Uutisoimme eilen lypsykarjatilasta, jolta katkaistiin sähköt.
Tiloilla on jouduttu ennenkuulumattomaan selviytymistaisteluun, kun omat rahat makaavat Maaseutuvirastossa.
Kun viranomaisten ei tarvitse ottaa vastuuta, on vastuu viimekädessä viljelijällä.
Kyselimme milloin kotieläintilalta voidaan katkaista sähköt.
Jos sähköt ovat poikki, saattaa se johtaa usein myös vedenjakelun keskeytymiseen ja eläinten kärsimykseen.
Evirasta kerrotaan, mitä äärimmäisestä toimenpiteestä sanoo eläinsuojelulaki.
Sähköt poikki? — Savon Voima vastaa
Tavoitimme Savon Voima -konsernin toimitusjohtajan, Arto Sutisen. Hän sanoo että kyse on yksittäisistä tapauksista.
”Toimimme toimitusohjeiden mukaisesti. Tällaisissa ikävissä tapauksissa pyrimme laajentamaan neuvottelua ja olemaan yhteyksissä, jos meidän on mahdollista tehdä jotain. Hyväksymme pankin tai muun vakuuden saatavan turvaamiseksi”, Sutinen kertoo.
Kyseessä on sähkönmyynti- ja verkkosopimus. ”Jos myyjäyhtiöltä tulee verkkoyhtiölle vaatimus sähkönkatkaisuun, joudumme sen tekemään”, Sutinen jatkaa.
”Me emme voi velkaannuttaa asiakasta liikaa, koska haluamme olla tasapuolisia kaikki asiakkaitamme kohtaan.”
Sutinen sanoo ymmärtävänsä tukiviiveitä. ”Jossain on kuitenkin se viimeinen takalauta.”
Eläintilojen tapauksessa pyrimme olemaan eläinlääkärin kanssa yhteydessä. ”Sähkön katkaisu pitää olla hyvin suunniteltu toimenpide, ettei tule sen enempää vahinkoa”, Sutinen sanoo.
Verkkotoiminnasta vastaava toimitusjohtaja Matti Ryhänen on samoilla linjoilla. ”Pyritään neuvottelemaan keino vaikkapa pankin ja jopa sosiaaliviranomaisten kanssa, jotta katko pystytään välttämään. eläintilojen ollessa kyseessä pyrimme ottamaan myös vastaavaan eläinlääkäriin yhteyttä.”
Sähkömarkkinalaki on hyvin yksiselitteinen. Ryhänen sanoo että verkkoyhtiön on sähkön myyjän pyynnöstä katkaistava sähköt pyydettynä ajankohtana.
Mitä sanoo eläinsuojelulaki, voiko kotieläintilalta katkaista sähköt?
Ylitarkastaja Helena Hepola Evirasta sanoo, että vastuu on tuottajalla.
”Eläinsuojelulaki ei siltä kannalta tuo apuja”, Hepola kertoo. ”Eläinsuojelulain 44 pykälä sanoo että eläinten pitäjällä on vastuu eläimistään.”
Jos sähkön katkaisu johtaa siihen että eläimiä ei voi lypsää, ruokkia tai lannanpoistoa ei voida tehdä, tilanne voi johtaa kiireellisiin toimenpiteisiin.
Hepolan mukaan toimenpiteet voivat tarkoittaa eläinten siirtoa muualle tai teurastusta.
2 Kommenttia
Onko päätoimittaja kartoittanut tilannetta laajemmin? Olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka suurta joukkoa sähköttömyys jo koskettaa. Mietin, millä keinoin pitkittyneistä tilanteista on selvitty – vai onko sittenkin päädytty lyömään lappuja luukuille. Entisten ja nykyisten tilallisten mielenterveysongelmat ovat todellinen ongelma ja niistä olisi myös mielenkiintoista lukea lisää. Kiitos korkealuokkaisesta lukemistosta.
Olen koettanut sähköttömyysasiaa selvittää, mutta ei ole aivan helppo rasti. Mielentervysasia on myös jossain kohtaa tapetilla.Yhden tilan ainakin tiedän jossa valvonnat aiheuttivat romaduksen. Muitakin tapauksia on tullut vastaan. Joku on ollut kykenemätön toihin paineen alla. Nyt mennään aika lujaa.