Ahti Ritolalle sattui traktorionnettomuus perjantaina 13. päivä toukokuuta.
Tyypillisesti se tapahtui tutulla tiellä, tutuilla koneilla, tutussa tilanteessa ja liian kovassa kiireessä.
”Mä oon tehnyt tätä hommaa pikkupojasta saakka,” Ahti Ritola sanoo. Hän myöntää, että rutiininomaisissa hommissa ei niin aina keskity ja ajatukset saattavat laukata vähän muuallakin.
”Nyt kun nopiaa mennään ja äkkiä tehdään, niin ehditään tehdä tämä homma vielä iltapäivällä,” Ritola ajatteli onnettomuuspäivänäkin.
Kiire loppui kun traktorin pakoputki grillasi miehen kyljen ja käden.

Ahti Ritolan tila Pihaviriä Oy tuottaa maitorotuisten sonnien lihaa. Tilalla on 700 sonnia ja vasikkajuottamo.
Keula edellä tieliittymään
Traktorin apulantamyllyn (lannanlevittimen) päällä oli kaksi tonnia apulantaa. Nykyaikainen liikennetraktori kulkee 55 km/h.
Kolmen kilomterin päässä Ritolan Pihaviriä -tilalta on mutka valtiontiellä.
”Tie oli justihin sinä aamuna lanattu ja se oli kuin laakereilla päällystetty.” Traktorionnettomuus odotti tutussa mutkassa.
Siinä sitten traktori otti pienen pompun sisäkurvista ja Ahti teki pienen korjausliikkeen. ”Tuumasin, että tämä ei hyvin pääty.”
Traktori syöksyi erään tilan maatalousliittymään keula edellä.
”Seuraava muistikuva oli kun olin lentänyt tuulilasista ulos, ja makasin traktorin alla lasinsirujen päällä puristuksissa pilaripakoputki kainalossa.”

Ahti Ritola puhuu tapahtuneesta rauhallisesti ja analyyttisesti, vaikka joitain takautumia on jäänyt. Traktorionnettomuus tussin mielestä koskaan katoaa.
”Vieläkään ei pysty haistelemaan grillausta”
”Onneksi kyseisen maatilan vanhaisäntä Kujalan Rauno tuli paikalle parin minuutin sisällä ja pystyi hälyttämään apua. Oikein mitään ei uskallettu tehdä, ettei tilanne pahenisi.
Pystyin liikuttamaan kolmea raajaani. Silmät oli täynnä apulantaa ja multaa ja ties mitä. Makasin lasinsirujen päällä kainalossa tulikuuma pilaripakoputki.
Siinä kun sivukylällä asutaan, menee puoli tuntia kun saadaan palo-ja pelastuslaitos ja ambulanssi paikalle. Toinen puoli tuntia meni ennen kuin saatiin minut irti ja pakoputki poikki.
Alle laitettiin alustat, jotta mut saatiin turvallisesti ylös ja varmistettiin, ettei ole mitään selkärankavaurioita. Siinä menee se oma aikansa.
Shokkitilassa kipu menee jollakin aikaa ohi.
Mutta se grillatun lihan haju. ”Mä en vieläkään pysty olemaan grillin ääressä.” Grillattu liha maistuu kuten ennenkin.
Ahti oli vetäytyvä kuin pihvi viikonlopun yli
Ensivastehenkilökunta hälytti Medi-Helin.
Kopterissa lääkäri teki nopean arvion, että Ahti viedään Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan. ”Käsi oli palanut niin syväätte, jotta tarvittiin käsikirurgia.”
Lääkärit ilmoittivat iltapäivällä perjantaina, että he on nyt tehneet mitä voivat ja jatketaan maanantaina. Ahti oli todennut, että teillä taitaa olla viikonloppuvietto edessä.
Lääkäri oli sanonut, että ei tämä nyt aivan niin mene. Yliopistollinen sairaala päivystää 24/7 kaikilla osa-alueilla.
”Lääkäri sanoi, että maanviljelijänä ja karjankasvattajana sä tiedät mitä on lihan kypsentäminen. Kun liha kypsennetään, se pannaan pannulta vetäytymään. Sä olet nyt vetäytymisvaiheessa ja ihmisellä se kestää noin kolme vuorokautta. Vasta sitten ruvetaan kartoittamaan vahinkojen laatua ja palovammojen syvyyttä”, Ahti kertoo ironisesti.

