Maaseutumedia
facebook twitter rss
  • Etusivu
  • Tekniikka
  • Karjatalous
  • Peltoviljely
  • Arkisto
  • Mikä MaaseutuMedia?
  • Yhteystiedot
Kaitala 2
Peltoviljely 0

Suomalainen peruna on herkku

Hannu Koivisto · 19.4.2015

Suomalainen peruna on kylvössä parasta aikaa ja täydellä tohinalla Kemiönsaaressa. Vilpoisessa pipokelissä pellot ovat olleet istustuskunnossa jo maaliskuun puolesta välistä. Varhaisperuna tähtää lakkiasmarkkinoille.

Perunafarmari Harri Kaitala on talousmies. Rahaa ei riitä kalustoon paasattavaksi. Kalusto on vanhaa, mutta ei rapistunutta. Vanha monitonninen Ford cabriolet on 60-luvulta. Toinen, uudempi Same, on vuodelta -87.

Tilan koko pinta-ala on 100 hehtaaria.

Kaitala 4

Perunan istuttaminen on käsityötä. 30 vuotta vanha kuppi-Juko palvelee aina vain.

 Ruotsalainen rehuperuna sekoittaa suomalaiset laatumarkkinat

Harri Kaitala tähtää ylioppilasjuhlasesonkiin, mutta silloin määrät ovat vielä pieniä. Seuraava myyntipiikki tulee juhannuksena. ”Kesäkuun alussa ihmiset ostavat mieluummin halpaa ruotsalaista, ja kysyntä on vaisua, vaikka tavaraa olisi runsaasti tarjolla.”

Kaitala toteaa, että ruotsalaisilla ei ole edes samanlaisia lajikkeita kuin meillä. ”Possuperunaa”, Kaitala nauraa.

Juhannukseen mennessä liikevaihdosta on kertynyt puolet.

Kuuden hehtaarin peruna-ala tuottaa bruttona 100 000 euroa. Summa kattaa kulut. Kaitala naurahtaa ajatukselle bisneksestä. Ruotsalainen tappiolla myytävä rehuperuna sekoittaa hinnat ja markkinat. ”Miksi?”, Harri Kaitala korottaa ääntään harmistuneena.

”Kauppa päättää kaksi viikkoa ennen juhannusta myydä perunat alihintaan.”

Suomalainen päihittää ruotsalaisen laadullaan mennen tullen. Lähituottaja markkinoi tarkoin viljellyn laatupottunsa pääkaupunkiseudulle suoraan kuluttajille torikauppiaiden kautta. Toiseksi tärkein välittäjä on tukkuliike, joka vie perunat suoraan kauppoihin.

Annabelle on liki saman makuinen herkullisen Siiklin kanssa. Se on yhtä aikainen kuin Timo.

Annabelle on liki saman makuinen herkullisen Siiklin kanssa. Se on yhtä aikainen kuin Timo.

Peruna idättämöstä suoraan peltoon

Aamulla päivän mittaan istutettavat perunat uppopeitataan kasvitauteja vastaan. ”Sen verran peitataan, kuin päivän mittaan istutetaan. Turhaa työtä ei viitsi tehdä”, Kaitala sanoo. Päivän istutussaldo on puoli hehtaaria.

Harri Kaitala kertoo, että ensimmäiset perunat on istutettu kuukausi sitten maaliskuun 15. päivä. ”Silloin oli tosi lämmintä ja aurinkoista. Sen jälkeen tuli kylmää, eikä ne ole vieläkään pinnassa.” Kaitala toivoo, että perunat ehtivät lakkiaissesonkiin.

Kaitalan kalusto ei rassaa lompsaa. Kuluja kertyy ilman konehankintojakin runsaasti.

Kaitalan kalusto ei rassaa lompsaa. Kuluja kertyy ilman konehankintojakin runsaasti.

Perunan peseminen on järjen köyhyyttä

Pakkauskulut ovat suuret. Perunan roudaaminen Helsinkiin nielee kilometrejä 350. ”Pitäisikö laajentaa reviiriä?”, Kaitala miettii. ”Kehäkolmosen sisällä asuu miljoona ihmistä.”

Palkkakulut on suuri menoerä. Suurin järjettömyys on perunan pesemisessä. 75% perunasta pestään, jonka jälkeen se taas mullataan. ”Tätä minä kritisoin voimakkaasti. Se on järjen köyhyyttä ja se maksaa paljon”, Kaitala sanoo. Asiakkaat on Kaitalan mukaan totutettu kiinnittämään liikaa huomiota ulkonäköön.

Pesty ei säily kuin vuorokauden kaksi. On valveutuneitakin asiakkaita, jotka ostavat mieluummin multaperunaa. ”Pesu ei tuo lisäarvoa hitaan”, Harri Kaitala toteaa.

Laatu on pientuottajan kilpailuvaltti

Kun perunan kasvu on kovaa, uusi peruna halkeilee helposti, mikä tulee esille pesun yhteydessä. ”Hävikki on yllättävän suuri pestyssä tavarassa.”

Tavara mikä Kaitalalta lähtee torille on erinäköistä kuin suurella koneella nostettu pottu. Pienellä koneella nostettu peruna vielä lajitellaan ennen pesua.

Kaupat myyvät 5 – 10 tonnin eriä, jotka on nostettu isoilla kaksirivisillä koneilla. Tavara jaetaan keskusliikkeiden kautta. Lajittelematon sato pitää sisällään kaikki maasta nousseet perunat.

