”Tämä ei enää täytä länsimaisen demokratian tunnusmerkkejä”, luomunautakasvattaja sanoo. Seuraava tarina on tapahtunut 2015-luvun Suomessa. Farmari haluaa pysyä nimettömänä, koska asiat ovat vielä pitkään täysin kesken ja lisää tulee niskaan koko ajan.
Yksittäiseen viljelijään kohdistuvaa byrokratiaa ja viranomaisvalvontaa on suuren yleisön vaikea edes ymmärtää. Tämä tarina on valitettavan tosi.
Luomunautatilallinen on käynyt viime vuonna läpi 22 eri tarkastusta. Nippuun kuuluu normaalit eläinsuojelu-, luomu- ja muut viranomaistarkastukset sekä täydentävien ehtojen tarkastukset. 10 vuoden aikana byrokratiamappeja on kertynyt liki 500.
Viimeinen niitti tuli hiljattain, kun kotieläintilalliselta perittiin samat sankiot kahteen kertaan. Nyt farmari haluaa tulla julkisuuteen asiassa. Hän neuvoo kollegoitaan olemaan alistumatta viranomaisten hirmuhallintoon, vaikka valitus johtaakin taloudellisiin menetyksiin, kun tuet jäädytetään.
Tutustutimme Mavin ylijohtaja Leena Tenholan tapaukseen. ”Tämä on yhden tilan kannalta ikävä tilanne, mutta en tunne säädöksiä tarkemmin”, Tenhola sanoo. Hallintobyrokratiaa ja tarkastusten määrää tullaan Tenholan miettimään tarkemmin.
Tavoitteemme on saada aiheesta MMM:n kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion haastattelu aiheesta myöhemmin, koska yksikään viranomainen ei ota tekemisistään vastuuta.

Isolla eläinmäärällä on paljon laidunta, jonne eläimet pääsevät vapaasti. Sisällä on kuvaushetkellä tyhjää. Ulkona kasvaneet eläimet kasvattavat talviturkin, joka vaihtuu kesäkarvaksi. Tarkastuseläinlääkäri moitti tietämättömyyttään luonnollista karvanvaihtoa lantapanssarin aiheuttamaksi.
Eläinlääkärin eläinsuojelutarkastus oli kaiken alku
Huhtikuussa 2014 sijaisena toiminut valvontaeläinlääkäri määräsi sanktiot, koska eläintilassa oli ”niukasti” juomapisteitä. Eläinlääkäri arvosteli myös betonilattioita sorkkaeläinten alustana. ”Hän ei vastannut kysymykseen, mitä lattiamateriaalin sitten pitäisi olla”, tuottaja ihmettelee.
Sijaisena toiminut eläinlääkäri oli suorittanut myös kuntoluokituksen, jossa hän totesi eläinten kunnossa olevan puutteita. Sijaiseläinlääkäri mainitsi raportissaan myös, että osa ruokintapöydistä oli tyhjiä.
Tästä alkoi seitsemän eri viranomaistahon ralli, joka on kestänyt toista vuotta ennen kuin tuottaja on lähestymässä hallinto-oikeusvaihetta. Tuottaja toivoo, että siellä saatasiin toivottavasti todellista oikeutta.
Koko prosessi on käsitellyt ainoastaan hallintomenettelyä. Itse eläinlääkärin ristiriitaista lausuntoa ei ole käsitelty, vaikka aineistoa lausunnoon virheellisyydestä on toimitettu runsaasti.
Hallinto-oikeusvaiheeseen siirtyminen tarkoittaa viikottaisia juristin kanssa pidettäviä palavereita.
”Tämä nyt on vain yksi juttu monen muun joukossa, enkä minä ole läheskään ainoa, joka on tässä puristuksessa”, farmari toteaa. ”Tuleva kesä tulee olemaan valvonnoille mahdoton rasti. Siitä ei selviä kukaan.

Tilan lihakarja voi harrastaa lajityypillistä käyttäytymistä 200 hehtaarin laidunalueilla. Siellä eläimet tekevät mitä tahtovat, eikä mitä viranomaiset haluavat. Ne tykkäävät joskus sotkea itsensä ilman ihmisten lupaa.
