Saksassa on tällä hetkellä konemyyntisesonki alkanut joulutauon jälkeen.
Münchenin lähistöllä Claasin piirimyyjä, Claas Württemberg, myy tällä hetkellä monessa käytetyssä konetyypissä eioota. ”Varsinkin käytetty ajosilppuri on kuumaa myytävää, uusien kanssa on haasteellisempaa”, myyntipäällikkö Thomas Brenner kertoo. ”Viime viikolla meni kolme. Niitä pitäisi saada lisää.”
Kysyntä on kova, koska maissiala on lisääntynyt biokaasubuumin takia rajusti. Puolet maan parista miljoonasta maissihehtaarista menee biokaasutuotantoon.

Thomas Brenner ja Michael Preiss myhäilevät naama messingillä. Käytetyt koneet eivät pihassa mätäne.
Piirimyyjän konekauppa kattaa koko maailman
Claas Württemberg on baijerilainen piirimyyjä, jonka myyntialue kattaa suuren osan lounaista Saksaa. Käytettyjen koneiden markkinat kattavat koko maailman. Vuoden 2013 aikana liike myi 280 traktoria, 60 puimuria, 25 kanttipaalainta, 30 pyöröpaalainta ja muun muassa 700 nurmikonetta.
Organisaation vuoden 2013 liikevaihto, 73 miljoonaa euroa, tehtiin 114 ihmisen voimin.

Vanha New Holland TX 68 on ainoa kone, joka on maannut varastossa jo kolme vuotta. Saksan tieliikennelain muututtua se on liian leveä. Hiukan rupuisesta koneesta pyydetään 26 000 euroa ilman rahtia ja alvia. Pienillä renkailla varustetun koneen hinta on äkkiseltään kovahko.
Käytetty Claas 870 ajosilppuri
Marraskuun lopussa pihaan tullut käytetty Claas 870 ajosilppuri odotti suomalaista ostajaa. Jos kauppaa ei olisi syntynyt, jonossa oli kolme asiakasta odottamassa konetta. Yksi ostohalukas oli Chilestä. Kaupan kätilönä toiminut Atte Aittola on tehnyt Brennerin kanssa ennenkin kauppaa. Konetta pidettiin varattuna suomalaisille määräaikaan asti.
Kone toimitettiin viime vuonna palaneen koneen varakoneeksi. Sille tehtiin täydellinen kuntotarkastus ennen tilalle toimittamista. ”Toimintamme ei rajoitu ainoastaan myyntiin”, myyntimies Brenner kertoo. ”Palvelemme kokonaisvaltaisesti asiakkaitamme.”
Läpikäyty kone oli turvallinen ostaa. Ajosilppuri on vuosimallia 2006, eikä hinta enää kiipeile pilvissä.
Saksalainen kaupankäyntikulttuuri
”Me laitamme hinnan kerralla siihen, mikä sen pitää olla”, Brenner jatkaa. Jotta asiakas saisi jonkinlaista mielihyvää tinkimisestä, hinnasta löysättiin ennen kaupan kättelyä 500 euroa pois.
Hinnat ovat yleisesti pantu, toisin kuin usein Suomessa, kohdilleen. Alennuksia ruinaavan on turha tehdä tinkimisreissua paikan päälle.
Saksalainen kaupankäyntikulttuuri on ostajalle selkeä, kun hinnoissa ei ole ilmaa.
Piirimyyjien kanssa on lisäksi helppo tehdä kauppaa, kun koneet ovat kunnossa. Jobbareiden kanssa Saksassakin pitää olla tarkkana.
”Ruplan romahduksen aiheuttama idän viennin tyrehtyminen ei paljon haittaa, koska tällä hetkellä käytettyjen koneiden ostobuumi on muualla kova.”
Ei kommentteja