Raision ja WWF:n opetusmateriaali kotitalousopettajille on nostattanut keskustelua.
Toimijoiden yhteisessä oppimateriaalissa on yksi slide, jossa annetaan ymmärtää että kasvisruokaan siirtyminen kuormittaa vähemmän ympäristöä.
Ruuan ympäristökuormitus ei ole niin yksiselitteistä. Mielipiteitä ja faktoja sekoitetaan iloisesti. Asiasta tulee helposti maatalousvastainen, vaikka ei sitä haluttaisikaan.
Opetusmateriaalin väite että maailma pelastuu syömällä on epätosi. Maailma pelastuu jos ei syödä.
Ruokaohjeita koululaisille
Raision ja WWF:n opetusmateriaali neuvoo vähentämään eläinperäisten tuotteiden käyttöä ja suosimaan kasvisperäistä.
WWF leimaa lihantuotantoa epäekologiseksi. Miten koululaisten pitäisi tuntea vastuuta maininnasta ”vesistöt rehevöityvät maanviljelyn ja karjatalouden kautta.”
Väite on epätosi. Ruuantuotantoa ei voi syyttää pahimmaksi ravinnekuormittajaksi, liekö edes kymmenen pahimman listalla vaikka asiaa minkä väristen lasien läpi katselisi. Fosforikarttojen vilkuilu ei olisi pahitteeksi.
Toki WWF:n opetusmateriaali sisältää hyvääkin: ruokaa ei saa heittää roskiin ja marjoja kannattaa poimia.
Maailma pelastuu syömällä, tai ainakin ihminen pelastuu
Ihminen tarvitsee ruokaa. Ja ruoka tarvitsee ruuan tekijöitä, maataloutta ja elintarviketeollisuutta. Syöminen ei ole siis paha asia, eikä huonoa omaatuntoa kannata syömisestä kantaa. Kirjoittajamme Jussi-faari tapaa sanoa, että ruuan riittävyys taataan, jos sitä ei anneta kaikille.
Ruuantuotannossa puhutaan ihmisen hiilijalanjäljestä. Suomessa ruuan osuu hiilijalanjälestä olisi viidennes (MTT:n tutkimus), mutta mainitsemata jää että lihan osuus tästä on vain osa. Lienee neljännes. HK:n sivuilla sanotaan sen olevan viisi prosenttia ihmisen kokonaishiilijäljestä.
Hiilidioksidipäästöt ovat fysiikkaa, ei ilmastotiedettä. Useat fyysikot ovat sitä mieltä että hiilidioksidi ei maapalloa lämmitä. Hiilidioksidista on muuten olemassa tämän julkaisun sivulla Jussi-faarin poikkeavaa tietoa tarjoileva kirjoituskin.
Suomalainen ruokatuotanto pilaa vesistöjä ja muuta faktaa
Ruuantuotannon ja peltoviljelyn vesistöjen pilaaminen on klisee, jolle annetaan useita tutkimuksien nettiosoitteita. Useimmiten eri tahot lainaavat toisiaan, eikä eriäviä tuloksi kauan tiedesivuilla pidetä.
Haastattelemamme meribiologi sanoo, että kunnollista reaaliaikaista ravinnemittausta ei ole, joka tuon tarkasti todeksi kertoisi. Pellolta valuu ravinteita, mutta taitaa niitä tulla muualtakin, ja runsaasti tuleekin, kuten teollisuudesta ja erityisesti meren pohjasedimenteistä.
Veden riittävyys ei Suomessa ole ongelma. Suomen järvet eivät lihaa syömällä kuivu. Raisio korostaa, että kyse ei ole suomalaisesta ruuantuotannosta, vaan globaalista. Suomalaisille koululaisille opetusmateriaali on kuitenkin osoitettu.
Vastuullisuus on merkillinen termi
Raisio ja WWF tiedottavat suomalaisissa kouluissa vastuullisesta syömisestä. Koululaisia kehotetaan siis olemaan syömättä lihaa, jos he haluavat olla vastuullisia.
Tiedotus pitää olla myös vastuullista. WWF:n ja Raision opetusmateriaali ei sitä ole.
Opetusmateriaalissa olisi ollut syytä mainita muitakin seikkoja. Eläimet hyödyntävät eri puolilla maailmaa sellaista ravintoa ihmisruuaksi, joka ei ihmisen elimistössä sula.
Päinvastoin kuin väitetään, märehtijöiden ruuaksi viljeltävä nurmi hillitsee ilmastonmuutosta. (MTT:n tutkimus)
Jos verrataan syönnin ja kasvisten kalorimäärää lautasella, niin liha ei taida ollakaan niin kuormittavaa. Tekniikka&Talous-lehden tiedeartikkelissa oli väittämä, että terveellisinä pidettyjen ruokien kasvihuonekaasupäästöt ovat kaloria kohden mitattuna suurempia kuin liharuoalla.
MTK on Raision suuri omistaja
Liha on merkittävä proteiinin ja raudan lähde. Kasviksien syöminen on myös välttämätöntä ja terveellistä. Itsestäänselvyys on, että ruokavalion pitää olla monipuolista.
Mutta mistä tällainen tiedotus juontaa? Hyvää varmaan tarkoittavat, globaalisti. Mutta liekö suomalainen farmari niin kovin onnellinen tällaisesta lobbauksesta.
MTK on muuten Raision kolmanneksi suurin omistaja. Aikoinaan Raision osakkeita oli monen farmarin plakkarissa. Liekö enää, kun aisalle potkivat?
Onkohan Raisio nyt oikeassa kelkassa? Animalia vaatii lihansyönnin vähentämistä ja jopa lopettamista. Animalia sopisi hyvin kyytiin, ellei jo kelkassa ole.
Tunku tämän kaltaiselle uskonnon levittämiselle tuntuu olevan muotia.
Linkki Raision ja WWF:n opetusmateriaaliin
Science Dailyn artikkeli vihannesruokavalion haitallisuudesta.
Wall street journal: Pihvinkasvatus on planeetalle terveellistä.
3 Kommenttia
Mitenkähän luomutuotanto järjestetään ilman eläimiä ja niiden lantaa?
WWF Yaran asiapoikana?
Tämä koko artikkeli on täyttä puppua. Hiilidioksidipäästöjen on todistettu olevan vastuussa ilmaston lämpenemisestä jo pitkään. Lähes koko tiedemaailma on yhteisymmärryksessä tästä. Samoin lihakarjatuotannon on todettu olevan vastuussa noin 17% ilmastopäästöistä, mikä on enemmän kuin koko kuljetusteollisuus yhteensä! Tämän lisäksi lihakarjatuotanto varaa noin kolmasosan koko maapallon maapinta-alasta, jonka takia muita lajeja kuolee sukupuuttoon ennätystahtia. Minä sanoisin, että helpoin ja varmin tapa pelastaa tämä maapallo on nimeomaan ryhtyä kasvissyöjäksi. Kouluissa voitaisiin siirtyä jo pelkästään tarjoamaan kasvisruokaa.
Taitaa olla tämän jutun kirjoittaja ainut, joka iloisesti sekoittaa mielipiteitä ja faktoja. Sehän on vallan erinomaista, että nykyajan koululaisille kerrotaan, miten asiat oikeasti ovat.