Juoma-automaatti riittää
Ritchien 107-litrainen juoma-allas, jossa on kaksi juomapaikkaa, oli eläinlääkärin mukaa ”niukka” eläinmäärään nähden. Eläinlääkäri ei kuunnellut tuottajaa, vaan väitti juoma-altaan olevan uimurikuppi, josta eläin ei ulettuisi juomaan. Itse asiassa juomaa on täysi altaallinen suoraan kahden ellipsin alla juotavana. ”Jonoa ei juomapaikalle synny”, farmari sanoo.
Muualla maailmassa kyseinen juoma-allas on tarkoitettu muun muassa 200 lihanaudalle. Suomen pykälien mukaan yksi juomapaikka riittää 20 eläimelle. Tilalla on 15 eläintä per juomapaikka, eli selkeästi alle minimin.
Juoma-altaaseen jatkuva suurivirtauksinen vesi tulee suoraan lämpökeskuksen lämmittämänä. Vesi on talvellakin lämmintä. Farmari on satsannut eläinten hyvinvointiin joka tavalla.

Juoma-allas on mitoitettu muualla maailmassa 200 naudalle. Suomalaiselle tarkastuseläinlääkärille ei kelvannut edes 15 nautaa per juomapiste.
Kielletty vitamiiniannostelu
”Meidän tila on ainoa koko maailmassa, jossa vitamiinien annostelu on kielletty juomaveden mukana”, mies nauraa. Vitamiinien annostelu on kaiken lisäksi eläinlääkärin määräämä.
”Mikä muu menetelmä varmistaa sen, että jokainen eläin saa tarvitsemansa vitamiinit?”
Valvontaseläinlääkärin väite oli, että Vitabalans ADE -vitamiinit ( lue tästä tuoteseloste ) ovat rehun lisäainetta, jota ei lain mukaan saa antaa juomaveden mukana. Synteettiset vitamiinit eivät ole rehun lisäainetta.
Farmari ihmettelee toistamiseen eläinlääkärin moitteita lattian betonipinnoista. ”Ei eläintiloissa voi muuta käyttää!”
Rehuakin riittää
Pihatossa on ruokintapöytää 550 metriä. Paikoitellen rehua on metrin kinos, jossain kohtaa voi olla tyhjää. Tämä oli valvontaeläinlääkärin mielestä myös sanktion arvoinen laiminlyönti.
”Eläinlääkärin mielestä eläimillä pitää ilmeisesti olla henkilökohtaisesti merkatut ruokintapaikat”, farmari sanoo.
”Vapaana kulkevat eläimet tulevat ja menevät tahtonsa mukaan pitkin pihattoa tai halutessaan ulos isolle laitumelle. Ne eivät tee niin kuin viranomainen toivoo.”
Kuntoluokitusta ei voi tehdä turpaa tuijottamalla
Eläimen kuntoluokitus tehtiin kuntoluokitukseen perehtyneen puolueettoman tunnetun suomalaisen eläinkuntoluokittajan toimesta sen jälkeen, kun eläinlääkäri oli omansa arvioinut. Kuntoluokat todettiin hyviksi. Tarkastuseläinlääkärin mielipide oli päinvastainen.
”Eläinlääkäri ei tajunnut mitään eläimen tuotantovaiheesta, iästä, rotuominaisuksista, eikä siitä mihin me pyritään milläkin eläinryhmällä ja mikä tuotantovaihe siellä on meneillään. Hän teki luokituksen ruokintakäytävältä täysin osaamattomasti turpaa tuijottamalla. Ei edestäpäin pää pöytään päin voi yksinkertaisesti tehdä luokitusta”, luomutuottaja jatkaa.
Kuntoluokittaja luokitti eläimet katsomalla eläintä takaapäin. Eläinlääkäri ei voi arvioida ruokintakäytävältä esimerkiksi takana olevia okahaarakkeita, poikkihaarakkeita, lautasia ja hännänjuuren kuoppia, mitkä ovat ohjeiden mukaisia kriteeritä.
