Netin syövereissä kiertää jälleen uusi eläinvideo. Tällä kertaa söpöihin vaatteisiin on puettu kaninpoikanen. Kani loikkii sivuttain ja yrittää epätoivoisesti päästä eroon ahdistavasta vaatteesta, tuloksetta. Ihmiset kuvaavat tapahtumaa nauraen sille, kuinka kani tanssahtelee. Lopulta paidan aiheuttama kuumuus ja paniikki vievät voiton, ja poikanen jää makaamaan velttona kyljelleen. Ihmiset peittelevät sen peitolla ja sammuttavat valot. “Öitä pupu!”
Pääkuva: Eetu Sillanpää
Eläimiä inhimillistetään
Tämä video ei ole ensimmäinen, eikä valitettavasti viimeinenkään tapaus tällä saralla. Eläinten inhimillistäminen on viime vuosina noussut ihan uusiin ulottuvuuksiin, mutta tietoisuus ilmiön haittapuolista junnaa paikallaan – eli olemattomissa.
Syitä liialliselle inhimillistämiselle on monia. Omistajalähtöisiä ovat esimerkiksi puhdas tietämättömyys ja väärinymmärrykset, mutta myös liiallinen suloisuuden tavoittelu ja lapsen korvaaminen lemmikillä. Tietämättömyyteen voidaan vaikuttaa helpoiten. Eläinten oikeasta kohtelusta tulisi opettaa jo kotona ja koulussa. Kaikilta ei löydy maalaisjärkeä siihen, mitä mieltä koira on karvansa värjäämisestä pinkiksi. Väärinymmärrykset ovatkin jo vaikeammin kumottavissa. Ihminen ei tietenkään halua myöntää olevansa väärässä, vaan tappelee viimeiseen asti oman mielipiteensä puolesta.
Liiallinen suloisuuden tavoittelu tulee esiin silloin, kun lähtökohdat voivat olla hyvät, mutta jokin raja, veteen piirretty viiva, ylittyy. Eläinvideoista voi myös saada rahaa, joka lyö motiivit uusiksi. Lapsen korvaaminen eläimellä on yleensä radikaaleinta. Esimerkiksi koira kävelisi luultavasti paljon mieluummin itse, kuin istuisi hame päällä rattaissa.
Moraali ja raha
Koirien ja kissojen vaatteita valmistavilla yrityksillä ynnä muilla teollisilla tahoilla motivaatio on tietenkin raha. Mutta millainen moraali on ihmisillä, jotka voivat tehdä rahaa toisen elävän olennon kärsimyksellä? Tämä ei tietenkään koske välttämättömyyksiä, kuten nakukoirien talvitakkeja tai villavan koiran trimmaamista, vaan ylilyöntejä, kuten tupakoivia simpansseja onnittelukorteissa ja kesämekkoihin puettuja lintuja. Eläimellä ei koskaan ole tarvetta tulla inhimillistetyksi.
Seurauksia on hyviäkin. Puuttumatta siihen, onko nakukoirien pitäminen Suomen olosuhteissa hyvä idea, ne pitää joka tapauksessa pukea kylmällä ja kostealla säällä. Ne eivät pysty lämmittämään kroppaansa itse, mutta liian kovalla lämmöllä tai väärällä koiralla takki voi aiheuttaa jopa lämpöhalvauksen. Eläinten lämmönsäätely on hienosti virittynyt aisti, joka menee ylimääräisistä vaatteista sekaisin.
Osa seurauksista on myös neutraaleja. Ei se koira rikki mene, jos sille lepertelee, mutta lähistön ihmiset saattavat ärsyyntyä.
Apina sikari suussa, lemmikkien fitness-kisat, koirien hääjuhlat
Myös eläimen käytöksen väärin ymmärtäminen voi johtaa huonoihin käytösmalleihin tai pelkoa aiheuttaviin tilanteisiin. Eläin ei pysty katumaan, mutta se osaa näyttää söpöltä estääkseen omistajaa suuttumasta. Onnittelukortit supermarkettien hyllyllä, joissa apina istuu smokki päällä ja sikari suussa, ovat hyviä esimerkkejä tulevista ongelmista. Kuva näyttää ehkä viattomalta, mutta nämä eläimet on vieroitettu emoistaan heti poikasina, jotta ne kiintyvät kouluttajaansa, ja saadaan tekemään näitä temppuja. Kun eläin kasvaakin isoksi eikä ole enää söpö, siitä luovutaan helposti kevyin perustein. Yleensä liian inhimillistetty eläin on myös kouluttamaton, ja ongelmakäytös vain kärjistyy iän myötä.
Kaikista pahimmilla esimerkeillä, kuten nyt yleistyneillä koirien hääjuhlilla ja lemmikkien fitness-kisoilla on kauaskantoisia vaikutuksia lemmikin käyttäytymisessä ja mahdollisesti fyysisessä kunnossa. Eläin ei tarvitse näitä, paljon mieluummin se nukkuisi omassa pedissään kuin olisi timanteilla kuorrutettuna suuren ihmisjoukon ympäröimänä, jotka nyt sattuivat haluamaan sille häät.
Oma asenne kuntoon
Estääksemme tällaisia tapahtumia, meidän tulee lähteä omasta asenteestamme. Voimme näyttää sitä kautta myös esimerkkiä muille, ja opettaa oikeaa suhtautumista eläimiin. Myös ostovalinnoilla on merkitystä. Kun hankit työkaverille lahjaa, ostatko juuri sen sikaria polttavan, hauskan apinan kuvalla varustetun kortin, vai miten olisikin joku muu? Myös kaupoilla on tässä merkitystä, millaisia tuotteita ne ottavat myyntiin. Pienistä asioista on kuitenkin hyvä lähteä liikkeelle, kuten siitä, antaako koiran kerjätä, se tuskin on kuitenkaan kuolemassa nälkään vaikka kovasti antaa niin ymmärtää.

Vilma Nurminen
Kirjoittaja kauhajokinen Vilma Nurminen on 17-vuotias kaksoistutkintoa, lukiota ja maataloutta opiskeleva nuori.
1 Kommentti
Fiksusti kirjoitettu. Kiitos