
T-Ford vie pohjoiseen
Matkalla pohjoiseen eteen tulee näky, joka panee hieraisemaan silmiä: T-Ford Sveitsin rekisterissä.
Avoautossa on rättikatto. Kun kaksi miestä etupenkeillä on pukeutuneet asianmukaisesti, edes sivulaseja ei tarvita.

Sveitsiläiset eivät vaatekaappia tarvitse, kaikki on puettu päälle. Bernhard Brägger vaikuttaa oloonsa tyytyväiseltä.
20 000 kilometrin reissu
Ylisvieskasta on vielä matkaa Rovaniemelle. Pääte-etappi on Nordkapp. ”Matkaa on jäljellä vielä kaksi kuukautta”, Bernhard Brägger kertoo. Sveitsissä puhutaan useita kieliä, mutta englanti ei Bräggeriltä oikein taivu. Brägger koettaa vaihtaa kielen saksaksi, mutta puhe käännetään italiaksi.
Matka alkoi Sveitsistä Bulgariaan. Elämysmatkailu jatkui Etelä-Euroopan rannikkoa pitkin Espanjan ja Portugalin kautta Ranskaan ja Englantiin. Suomen läpi reitti kulkee Nordkapin kautta Ruotsiin.
”Vielä on kaksi kuukautta retkeä jäljellä”, Brägger kertoo. Kompassi ja kartta ovat entisen Monte Carlon rallitähden ainoat navigointivälineet. Muistiinpanovälineinä kynä ja paperi.
Kirjailija aikoo julkaista retkestään kirjan.

Sivupeili ei ole muovia, eikä se käänny sähköisesti. Huomaa vasemmassa alareunassa nippusiteellä kiinnitetty huomiovalo, joka rikkoo kokonaisuuden – 89 vuotta sitten ei käytetty nippusiteitä.
Kymmeniä kilometrejä tunnissa
Matkaa Ford tekee 22 hevosen voimalla 50 km/h, sveitsiläisessä alamäessä jopa 70 km/h. Keskivauhti koko matkan aikana on ollut huimat 30 km/h.
Auton konepeltiin on maalattu ”20 000 km, 22 hevosvoimaa”.
Bernhard Brägger on selvästi ylpeä 89 vuotta vanhasta kulttiajokistaan. Auto täysin alkuperäinen lukuunottamatta halogeenivaloja, jotka korvaavat 6-volttiset alkuperäislamput.
T-Ford on kova peli
T-Fordin tunnetuimmat kuskit lienevät Ohukainen ja paksukainen. Maailman ensimmäinen sarjavalmisteinen auto oli aikoinaan sensaatio, jota tehtiin parhaimmillaan 9000 kappaletta päivässä.
Fordimalleja valmistettiin useita. Kovakattoisen ja avoauton lisäksi sarjatuotannossa oli coupe ja limusiini. Ford taisi valmistaa myö maailman ensimmäistä avolavaa.
Miehet vetävät huput takaisin syvälle päähän. T-Fordretkue kohtaa Rovaniemen arviolta puolenyön aikaan.
Ei kommentteja