”Niitä ei näe kuin takaapäin, mutta siinä voi valkoiset nahkasaappaat sotkeentua”, tuottaja sanoo.
Ely tekee päätöksen ja käsittelee oikaisuvaatimuksen!
Yksi asia järjestelmän suurista oikeusturvan puutteista tulee esille kotieläintilallisen ihmettelemänä: sama viranomainen, Ely-keskus, tekee päätöksen ja käsittelee valituksen.
Kuulemiskirje tuli sähköpostilla vasta, kun hän kyseli sitä maataloustuen takaisinperintää koskevan päätöksen jälkeen. Lain mukaan maanviljelijän olisi pitänyt saada kuulemiskirje ennen päätöstä.
Samaan hengenvetoon hän oli ottanut esille kaksinkertaisen takaisinperinnän.
Farmari mapittaa viimeisimpiä papereita. Yhden asian papereissa on eri allekirjoituksia vino liuta: läänineläinlääkäri, johtava kunnaneläinlääkäri, yksikön päällikkö, rahoitusasiantuntija, maaseutuasiamies ja lukuisa joukko muita virkamiehiä.
Yrittäjä naurahtaa ja tuumaa, että jokainen on kirjoitellut pitkiä sepustuksia valtion maksaman palkan turvin.
Viranomaisvalvonta ei ole luotettavaa
Vaikka virkaeläinlääkäri vannoi, että asia on loppuun käsitelty, kirjallista ilmoitusta ei lupauksista huolimatta kuulunut. Hän lähetti kuitenkin paperit läänineläinlääkärille, joka teki takaisinperintäpäätöksen.
”Ely-keskus tekee omia päätöksiä ja maaseutuasiamies omiaan. Mikään toteen näyttäminen ei ole vaikuttanut yhtään mihinkään. Vastineella ei ole merkitystä eikä etujaan pysty valvomaan.”
Suomalainen alkutuottaja on miehen mukaan kaikille vapaata riistaa.
Luomunaudanlihan tuottaja on 20 viranomaisen kokopäivätoiminen työllistäjä. Sen lisäksi hän tekee kahden ihmisen byrokratiatyöt joka päivä.
”Viranomaisvalvonta on karannut täysin käsistä”, sanoo farmari ja vie taas uutta mappia 500 muun mapin seuraksi arkistokaappiin.
Artikkeli tarksatuselänlääkärin rikosilmoituksesta voit lukea tästä.
Valvontaeläinlääkäkärin mielipide pitää, farmarin asiantuntemus ei
Mistä johtuu, että eläinlääkärin tarinat eivät täsmää?
Suomalainen praktiikkaa tekevä eläinlääkärikunta on osoittanut osaamisensa ja ansaitsee kiitosta. Yhteistyö eläintenpitäjien kanssa on ollut saumatonta. Poikkeuksiakin toki on, niinkuin ihmisten välillä aina.
Valvovan eläinlääkärin ja farmarin suhde on usein erilainen. Tässä jutussa esiintyneen eläinlääkärin ammattitaito on kiistattomasti alle arvostelun, mutta hänellä on sanavalta. Farmarilla ei ole ollut edes mahdollisuutta antaa vastinetta.
Tilalla on samoihin aikoihin tehty terveydenhuoltotarkastus ja luomukotieläintarkastus, joiden päätelmät eivät vastaa tarkastuseläinlääkärin mielipidettä. Kun eläintenpitäjän ja virkaeläinlääkärin näkemykset ovat liian kaukana, tuottaja jää hopealle.
Vuoden ajan käyty prosessi on käsitellyt vain hallintomenettelyä. Eläinlääkärin menettelyyn ei ole kukaan puuttunut. Eikö valvontaeläinlääkärillä ole vastuuta osaamisestaan?
Tällainen menettely tulee tuottajille kalliiksi ja se on henkisesti raskasta. Kaiken lisäksi oikeuksien vaatiminen tarkoittaa valituskierrettä, joka jäädyttää tukien maksun.
