Maaseutumedia
facebook twitter rss
  • Etusivu
  • Aihealueet
    • Arkistosta nostettua
    • Bioenergia
    • Biotalous
    • Eläinsuojelulaki
    • Eläinten ruokinta
    • Erikoiskasvit
    • GIF – kuva-animaatio
    • Halpuutus
    • Hevoset
    • Hullu juttu
    • Huolto
    • Hyvinvointi
    • Ite-Taide
    • Karjatalous
    • Klubi-artikkeli
    • Kolumni
    • Konekauppa
    • Kotieläintalous
    • Koulutus
    • Kulttuuri
    • Kuvareportaasi
    • Lukijablogi
    • Lähiruoka
    • Luomu
    • Luonnonsuojelu
    • Lyhyet erikoiset
    • Maaseudun nuoret
    • Maaseudun palvelut
    • Maaseudun persoona
    • MaaseutuMedia suosittelee
    • Maatalouden naiset
    • Mainos
    • Metsä
    • Murresanakirja
    • Muut lehdet
    • Pakina
    • Peltoviljely
    • Pienet erikoiset
    • Pääkirjoitus
    • Rakentaminen
    • Ruoka
    • Talous
    • Tapahtumat
    • Tekniikka
    • Ulkomaat
    • Urakointi
    • Uutiset
    • Uutispommi
    • Vieraskolumni
    • Viljelytuet 2015
    • Viranomaistarkastukset
    • Wanha talo
    • Wanhat koneet
    • Ympäristönsuojelu
    • Yritysblogi
  • Arkisto
  • MaaseutuMedia on maaseudun äänenkannattaja
  • Yhteystiedot
  • Klubi
    • Liity Klubin jäseneksi
    • Klubi-artikkelit
  • Kirjaudu sisään
Ruoka 1

Puolalainen lihaskandaali Sloveniassa on jäävuoren huippu

Hannu Koivisto · 12.2.2019

Puolalainen lihaskandaali on ollut viikon ajan puheenaihe Slovenian mediassa.

Yleinen kysymys tiedotusvälineissä on, paljonko ja kuinka kauan sairaiden ja kuolleiden eläinten lihaa on tuotu maahan.

Asia tuli julki, kun kahden tonnin kebaplihaerästä löydettiin salmonellaa.

Ulkomainen liha on halpaa — hinta tärkeä hankintakriteeri julkisissa hankinnoissa

Yksi yhtiö hoitaa pääasiassa julkiset ruokahankinnat Sloveniassa. Panvita myy kouluille, vanhainkoteihin, sairaaloihin ja päiväkoteihin pääasiassa ulkomailta tuotua lihaa.

Julkisissa hankinnoissa mainitaan muitakin kriteereitä, mutta hinta ajaa kaiken edelle.

Sloveniassa sianlihantuotanto kattaa vain puolet maan omavaraisuudesta. Naudanlihaa sensijaan tuotetaan paljon yli oman tarpeen.

Koska maassa on paljon nurmipinta-alaa, ulkona kasvatettu naudanliha mielletään maassa laadukkaaksi. Maatilojen yksikkökoko on pieni — useilla tiloilla se tarkoittaa vain muutamaa lihanautaa maatilaa kohti. Maan lihan tuotanto on vaikeuksissa, kun halpa jäteliha kilpailee samoista markkinoista.

Maidon hinta on pudonnut 21 senttiin. Farmari Jelka Petek sanoo että hänen ei enää kannata satsat maidon määrään. Lypsykarjatila panostaa nyt tuorejuustojen valmistukseen.

Epätietoisuutta lihan alkuperästä ja määristä

Pop-TV, slovenialainen mainostelevisio, yritti selvittää, paljonko lihaa on tuotu puolalaisesta laittomasta teurastamosta, Kalinowosta Suomeen. Ilman tulosta.

Teurastamon  on kontrolli vähäistä. Teurastusta tapahtuu paljon öiseen aikaan.

Lihan maahantuontifirman, Panditan johtaja Toni Balažič sanoo, että liha ei ole peräisin Puolasta, mutta ei kerro mistä.

Slovenialainen maatalousministeriö vakuuttaa, että systeemi toimii.

Edellinen maatalousministeri Dejan Židan oli ennen ministerin pestiä Panvitan johtaja.

Nykyinen pääministeri Marjan Šarec sanoo, että systeemille on tehtävä jotain.

Kaiken kaikkiaan tilanne on sekava ja vailla selkeää kontrollia.

15 tonnin lihaerä tutkimuksen alla – kaksi tonnia kebaplihaa todettu salmonellapitoisiksi

Puolalainen TV-ryhmä koetti selvittää mitä teurastamolla on tapahtunut, mutta pienen kylän asukkaat olivat vaiti. Teurastamo on ostanut vuosia kuolleita ja sairaita eläimiä ja myynyt niiden lihaa ulkomaille.

Slovenian TV-Planet koetti myös selvittää asiaa, tuloksetta. Kukaan ei halunnut kommunikoida heidän kanssaan. Paikalla oli myös eurooppalaisia viranomaisia, mutta heillekään ei slovenialaisten lähteiden mukaan selvinnyt mitään.

