”Varhaisperunan hinnoittelu on erittäin kummallista. Kun kysyntä on kovaa ja tavarasta kova puute, hinta laskee. Juhannusviikolla oli kova kysyntä ja hinta laski silti koko ajan”, harjavaltalainen vihannesviljelijä Erkki Kangas sanoo viime vuonna tekemässämme haastattelussa.
Kangas toistaa samaa asiaa, kuin kemiöläinen perunafarmari Harri Kaitala: ”Kauppa myy ruotsalaista perunaa tappiolla ja suomalaisesta perunasta otetaan huippukatteet.”
”Markkintalous ei pelaa täl pualel lainkka niinku sen pitäis”, Kangas jatkaa.
Huippulaatuisen tuoreena kauppaan toimitetun varhaisperunan hinnoittelu on käsittämätön yhtälö. Peruna kokee varsin erikoista halpuuttamista.
Varhaisperunan hinnoittelu – ”Laitilan hinta”
Kauppa sanoo Kankaan mukaan, että heillä täytyy olla kuukausi ennen tiedossa, minkälaisia markkinahintoja heillä pitää olla. ”Mun mielestä se on ihan perseestä”, Kangas tuohtuu. ”Kun edellisen päivän lehteen saisi hinnan ilmoitettua.”
Alalla puhutaan yleisesti Laitilan hinnasta. Kukaan ei osaa sanoa muuta, kuin että se tarkoittaa Laitilan Vihanneksen hinnoittelu määrittelevän hintoja. Laitilassa on suomalaisten vihannesten merkittävää keskittymä.
Suomalaiset vihannesfarmarit ovat hajanaista porukkaa, jota on Kankaan näkemyksen mukaan helppo vedättää.
Ruotsalaisella perunalla pudotetaan suomalaista tuottajahintaa
Kangas kertoo kuulleensa juhannusperunan hinnan jo 3 viikkoa ennen. Hän on mukana MTK-vetoisessa varhaisperunatoimikunnassa Satakunnan edustajana.
”Ruotsalaisen varhaisperunan tuottajahinta on parempi kuin suomalaisen. Suomessa ruotsalaisen perunan hinta jaetaan pahimmillaan piillä. Suomalaisen perunan hinta taas kerrotaan piillä.”
Kuluttajalle raha ratkaisee. Ruotsalainen peruna vaihtaa omistajaa 90 sentillä ja suomalaisesta pyydetään 4-5 euroa kilolta. Suomalainen huippulaatuinen peruna jää helpommin vanhenemaan kauppaan.
Herää kysymys, onko hinnoittelulla tarkoitus ainoastaan polkea suomalaista hintaa.
Varhaisperuna loppui tänä vuonna (2015) ensimmäisenä saaristosta, sitten Varsinais-Suomesta. Kun Satakunnasta myydään viimeisiä, Pohjanmaalla on satoa vielä korjaamatta erikoisen vuoden takia.

Perunat pakataan valmiiksi hinnoiteltuihin paperipusseihin. Kuluttajat maksavat tuotteet itsekseen rehellisesti. Yhtenä päivänä merkittiin ylös kaikki esille nostetut määrät. Päivän päätteeksi kassa näytti 40 sentin vajausta. ”Vaikka joku oli laskenut paperille kynällä väärin. Silti kassa täsmäsi”, Kangas nauraa.
Kovaa työtä joka päivä
Erkin työpäivä alkaa viideltä ja jatkuu 16 tuntia. Sesonkia on jatkunut heinäkuun ensimmäiselle viikolle samaan tahtiin. Erkki on tehnyt yli 100-tuntisia viikkoja nyt 5 viikkoa. Töitä tekee lisäksi 3 muuta perheen jäsentä ja 8 koululaista. Tilalla on tehty sukupolven vaihdos vuoden 2015 vaihteessa. Vetovastuu on Erkin pojalla Matiaksella.
Heinäkuun 10. päivän tienoilla alkaa inhillisempi jakso kun suoramyynti omasta pihasta rauhoittuu.
Perunaa on varhaispotun lisäksi 30 hehtaaria. Lisäksi Kankaan tilalla viljellään kerä-, kukka- ja parsakaalia. Sipuli, herne, kesäkurpitsa, tilli ja jäävuorisalaatti kuluvat valikoimiin. Lisäksi viljellään pieniä määriä avomaan kurkkua, porkkanaa ja pensaspapua.
Toimittajalta
Suomalainen vihannes voisi olla menestystarina
Suomalaiset vihannekset kastellaan kraanavedellä, maaperä on puhdas ja luonto saasteeton. Torjunta-aineiden käyttö on muihin maihin verrattuna minimaalista. Mitä muuta lähiruualta vaadittaisin?
On huolestuttavaa, että vihannesten viljelijät vanhentuvat. Erkki Kangas kertoo, että nuoria ei tahdo alalle tulla.
Itse olen viljellyt lukuisia eri vihanneksia valkosipulista lanttuun. Porkkana esimerkiksi on erittäin vaativa viljeltävä, joka vaatii valtavaa ammattitaitoa ja sitoutumista.
Maanviljelijöiden pitäisi puhaltaa yhteen hiileen. Koska maa on pieni, yhteismarkkinointi toisi voimaa.
Samaan hiileen pitäisi puhaltaa myös kauppa, jolloin myös kuluttaja tulisi mukaan. Tämä tarkoittaa monen asian muuttumista.
Kankaan mukaan hinta tuntuu olevan ainoa kriteeri. Jos ulkomaalaista saa ostaa 20 senttiä halvemmalla, suomalainen jää nuolemaan näppejään.
Artikkeli julkaistu 7.7.2015
3 Kommenttia
Mie en jaksa ymmärtää minkä takia ees pitää jostai Ruotsista tuoda perunaa. Kyl kotimainen pottu on parasta ja tuoreinta. Eihä ees pari päivää seisoneesta potusta lähe kuori irti niinku just maasta nostetusta. Mitä uutta pottua se on ku Ruåtsista raahataan? Kotimainen ruoka kunniaan ja arvostusta viljelijöille. Ite oon sen verra hyväs asemas et saan käydä kaivamas potut pellosta.
Missä tässä muka on säätelyä? Yritykset ostavat ja myyvät ja jos ulkolainen myy paremmin, ei sille voi mitään. Kaupat asettavat hinnan siten, että kaupalle jää paras kate.
Ei mikään periaatteessa pakota myymään perunoitaan keskusliikkeille ja suurille kauppaketjuille, mutta viljelijä ihan samalla tavalla myy sinne, mistä saa kokonaistaloudellisesti parhaan hinnan ja kaikkein vähimmällä työllä.
Valitettavasti täytyy sanoa, että tämän kevään ja kesän parhaat uudet perunat olen saanut Lidlistä ja ne olivat ruotsalaisia. Ostin jopa suoraan viljelijältä kuokalla noukittuja luomuperunoita ja olin lentää per…ni, kun kuulin hinnan, 8 €/kg. Perunoita syödessä ne olivat vetisiä ja mauttomia. Jos suomalainen ei pärjää hinnassa, eikä laadussa, on syytä pistää perunanviljelylyvehkeet myyntiin.
Ruottin perunat myytiin raakalla tappiolla jotta suomalaisen perunan hintaa saatiin pudotettua. Vivuttamista! Huonon perunan hintaan syyllistä kannattaisi kattella Lapväärtin keskustasta. Potwell!!!