Artikkelia muokattu 12:50 tarkastuseläinmääkäri muutettu valvontaeläinlääkäriksi.
33 Kommenttia
Sairasta touhua.
Kuulostaapa tutulle! Liian tutulle!
Tuli niin pahamieli tämän kolleegan puolesta. Tätä se Suomen yksisilmäinen byrokratia on. Aina, ihan aina alkutuottaja on altavastaajana. Ja ituhipit kuskaa tofua tehotuotantomaista koska se on trendikästä. Prkle. Kohta on Suomen maatalous tapettu, sitten kuolee teollisuus. Mutta ei sen väliä. Kunhan Suomalainen viljelijä saadaan tapettua.
Niinhän se on. Tuossa yksi nuori lappalainen kirjoitti asiasta mitään tietämättä leivän myrkyllisyydestä. Koitin vastata hänelle rauhallisesti ja asiallisesti. Ei uskonut sanakaan mitä hänelle kerroin. Tällaisten ihmisten takia moni työpaikka loppuu. Itse olin leipomoalalla yli kymmenen vuotta töissä ja tosiaan lopputulos oli yt pöytä. Laitoksesta ja yhtiötä jota edustin ylpeydellä.
Pahoittelut kirjoitusvirheistä. Asia taisi kuitenkin tulla selväksi.
Tarkastuseläinlääkäri = Jumala
Juuri näin
Tuskin sentään jumala,mutta siitä seuraava ehkä kuvittelee ainakin olevansa.Onneksi suomalainen viljelijä on sitkeä eikä ihan heti lannistu.Tsemppiä kaikille!Teette hyvää työtä!
Jos on jollain konstilla päässyt eläinlääkäriksi vaikka ei eläimistä eikä niisen luontaisesta käyttäytymisestä mitään tiedä, niin ainoaksi vaihtoehdoksi statuksen ja elannon samanaikaiseen hankintaan jää tarkastuseläinlääkärin virka… 🙁
Toimittajalle termihuomio: tarkastuseläinlääkäri on eläinlääkäri, joka työskentelee teurastamolla valvomassa lihantarkastusta. Tässä jutussa kyseessä on valvontaeläinlääkäri. Faktat kuntoon, syö uskottavuutta tekstiltä!
”Tarkastuseläinlääkäri työskentelee lihanjalostuslaitoksessa valtion viranhaltijana. Hän vastaa lihantarkastuksesta, tuotantohygieniasta ja eläinsuojelusta. Tarkastuseläinlääkäri valvoo omalta osaltaan, että eläintenpito tiloilla ja kuljetusautoissa, teurastus sekä lihan jalostus elintarvikkeiksi tapahtuu oikein ja kulutukseen tulevat elintarvikkeet ovat ihmisille turvallisia.”
http://www.mol.fi/avo/ammatit/14101.htm
Aivan oikein.
Kyllä mä tuon tiedän entisenä sikafarmarina, mutta lapsuksia ei ain voi välttää.
Mikä ihmeen tarkastuseläinlääkäri? Teurastamollako ne eläimet ja juomakupit ovat olleet? Toimittajan asiantuntemus tässä taitaa olla hakusalla 😉
Tarkastuseläinlääkäri työskentelee teurastamossa. Eläinsuojelutarkastuksia ja valvontaa tekee valvontaeläinlääkäri.
Hyvä huomio, kiitos
On tainnu olla valelääkäri, yhtä tumpeloita kaikki herrat. Luulevat tietävänsä kaikesta kaiken, mutta eivät tiedä mistään mitään!
Olisiko vaihtoehtona byrokratialle jonka luomu-nimitys vaatii, kehittää joku uusi nimike kuten ”luonnollisesti tuotettu”, jota ei maatilan pitäjän tarvitse kytkeä niin tiukasti systeemin rattaisiin ja sen tuomaan byrokratiaan? Näin on tehty mm. Yhdysvalloissa koska systeemin mukanaan tuoma byrokratia yksinkertaisesti on niin monelle viljelijälle ja maatilan pitäjälle niin suuri kynnys ettei luomu nimitystä vain voi hankkia vaikka maatilaa pyörittäisikin ilman kemikaaleja ja oikeasti puhtain luonnollisin menetelmin.
