasviksista tehtyihin eineksiin, nauta on luonnonmukainen lihatehdas. Nauta jalostaa ihmiselle kelpaamattomasta ruohosta lihaa ja vaikka maitoa erittäin kustannustehokkaasti.
Broileri tuottaa kilon lihaa reilulla kahdella rehukilolla, joka muodostu pääasiassa kotimaisesta viljasta. Soijaa käytetään 14-18 prosenttia. Sika tuottaa lihakilon 2,5 kilolla ohraa. Sianlihan tuotantokustannus farmarille on puolentoista euron luokkaa.
Lue klubiartikkeli heinäsirkkafarmista tästä.
Artikkelia korjattu broilerin ruuan osalta 16:47