Yle esittää tänään MOT-ohjelmassa ja saamamme tiedon mukaan myös keskiviikon A-Studiossa eläinaktivistien salakuvausvideoita.
Pitäisikö Ylen rahoitusta pienentää vai suurentaa, jotta se hankkisi omin laillisin keinoin kuvamateriaalia ohjelmiinsa?
Suomalaisesta ruuantuotannosta löytyy aivan varmasti epäkohtia, mikäli eläinaktivistien annetaan tuottaa ohjelmiin itse työstämäänsä kuvamateriaalia.
Aktivistien kuvamateriaalia julkaistaan aina kinkkusesongin alla. MOT:in ja A-Studion ohjelmat ovat todennäköisesti alkusoittoa tulevalle, hyvin johdetulle tiedotuskampanjalle, joka on saamamme tiedon mukaan koko Euroopan laajuinen.
MaaseutuMedia seuraa aihetta aktiivisesti ja päinvastoin kuin muut valtamediat ruuan tekijöiden näkökulmasta.
Tila lopetti aktivismin takia
Somerolaisella Jukka Eevalla on vuokralla sikala, jonka omistajat lopettivat sianpidon julkisen paineen alla.
Vaikka tilan eläimiä oli esitelty koululaisryhmille ja asiat olivat kunnossa, aktivistikuvilla tuotanto ja olosuhteet saatiin näyttämään kauhealta.
Julkinen paine eläinlääkärien, maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan ja median taholta oli niin kova, että lopettamispäätös oli helppo tehdä.
Tila oli ensimmäisiä salakuvattuja tiloja.
Eräällä tilalla Pohjois-Pohjanmaalla on aktivisteja käynyt useaan otteeseen. Hiljattain viisikymppinen mies maastopuvussaan jäi kiinni. Hän väitti poliisille tulleensa pahoinpidellyksi, mutta kun poliisi olisi ottanut kameran, pahoinpitelyä ei ollut tapahtunutkaan.
Varsinais-Suomessa Alastarolla on autokuorma aktivisteja kameroineen jäänyt poliisin huostaan. Laillisesta toiminnasta ei voi puhua. Järjestöjen nokkaväkeä on tuomittu ennenkin.
Keski-Pohjanmaalla ajettiin 30 sikaa pakkaseen. Eläimet pelastuivat, kun siat saatiin ajoissa sikalaan ennen kylmettymistä. Nyt tilalla on valvontakamerat ja ovet tarkasti lukossa.

Emakon karsinassa näkyy vieläkin vääntynyt rautaputki. Vaikka emakko oli säikäytetty kunnolla, olivat vahingot kuin ihmeen kaupalla vain rahallisia kaluston rikkoutumisia.
Näyttääkö Yle täältä kuvia?
Reijo Korpela, jonka sikalasta teimme jutun hiljattain ( Lue juttu tästä ), on kokenut aktivismin sabotaasia kolme kertaa.
Kun tilalla harjoitettiin turkistaloutta, minkkejä tapettiin vapauttamalla niitä luontoon kahdesti. Eläinten viikkoja kestäneeseen pyydystysurakkaan osallistui myös vapaaehtoisia. Satoja eläimiä kuoli.
Viime keväänä Korpelan sikalan sisällä oli käyty kuvaamassa. Farmari muisti, että yksi ovi oli jäänyt lukitsematta, mutta ei enää iltamyöhällä jaksanut kävellä takaisin sikalaan.
Aamulla huomattiin, että emakko, jolla oli kahden viikon ikäiset porsaat, oli vauhkoontunut käytävälle. Vanha emakko ei hyppää karsinastaan pois keskellä yötä.
Rytinä oli ollut melkoinen, kun porsitushäkin vahvat raudat olivat taittuneet, aidan lukot hajonneet ja lämpölamppuja oli pirstaleina. Emakko oli vielä aamulla niin vauhkoontunut, että se meinasi hypätä isäntänsä päälle.
Isäntä tuumii, että mahtaako kuvia löytyä valtiollisen riippumattoman televisiokanavan joulunalustiedotuksessa.
Tarvitsisiko YLE sähköpiiskaa?
Ennakkotietoa on tihkunut sieltä täältä. Ylen toimittajalta vaaditaan ammattitaitoa, jotta hän osaa tulkita eläinsuojelulakia ja hyvinvointia. Hänen pitää ymmärtää paheksuttavan ja lakia rikkovan toiminnan ero.
Asioita tarkastellaan mustavalkoisesti. Mustan ja valkoisen välimaastossa on kuitenkin paljon harmaan eri sävyjä.