Se miten tuota `valvottaisiin´ ei kuulu tämän kommentin piiriin mutta ei se käytännössä oikeasti sitä paperi- ja muun työn määrää mitä tämänhetkinen luomu-merkintä.
Ihan älytöntä touhua.
Poikasena haaveenani oli tulla maanviljelijäksi.
On se luojan lykky että niin ei käynyt. Olisin jatkuvasti napit vastakkain ET:n ja näiden byrokraattien kanssa.
Joo, niin tuttua ja koko tarkastus kierre menty läpi, kesti prosessi useamman vuoden mutta saivat tapettua tilamme lopulta. Mies on sairastunut masennukseen ja uupumukseen, tuleeko koskaan terveeksi jää nähtäväksi… no tila tapettiin ja siinä toimeentulo, velka tietysti jäi mutta millä se saataisi maksettua että säilyisi edes koti ??? Pankki on ollut uskomattoman ymmärtäväinen asioitten suhteen, mutta loppuu varmaan heiltäkin ymmärrys jossain vaiheessa. Ja kaikki vain ristiriitasista lausunnoista, toinen määräsi toista toinen toista ja ihan päinvastoin. Sattuipa sitten vielä pirullinen oman kunnan eläinlääkäri joka tapatti karjaa kun olimme lomilla ja lomittajat hoitivat tilaa… Yhden elukan viisas työntekijämme pelasti yksinkertaisesti pistämällä hanttiin että sitä ei nyt vaan tapeta! Ja elukka oli kunnossa, nääs lomittajat olivat syöttäneet pilaantunutta rehua karjalle siitä koko teurastus!
Paljon olisi kerrottavaa, mutta yksinkertaisesti en vaan enää jaksa puhua. Otan niin sydämestäni osaa tämän tilallisen tuskaan, kun tässä ei ole mitään järkeä!! Onko KATEUS niin paha tässä meidän maassa vai mikä ajaa asiat niin että MAATALOUS pitää tappaa ??? Olen niin elänyt tämän läpi, niin turha sanoa että KATEUTTA ei ole ja vaikka kyse olisi ylipäätään ajaa koko maatalous alas Suomesta, niin kuka niitä päätöksiä oikein tekee??? Tietääkö yksikään viranomainen mitä maatalous on ? Mitä se vaatii maantalous yrittäjältä ? Meilläkin kun lukee viranomaisten kirjoituksia ja raportteja niin suurin murhe oli pölyä maitotankin päällä ja että tarkistuskäynnillä maitohuoneessa oli 5 vasikanjuottosankoa… Uskon että se päivä tulee että nälkä on mutta ei ole omaa ruoantuotantoa, miettikää sitten että ehkä olisi pitänyt tukea eikä tappaa. Nyt tarvis iso HERÄÄMINEN !!
Voiko tilallinen videoida tai nauhoittaa tarkastajien käynnit oman oikeusturvansa vuoksi.
Voi! Suosittelen kuvaamista ja nauhoittamista ehdottomasti. Lisäksi jos mahdollista, niin juristi tai todistaja mukaan, jos on epäilyjä väärinkäytöksistä.
Kuvaaminen on sallittua kaikkialla paitsi kotirauhan suojaamissa paikoissa. Omassa kodissasi saat kuvata mielin määrin koska sehän on sinun kotisi ja sinä päätät saako kuvata vai ei. Naapurin kotona voit kuvata jos naapuri antaa luvan.
Myös yleisellä paikalla saat kuvata ilman mitään lupia. Yleinen paikka on sellainen johon kuka tahansa voi mennä.
Kuvien ja videoiden julkaiseminen on sitten hieman eri asia. Siinä kannattaa käyttää harkintaa. Toista ihmistä ei saa asettaa naurun alaiseksi yms. Julkaisemisesta on olemassa jotain lakitekstiä jota en nyt muista.