”Mä jätin sairaalassa puhelimen vaimolle. Se oli tervehdyttävä kokemus kun huomasi että työhommissa mua ei tarvittu viiden viikon päästä ollenkaan. Sari-vaimo huomasi kuinka paljon niitä puheluja tulee ja kuinka paljon arjen pyörittäminen vaatii. Hänelle oli tervehdyttävää, että oli tekemistä kun mä olin sairaalassa.”
Traktorionnettomuus aiheutti rankat palovauriot
Ahdin kainalo, kylki, hauis ja rannekanava paloivat. ”Hauis ja kainalo paloivat tosi syvältä. Rannekanavan jänteet olivat päässeet kuivumaan ja osittain vaurioituneet pysyvästi.”
Sormien liikkeet ovat sellaiset, että alkuperäiseen kuosiin Ahdin mukaan ei varmaan koskaan päästä. ”Kolmannen asteen palovammojen palopinta-ala oli lääkärien laskelmien mukaan seitsemän prosenttia.”
Onnettomuuden aiheuttamien vaurioiden pysyvä haitta arvioidaan vuoden kuluttua viimeisestä operaatiosta ja lopullinen arvio annetaan kahden vuoden kuluttua.

Kauttaaltaan kolhiintunut farmari on yllättävän hyvässä kuosissa. Ahti Ritola käyttää painetekstiiliä, jotta iho ei kovettuisi eikä tulisi paksua poimuihoa niin paljon. Konstruktiota täytyy pitää päällä ainakin vuosi. Vammat ovat parantuneet hyvin.
”Meillä on aivan upea terveydenhuoltojärjestelmä”
Ahti sanoo, että hän maksaa mielellään veronsa Suomeen eikä valita korkeita veroja.
”Niiden avulla saadaan seinät ja koulutettu henkilökunta apua tarvitseville.”
Ahti on kiitollinen Tampereen Yliopistolliselle keskussairaalalle, Seinäjoen keskussairaalalle ja JIKIN kotisairaanhoidolle avusta, jota hän sai. ”Erityisen kiitoksen haluan antaa perheelleni.”
Vakuutusasiat sujuivat hyvin
Ahdilla on tapaturmavakuutus Melassa. Siellä on asiat sujuneet hyvin säädettyjen aikarajojen puitteissa ja korvaukset on maksettu.
Liikennevakuutusyhtiö oli LähiTapiola, jossa oli myös kaskovakuutus. Sielläkin on toimittu ajallaan ja kaikkien sääntöjen mukaan.
Korvausikkuna on avattu ja koneet on korvattu yritykselle. ”Olen tyytyväinen tähän astiseen menettelyyn,” Ahti toteaa.
Korvaukset tulevat kuitenkin kuukausien viiveellä. minulla ei ole ongelmaa kun talous on kunnossa. ”Millä sä elämisen ja olemisen rahoitat, jos oma talous ei olisi kunnossa? Ahti miettii.
”Puhumattakaan siitä, että sulla on lapsia ja olet vaikka yksinhuoltaja.”
Ahti sanoo olevan etuna myös sen, että hän on aina tottunut pyörittämään papereita. ”Tämä on pikkuisen byrokraattinen kuvio korvauksien osalta.”
”Kyllä tästä hyvä tulee”
Turvavyötä traktorissa ei ollut, tuskin Ahti olisi sanojensa mukaan sitä käyttänytkään. Kun lapset olivat pieniä hän haki aina traktoreihinsa romuttamolta apuistuimeen turvavyöt lapsia varten.
Traktorionnettomuus olisi aiheuttanut erilaiset, mahdollisesti lievemmät vammat, jos kuljettaja olisi pysynyt turvavyön takana ohjaamossa.
Ahti sanoo että kyllä tästä hyvä vielä tulee, vaikka sormet eivät tulekaan toimimaan entisellään.
”Mulla on sellainen tavoite, että 2017 keväällä mulla on moottoripyörän kahvakäsi kunnossa.”
LähiTapiola: Vakuutus kannattaa räätälöidä tarpeen mukaan
Matti Hallila, liiketoimintajohtaja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa, kertoo että vakuutukset kannattaa räätälöidä riittävälle tasolle.
Töiden keskeytyminen voi aiheuttaa isoja ongelmia kun korvaukset tulevat kuitenkin omalla viiveellään.
Väliaikaisen työvoiman hankkiminen maksaa, lainojen lyhennykset pitää hoitaa ajallaan.
Moneen väliaikaiseen talousrasitteeseen kannattaa Matti Hallilan mukaan varautua ennakolta.
Artikkeli tehty yhteistyössä LähiTapiolan kanssa. Tästä pääset LähiTapiolan sivuille.
Ei kommentteja