Pyöreä, muun navetan ulkopuolelle pistävä makuuparsipihatto pistää siristämään silmiä. Mitäs tämä nyt on, pyöreä navetta?
Pyöreän, tai paremminkin U-mallisen pihaton ulkoseinää kiertää rivi makuuparsia. Avoimelta puolelta on kulku ulos, lypsyasemalle ja poikimakarsinoille.
Keskellä pyöreätä päätä on pyöreä ruokintahäkki. Häkin yläpuolella on pyörivä jakokaukalo, johon vintillä oleva paalinpurkain pudottelee rehut. Nuorena korjatulle kuivaheinälle on muutaman viikon varasto ikivanhan navetan ylisillä. Paaleja käsitellään pienkuormaajalla.
Makuuparsien ja ruokintahäkin välissä on veikeän vino rakolattia. Matkaa makuuparsilta ruokintapaikalle on nelisen metriä. Syömässä olevan taakse jää vielä kunnon kulkuväylä. Ruokintapaikkoja on jokaiselle lehmälle. Turhaan pitkin navettaa juoksemiseen lehmien aika ei taatusti kulu.
Lypsyasema ja poikimakarsinat ovat pihattoa metrin verran ylempänä U:n avoimen pään sivuilla. Lehmät kiipeävät 1×4 asemalla ylemmäs, eikä lypsäjän tarvitse mennä ”monttuun.” Asemalla jaetaan myös väkirehut. Mylly ja lypsypaikkakohtainen jakolaitteisto ovat, kas kummaa, vintillä.
20 lehmän navetan perusmalli lienee 2×10 parsinavetta ja pöytä keskellä. Makuuparsipihattona 20 makuupaikkaa ja 15-20 ruokintapaikkaa. Perinteisen ruokintapöydän malliin tehtynä 12-20 metriä ruokintapöytää.
Jos pöytä tehdään leveäksi, rehua pitää siirtää eläinten saataville ja siivota yhtenään. Ruokintapydälle ajetaan ja kuljetaan välillä myös vähemmän puhtaana.
Kapealle pöydälle rehu pitää saada jaettua koko matkalle. Silti rehua, tuppaa jäämään jonnekin, joten kapeakin pöytä pitää siivota. Kun tilaa lehmien päille ja hoitajalle ei ole, tarvitaan suljettavat parsilaitteet.
Pyöreän pöydän edut alkavat hahmottua. Heinä tai rehu saadaan pöytään yhdestä paikkaa ja vinttiä hyödyntäen erittäin yksinkertaisesti ja helposti.
Rehun siirtely eläinten ulottuville jää kokonaan pois. Pieninä annoksina rehu pysyy maittavana ja siivottavaa jää vähemmän kuin vaikkapa paaleittain annosteltuna.
Ruokintahygieniakin puoltaa pöytää, jossa ei tarvitse saapastella. Varsinkin tilalla, jonka talous perustuu itävaltalaiseen tapaan erikoistuotteisiin. Tilan kaikki 100 000 litraa maitoa menee jalostukseen. Minijuustolan camembert-juusto myydään suoraan kauppaketjulle, jolla on myymälät ympäri Itävaltaa.
Kaupan kanssa ei ole sopimuspaperia, vaan paikallisen tavan mukaan puhe pitää.
Teksti: Matti Kallio, T:mi Juttumatti
Kuvat: Hannu Koivisto
Ei kommentteja