Osaavan toimittajan kannattaa pysytellä tässä välimaastossa, jotta tiedottaminen olisi asiallista. Monella Ylen toimittajalla epäillään olevan eläinaktivistitausta. MOT:in toimittaja, helsinkiläinen Riikka Kaihovaara taas etsii teksteissään vaihtoehtoja teolliselle ruokatuotannolle. Toimittajaa emme tavoittaneet vielä langan päähän.
Sähköpiiskan käyttö näyttää maallikolle erilaiselta kuin ammattilaiselle. Sähköpiiska ei tuota kipua, mutta se säikäyttää. Haukiputaalainen sikafarmari Tarmo Pentti sanoo kokeilleensa sähköpiiskaa. Hän sanoo sen vain vähän tärryyttäneen.
Sähköpiiskalle voisi keksiä uuden kuvaavamman nimen. Se ei ole piiska.
Sähköpiiskan käyttö on sallittua täysikasvuiselle eläimelle, mikä tarkoittaa jo lihasikaa, eikä täysikasvuista emakkoa. Sähköpiiskaa voisi tarjota myös Ylen arvosteluherkille toimittajille. Se säikäyttää, mutta ei tuota kipua eikä ahdistusta.
Elinkeinon pitää lisätä avoimuutta
Moni ruuan kuluttaja penää ruokatuotannolta lisää tiedotusta ja avoimuutta. Elinkeinon pitää parantaa tiedotusta, eikä vain puolustella, jotta sen olemassaolo säilyisi.
Ihmiset tarvitsevat ruokaa.
Valistuneen katsojan näkökulmasta tuotantoeläintaloutta voisi tarkastella riippumattomammin ja rehellisesti. Epäkohdat on syytä tuoda esille, mutta niillä herkuttelu ei ole sellaista toimintaa, jota verovaroin pitäisi tukea. Toimittajat ovat usein syyllistyneet ammatitaidottomuuteen. Piittaamaton perehtymättömyys johtaa virheelliseen ja vahingolliseen uutisointiin.

Suomalaisen liha-alan pitää uudistua ja sopeutua kuluttajien lisääntyviin vaatimuksiin lähiruuan saatavuudesta. Kuluttajat haluavat myös erikoistuotteita enemmän kuin ennen. Erilaisten vähempiarvoisten ruhonosien kysyntä kasvaa koko ajan.
Yle rikokseen kannustajana?
Voisiko Ylelle ehdottaa, että sen toimittajat ottaisivat itse kameran käteen?
Saamamme tiedon mukaan Paimiossa ulkomaalaisryhmä on tunkeutunut teurastamolle. Keskusrikospoliisi tutkii asiaa, koska aktivistit hyökkäävät hiljaiselon jälkeen koko alkutuotantoketjua vastaan, karsinasta teurastamoille, koko Euroopan laajuisesti.
Miksei MaaseutuMediakin voisi vaihteeksi toimia tallenteiden tuottajana? Aineistoa kyllä löytyisi.
Vai onko MaaseutuMedian tiedottaminen Ylen näkökulmasta epäuskottavampaa kuin niiden, jotka toimivat lain väärällä puolella?
Monen tekee mieli kysyä, miksi kuvamateriaalin hankinnan laillisuutta ei kyseenalaisteta.
Pyydämme myös lukijapalautetta ruohonjuuresta. MaaseutuMedia seuraa tilannetta aktiivisesti.
40 Kommenttia
Onko maaseutumedian mielestä aktivisien salakuvaus pahempi rikos, kuin videoissa näkyvä teurastajien väkivalta eläimiä kohtaan?
Epäammattimainen kirjoitus toimittajalta.
Aktivistit ovat luvattomasti ja laittomasti kuvaamassa ja häiritsemässä eläimiä. Teurastaja on laillisessa ammatissaan, harjoittamassa työtään, josta hänelle maksetaan palkka. Ihmeellinen vastakkainasettelu.
Eläinsuojelulaissa kielletään esimerkiksi sähköpiiskan toistuva käyttö, MOTin dokumentissa voit huomata kuinka sitä käytetään yli 13 kertaa peräkkäin saman eläimen tainnutusyritykseen. Jos jokainen eläin on samassa tilanteessa, eli vain n. 1/10 eläimestä taintuu ensimmäisellä yrityksellä, on henkilöt huonosti koulutettuja ja aiheuttavat eläimelle suurta kipua. Tästä lihasta saa miehet kuitenkin palkkansa ja lihan pöytään joten miksei voisi eläimen viimeisiä hetkiä kunnioittaa ja tehdä siitä mahdollisimman kivutonta.
Sähköpiiska ei ole tainnutusväline. Lue teksti uudelleen rauhallisesti.
Videolla nähdyt teurastajien toimet eivät mitenkään voi olla laillisia. Naurettavaa mennä piiloon ”laillinen ammatti” -retoriikan taakse. Suljettujien ovien takana tapahtuvat törkeydet on tuotava esiin, muu olisi moraalitonta.