Laatu on yhtä tärkeä asia kuin hinta. ”Sitten on vielä makukysymys”, Kaitala jäsentelee. Hän ei käytä ihan täyttä lannoitusta, jotta laatu pysyisi huippuna.

Isosti typellä lannoitettu peruna saadaan nopeasti markkinoille, mutta se ottaa makua typestä.

Voimakkaasti lannoitettu peruna olisi myös vetinen.

Suomalainen peruna mielletään arkiruuaksi

Farmari miettii, pitäisikö perunankin markkinointiin satsata. ”Tiskillä maistatellessa pienen sillipalan kanssa toisi kuluttajille maun esiin.” Hyvänmakuista syö mieluummin kuin huonomman makuista.

Esimerkiksi broilerin lihaa markkinoidaan tilan nimellä. Kaitala pohtii samaa perunan kohdalle.

”Meidän perunaa myydään kolmessa kauppahallissa, mutta siinä ei ole mainittu kuin Kemiönsaaren peruna. Tuottajan nimeä ei näy missään.”

Pohjoismainen perunan tuotanto on jäänyt myös EU:ssa vähälle huomiolle. Etelä-Euroopan hedelmät ovat paljon paremmassa asemassa. Edunvalvonnallakin olisi tekemättömiä töitä.

Kaitala hyppää takaisin Fordin pukille. Kolmen hengen istutustiimi jatkaa iloisella mielellä kevättöitään. Ja kevätaurinko paistaa.

 

 

PerunafarmariSiikliSuomalainen peruna. Peruna

Hannu Koivisto

Voisit tykätä myös näistä

  • 20140508-DSC_0506 Peltoviljely

    Lannanlevitystulkinta muuttuu

  • 20141219-_MG_7511 Peltoviljely

    Salaojitus päätyönä jo kolmannessa polvessa

  • Fsosfooritaulukko Peltoviljely

    Fosforilannoituksen enimmäismäärät

Ei kommentteja

Vastaa Peruuta

Avant Junkkari

MaaseutuMedia suosittelee

  • 20150128-_DSC4019

    Maidon hinta ratkaisee perheen toimeentulon

    29.1.2015
  • HDR navetta small

    300 lehmää eikä yhtäkään työkonetta – ”Urakointi perustuu luottamukseen”

    29.1.2015
  • Päivi sytyttelee oven pielen kynttilöitä. Pihalla on toiset kynttilät. Kun ne alkavat hiipua, Päivi tietää haudalla olevien kynttilöiden olevan myös hiipumassa. Jukan haudalla kynttilät pidetään palamassa koko ajan. "Jutella en haudalla osaa, koska sieltä ei saa vastausta".

    Puolison kuolema yllätti

    30.12.2014
  • Veikko Tuominen

    Viljelytuet – Veikko vastaa

    30.12.2014
  • Kun vasikka luottaa hoitajaansa, se äityy hyvinkin tuttavalliseksi.

    Valehteleeko eläinkuva?

    22.12.2014
  • 20100429-_JPE4049

    Sikakuvat voi tehdä kahdella tavalla

    16.12.2014
  • Hytin boksit

    Lohkon pinta-alan mittaus, Osa 1

    13.12.2014
  • Ruokintakaukalo

    Uusi katastrofi: Pysyvä nurmi

    29.11.2014
  • Suosituimmat
  • Kun vasikka luottaa hoitajaansa, se äityy hyvinkin tuttavalliseksi.

    Valehteleeko eläinkuva?

    22.12.2014
  • 20100429-_JPE4049

    Sikakuvat voi tehdä kahdella tavalla

    16.12.2014
  • Kuusivuotias Timo on Pontuksen kaveri.

    Kaukasiankoira on laumanvartija, jota susikin pelkää

    15.2.2015
  • 20150331-_DSC1338

    11 300 euron sanktiot 4 millistä

    2.4.2015
  • 11090315_10204102530099238_4408748550419799943_n

    Maajussien halpuutuskampanja – Ostokärryt käytäville

    6.4.2015
  • Karhu-Kauko says: Tälläisiä nuoria miehiä Suomi Tarvitsee !!!...
  • Ilkka Riihimäki says: Tämä on niin hienoa toimintaa. Tulee mieleen oma opettaja Rane Hukkanen ! Ja...
  • Ilkka Äijälä says: Lähitapiolan pankkitunnistuksella ei pääse läpi VIPU palveluun. Pankkiin pääse...
  • Esa Kivelä says: Eihän tuossa ollut mitään odottamatonta. Joka tapauksessa viljelijä vastaa m...
  • renki says: Yrittäjät vois alkaa maajusseiksi kun se on niin heleppoa. Ei tartte huomista ...
Pysyvä nurmi traktori luomu GMO geenimuuntelu peruna Puimuri tehotuotanto maatalous Lypsyrobotti väderstad moto Veikko Tuominen Sika pöttinger VasikkaPhone massey ferguson pikkuharmaa

SEURAA FACEBOOKISSA

Tagit

geenimuuntelu GMO luomu Lypsyrobotti maatalous moto peruna Puimuri Pysyvä nurmi Sika tehotuotanto traktori Veikko Tuominen väderstad
  • Arkisto
  • Mikä MaaseutuMedia?
  • T-Ford vie pohjoiseen
  • T-Ford vie pohjoiseen
  • Yhteystiedot

© 2014 MAASEUTUMEDIA