Paljon lihaa Puolasta

Sloveniassa väitetään tuodun paljon lihaa Puolasta. Pitkäaikainen maatalousministeri, Panvitan entinen toimitusjohtaja, nykyään kansalliskokouksen puheenjohtaja Dejan Židan kertoo:

”Uskon, että meillä on kaikki tarvittavat valvontamekanismit Sloveniassa, tällaisia ​​väärinkäytöksiä ei voi tapahtua. Kehotan kuitenkin toimivaltaista ministeriötä vahvistamaan näitä mekanismeja, koska tulevaisuudessa me todennäköisesti kohtaamme samanlaisia ​​tapauksia Euroopassa uudelleen”, hän sanoi. (Delo)

Artikkelissa lähteinä useat slovenialaiset medialähteet.

Lue artikkeli slovenialaisesta lypsykarjatilasta tästä.


Toimittajalta

Puolasta toiseksi eniten lihaa Suomeen

Puolan lihaskandaali osoittaa kuinka kontrolli vaihtelee jopa Euroopassa, missä pitäisi olla yhteiset normit ja säännöt.

Slovenia on pieni nykyaikainen eurooppalainen maa. Sen politiikka ja päätöksenteko on kuitenkin kömpelöä, kuten muissakin entisen Jugoslavian maissa.

Poliitikkojen selitykset eivät vakuuta. Heitä epäillään usein korruptiosta ja heillä on usein kytköksiä liike-elämään.

On epäselvää, miten paljon huonoa lihaa on tuotu Puolasta. Sillä on ruokittu koululaisia ja vanhuksia vuosien ajan.

Huonoa lihaa on tuotu Puolasta myös Suomeen. Puola on Saksan jälkeen toiseksi suurin lihantuoja Suomeen.

Oma kansallinen lihan tuotanto on tärkeä ruokaturvallisuuden kannalta. Suomalainen valvontajärjestelmä on luotettava, jopa ylilyövä.

KebaplihaLihan alkuperäPuolalainen lihaskandaaliUlkomainen liha

Hannu Koivisto

Voisit tykätä myös näistä

  • Ruoka

    Pitääkö suomalainen leipäkulttuuri pintansa paistopisteiden lisääntyessä

  • Ruoka

    Perunan ilmastovaikutukset ovat murto-osa riisistä ja pastasta

  • Ruoka

    Vegyu — Valmisruoka on mainettaan parempaa

1 Kommentti

  • MobutuTshceTscheko kommentoi: 14.2.2019 klo 17:20

    Jaa-a, mikähän lienee tässä taustalla totuus. Toisaalta EU:n byrokraatit haluavat lyödä kaikkea Puolalaista tällä hetkellä koska eivät tanssi matututuspillin mukaan.

    Mutta toisaalta toki Puolasta voi löytyä yksittäisiä teurastamoista jotka toimivat sikamaisesti.
    Se kuinka laajaa se mahdollisesti on olisikin syytä selvittää. Samoin koko EU:n alueella.
    Saksassakin on ties mitä halal hulul teurastamoita…

    Vastaa

Vastaa Peruuta

MaaseutuMedia suosittelee

  • Suomalainen kinkku on luotettavaa ruokaa

    16.11.2018
  • Young Village folk — Uusi dokumenttisarja nuorista farmareista

    8.11.2017
  • Viljelytuet 2016 — Veikko Vastaa

    22.5.2016
  • Julkiset ruokahankinnat suomalaisten kriteerien mukaisiksi

    4.4.2016
  • Artikkelikommentit täydentävät artikkelin sisältöä

    30.11.2015
  • Pohjalaistalo sai uuden elämän

    9.5.2015
  • Pappatunturi 312 km/h Hayabusan voimalla

    28.3.2015
  • Puolison kuolema yllätti

    30.12.2014
  • Suosituimmat
  • Valehteleeko eläinkuva?

    23.8.2017
  • Kaukasiankoira on laumanvartija, jota susikin pelkää

    15.2.2015
  • Sikakuvat voi tehdä kahdella tavalla

    16.12.2014
  • 11 300 euron sanktiot 4 millistä

    7.4.2015
  • Juhana Vartiainen kolumni: Kullankallis maataloutemme

    12.5.2017
  • Mikko Porvoosta says: Aika vähän puhutaan siitä miten lämpösaareke-ilmiö mittauspisteessä on huomioi...
  • Kimmo Klemola says: Mutta se virke sisältää onnettoman virheen. Maailman pelastaminen on tulevaisu...
  • Hannu Koivisto says: Viimeinen lauseesi kiteyttää paljon....
  • Jouni Lehmusruusu says: Onko sillä väliä mistä jokin johtuu? Kun muutokseen kuitenkin olisi viisainta ...
  • Kari Södergård says: On helppoa miettiä, että mitä tapahtuu, kun fossiilisia materiaaleja poltetaan...
Mavi Pysyvä nurmi luomu MTK Maataloustuet traktori Afrikkalainen sikarutto Maaseutumedia GMO Veikko Tuominen Sika Eläinsuojelulaki Maajussit Traktorimarssi Halpuutus Sanktiot peruna Leena Tenhola

SEURAA FACEBOOKISSA

Tagit

Afrikkalainen sikarutto Eläinsuojelulaki GMO luomu Maajussit Maaseutumedia Maataloustuet Mavi MTK Pysyvä nurmi Sika traktori Traktorimarssi Veikko Tuominen

© MAASEUTUMEDIA