Etelä-Suomen laatuheinätuottajat ja hevostalouden edustajat kävivät maa- ja metsätalousministeriössä ja MTK:ssa kertomassa huolensa pysyvä nurmi -aiheesta.
Heinäntuottajille syntyi näkemys, että MTK on nyt voitavansa tehnyt. Ministeriössä on nyt ymmärrystä ja vahvaa painetta tehdä kaikki voitava asian kanssa.
Pysyvä nurmi -viitealasta näkemyseroja
MTK:n ja ministeriön näkemyserot ovat isot. MTK:n mukaan viiteala pitää olla mahdollisimman pieni. MTK:n mukaan ministeriön käsitys on, että viiteala pitää olla suuri. ”Ministeriön näkemys tarkoittaa varmaan sitä, että liikkumavara olisi isompi, eikä ennallistaminen tulisi voimaan niin helposti. MTK:n kanta tarkoittanee sitä, että pysyvä nurmi koskisi mahdollisimman pientä viljelijäryhmää”, Veikko Tuominen, ELY-keskuksen ylitarkastaja tuumaa.
Ministeriön ilmaisut, ”jos mahdollisesti näyttäisi siltä”, ”jos” ja ”mutta” herättivät viljelijäporukassa hiukan hilpeyttä.
”Me haluamme kyllä ja ei vastauksia, ei yhtään arvuutuksia, jos mahdollista- ja jos mahdollisesti näyttäisi siltä-ilmaisuja”, Kalevi Kuusela sanoo tykysti. ”Asia on hankala, mutta nyt meille jäi tuntu että kaikkensa koittavat tehdä”, heinäfarmari jatkaa.
Keväällä nukuttu pommiin
Tuomioistuimen päätös tuli 2.10. Sen yli on vaikea kävellä.
Viime keväänä ministeriössä nukuttin, kun julkisasiamiehen kanta pysyvä nurmi-asiaan tuli. Se ennakoi Veikko Tuomisen mukaan yleensä EU-tuomioistuimen päätöstä.
Etelä-suomalaisten heinäfarmareiden huoli tuli nyt viimeistään neuvottelijoille selväksi.
Vetoomus:
http://www.maaseutumedia.fi/pysyva-nurmi-hevoset-heinatta/
http://www.maaseutumedia.fi/pysyva-nurmi-helmikuussa-ratkeaa/
http://www.maaseutumedia.fi/pysyva-nurmi-mita-luetaan-nurmiksi/
http://www.maaseutumedia.fi/pysyva-nurmi-romahduttaisi-tukijarjestelman/
2 Kommenttia
Kuinka kauan suomalaisten pitää harjoitella tätä EU:n päätöksentekoprosessia? Koska he ymmärtävät, että asioihin täytyy vaikuttaa niiden valmisteluvaiheessa?
Siihen kun liitetään tämä suomalainen päätöksentekoprosessi, että kaikki valmistellaan salassa. Tulos on tämmönen. Ei kai sitä muuta voi odottaa.
Väärin päätetty vai väärin valmisteltu.
Näin se menee. Kovin tutulta kuulostaa jälleen. Avoin valmisteluprosessi tarkoittaa ”siviileille” oikeutta lähettää lausuntoja, kuten ympäristöohjelmankin valmistelussa kävi. Mutta sitten yksittäiset lausunnot menevät suoraan Ö-mappiin, koska viranomaisilla ei ole velvollisuutta niihin julkisesti vastata. ”Viestinne on vastaanotettu, kiitos… ei muuta. Piiri pieni pyörii.
Tähän sopisi se nyt se opetusministeri Johannes Virolaisen huudahdus Repo-radion ja Taanilan kulta-ajoilta. ”Jonkun on erottava”!