Keskustelujen ja puheluiden nauhoitaminen on sallittua silloin kun itse osallistut keskusteluun. Toisten ihmisten puheiden nauhoittaminen taas ei ole (se on laitonta salakuuntelua tai salakatselua). Jos itse osallistut keskusteluun niin silloin voit vapaasti nauhoittaa, myös kertomatta siitä keskustelukumppanille.
Tällaiset tallenteet käyvät tarvittaessa todisteina esim oikeudessa.
Näiden keskustelutallenteiden julkaiseminen on käsittääkseni laitonta, jos aiot julkaista niin tarkista mitä laki sanoo.
Hyviä vinkkejä. Joskus pitää olla tarkkana. Jos mä esim menisin kuvaamaan vaikka Animalian toimistoa luvan kanssa, niin luulen jotta joku voi silti haastaa rosikseen.
Kaikista vakuuttavinta olisi ollut ottaa kuva siitä 500 mapin jonosta, joka on varmaan 100 metriä pitkä. Käykääpä ottamassa se kuva ja liittäkää juttuun niin selviää kaikille miten järjetöntä tää homma on.
Mulla on kuvi mapeista, niitä on kaapeissa siellä täällä. Ei samassa paikassa. Paljon niitä on. Hyvä idea.
On jokseenkin käsittämätöntä, että miltei kaikilla on ongelmia näiden eläinlääkärien kanssa tai pikemminkin heillä ongelmia ihmisten kanssa. Niin paljon turhia oikeudenkäyntejä verorahoilla. Kokkolassa käyty raastuvassa kun ankoilla ollut eläinlääkärin mukaan likainen juomavesi. Jos vähänkin aukkojen käyttäytymistä tuntee niin….. Että onhan näitä.
Älytöntä alkaa olla koko touhu.Meilläkin oli perättömän ilmoituksen mukaan eläimet muka jalattomia.No poliisien kanssa paahdettii ilman lupaa navettaan,ei oltu kotona ja häritsivät hautovaa ankkaa joka juoksi ulos pakkasee.En huomannu pimeässä illalla, ettei se ollutkaa pesässä.Seuraavanana päivänä aamukahvia juodessa hämmästelin, miksi ankka pistelee pihalla.Ollu koko yön,ei menny enää pesään…..neljäntenä päivänä kuoli ankka.Sen ruumiinlämpö on korkea haudontatilanteessa, joten se kylmetty ja sairastu ja heitti henkesä. Kaikki eläimet oli jaloillaa eikä ollu huomauttamista jalattomista eläimistä.Oiskoha rikosilmoituksen paikka…..
Miten voi Sysmässä kuitenkin 50 sonnia kuolla nälkään ja janoon jos valvonta on näin tarkkaa tänä päivänä, ihmettelen vaan.
yleensä nämä joilla on oikeasti hätä kertovat kaikille kuinka hyvin heillä menee kotona ja kovimpaan ääneen syyllistävät muita. tai tuntevat monta kylän hienosto ihmistä…
Maanviljelyn ongelma on, että tuotteet eivät tavoita asiakkaita tuoreena. Moni vihannes ja juures on pilaantumispisteessä kaupan vihannestiskillä ja liha liian lähellä käyttöpäivää. Kun lihapaketin aukaisee, se on vuorokauden sisällä paistettava, muuten sen alkaa haisemaan. Parasta olisi paikallisen myynnin edistäminen kauppaketjujen ohi. Silloin rahat tulisivat suoraan tuottajalle ja ostajat saisivat hyviä ja tuoreita tuotteita. Eikö toreja voisi jälleen elvyttää, kuten ne olivat entisaikaan?
Tämä edellä kuvattu on silkkaa ihmisen ja luomutilallisen kiusaamista. Niin sanottua institutionaalista valtaa, jonks kohteeksi olen itsekkin joutunut. Suomessa ei haluta, että luomutilat lisääntyisivät.
Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Sikatilallisen vuosien piina on jaettu luomulehdessä:
s. 21 alkaen.
http://www.luomuliitto.fi/hallinta/wp-content/uploads/2012/11/9vedos_LL-6-2012.pdf
Hyvä artikkeli. Kiitos.