Pysyvä nurmi on herättänyt paljon erilaisia kysymyksiä.
Jos ensi kevään pysyvä nurmi -status halutaan katkaista, ovat hyvät neuvot kalliit.
Tällä hetkellä kukaan ei osaa sanoa mitään varmaa pysyvän nurmen tarkastelujaksosta. Sekään ei ole enää varmaa, tuleeko nurmilohkosta pysyvä nurmi, vaikka se olisi vuonna 2015 kuudetta vuotta nurmella.
MMM ei ole tarjonnut varmoja tulkintoja. ”Loppukädessä MMM odottaa komission tulkintoja”, sanoo Veikko Tuominen ELY-keskuksesta.
Vaihtoehtona kokoviljasäilörehu?
Jos nurmeen suorakylvetään vilja, se katkaisee pysyvän nurmen. Kun viljasäilörehu korjataan rehuksi heinäkuun lopulla, saadaan syksymmällä pellosta vielä nurmisato.
Näin nurmea ei tarvitse kääntää, eikä perustaa uudelleen. Kokoviljasäilörehun rehuyksikkösato on samaa luokka kuin nurmen.
Kokoviljasäilörehun etuna on onnistuessaan runsas valkuaissato. Jos juuressa on nurmi, kasvinsuojeluntarvekaan ei ole aivan välttämätön.
Kari Knuuttila Ilmajoelta on korjannut vuosia kokoviljaa. ”Plussana on hyvä valkuaissato, kun kaikki onnistuu. Miinuksena on epäonnistumisen mahdollisuus.”
Knuuttila kylvää nykyisin herne-vehnäseosta äestettyyn peltoon.
Lannoitusta ei voi kokoviljalle tehdä nurmen mukaan.
Erityissopimusala ei ole pysyvä nurmi?
Tuominen kertoo, että erityissopimusalat katkaisevat viisivuotiskauden. 20-vuotiset suojavyöhykenurmet eivät myöskään olisi pysyviä nurmia.
”Viherlannoistusnurmi ja viherkesanto sen aijaan olisivat tällä tietoa nurmia, joille tulisi pysyvä nurmi -status, jos lohko ilmoitetaan ensi keväänä nurmikasville.”
”Suojayöhykenurmilohko sen sijaan ei olisi pysyvä nurmi -lohko MMM:n tiedotteen mukaan, koska se on ollut ympäristötuen erityissopimusalana.”
Tämän vuoden hakuoppaan mukaan vilja-nurmikasvusto ilmoitetaan muut viljat -kasvina, joka ei ole nurmikasvi.
Oppaan mukaan vihantaviljana ilmoitetaan pelkkää viljaa sisältävät kasvustot.
LHP -nurmi katkaisee viisivuotisjakson?
Maa- ja metsätalousministeriön mukaan vuosina 2010 – 2014 lohkolla ollut LHP -nurmi katkaisee tarkastelujakson. Vuonna 2015 LHP-nurmi luetaan ministeriön viimeisimmän tulkinnan mukaan pysyvä nurmi -statukseen.
Maa-ja metsätalousministeriössä ja Mavissa vielä pohditaan, minkälainen nurmikäyttö katkaisisi 2010 – 2014 -tarkastelujakson.
”Tulkinnoista pitää vielä odotella varmaa tietoa”, Veikko kertoo.
Kysymyksen alla ovat erityisympäristötukisopimuksessa nurmella olleet peltolohkot, suojavyöhykenurmet, turvepeltojen pitkäaikainen nurmiviljely, luonnon ja maiseman monimuotoisuus ja pohjavesialueiden peltoviljely.
Ruokohelpin energiaviljely on myös tarkastelun alla. Samoin viherkesanto ja luonnonhoitopeltoniitty.
Ei kommentteja