Laillisessa ammatissa toki, mutta harjoittaa työtään lainvastaisesti. On ikävää vähän kuin urheilun dopingissa, kaikki eivät jää kiinni. Mutta että jotkut, niin siitä voi päätellä etteivät kiinni jääneet ole ainoita. Laittomasti kuvattu, mutta myös työtä tehty laittomasti ja ammattitaidottomasti. On ikävää, että raha arvona ohjaa yleensä kaikkea toimintaa, muutakin kuin eläintenpitoa. Tuotantoeläin sananakin on aivan hirveä. Paluuta menneeseen jossain määrin, pienempiä yksiköitä ja monipuolisempaa toimintaa tiloille. Kunnollinen valvonta ja koulutus teurastoimihin. Ja sana vastuu kunniaan. Eläinaktivistit varmaan taas kantavat vastuun rikosistaan. Minä kiitän heitä ja Yleä, kun sitä veroakin maksan, saa joskus vastinetta rahoilleen. Lohtuna, ilmitulleet eivät ole yksin, kääntäkää kivet ja paljastakaa ne, jotka eivät tulleet ilmi ja ne, jotka tekevät asiat oikein.
Olet siis etukäteen tietoinen videoiden sisällöstä?
Eikö yleä koske ollenkaan laki julkisrauhasta? Tuotantolaitoksissa valokuvaaminen ilman lupaa on laitonta ja rikos. Sama koskee kuvamateriaalia, joka on kuvattu laittomasti, sen julkaiseminen on rikos. Miten tuottajat voisivat jättää yleveron maksamatta? Varmasti harmittaa rahastaa tälläistä omaa ammattia haittaavaa toimintaa.
Eiköhän tuo eläinten törkeä kohtelu haittaa sitä omaa ammattia enemmän kuin se, että asia tuodaan julki.
Minä en ainakaan haluaisi olla tukemassa Yleä, jos sen tuottamien ohjelmien kuvausmateriaali on hankittu rikollisella toiminnalla. En hyväksy eläinten väärää käsittelyä, mutta ei toisilla ole oikeutta tunkeutua luvatta yrityksen tai yksityisen henkilön tiloihin kuvaamaan.
En ota kantaa siihen tapahtuuko sikalassa tai teurastamossa jotain mitä ei pitäisi tapahtua. Mutta mielestäni on typerää jankuttaa sitä, että kuvamateriaali on hankittu rikollisella toiminnalla. Toki asioita kannattaa käsitellä tuoden kaikkien osapuoleten mielipiteet esiin, joten sen vaatiminen on ok. Tosin muuta toimintaa kuten eläinten ”vapauttamista” tai paikkojen rikkomista en hyväksy. Mutta se miten esimerkiksi kuva materiaali on hankittu ei mielestäni ole kynnys kysymys. Journalismin kuuluukin olla kriittistä ja paljastaa epäkohtia. Joskus lain rikkominen voi olla ainoa keino. Olisiko kuvamateriaalin esittäminen mielestäsi väärin, jos esimerkiksi olisi kyse vanhusten tai lasten hoidosta, jossa epäiltäisiin tapahtuvan kaltoin kohtelua ja lain rikkominen olisi ainoa keino saada todenmukaista materiaalia?
Kyllä jokaisen pitäisi saada puolustaa omaisuuttaan vaikka aseella, niin kuin ameriikassakin. Siellä jos murtautuu toisen tiloihin ja tulee ammutuksi, selviää ilman seuraamuksia. Toivottavasti niissä vapaakauppa neuvotteluissa huomioidaan tämäkin kohta.
Salakuvaushan on paljon pahempi rikos, kuin eläinten pahoinpiteleminen. Suomessa ainakin. Hyi, hyi kuvaajia kun tuommosen toiminnan ovat menneet paljastamaan😀
MOTin kuvamateriaalin alkuperästä tai sen laillisuudesta en tiedä, joten siihen en ota kantaa. Jos tarkastellaan ohjelmaa noin muuten, voidaan havaita, että siinä puhui useita eri alojen asiantuntijoita jotka kommentoivat videoiden tapahtumia. Myös yhden teurastamon johtaja myönsi videolla, että hänen teurastamollaan oli toimittu väärin. Hän itse oli yllättynyt videomateriaalista ja kertoi pitävänsä työntekijöilleen puhuttelun. Videolla esiteltiin lainauksia eläinsuojelulaista ja asiantuntijahaastattelut perustuivat videomateriaalin tulkintaan eläinsuojelulain pohjalta.
Maaseutumedia julkaisi vahvasti asenteellisen ja puolueellisen artikkelinsa jo ennen kun yle oli edes julkaissut videoitaan. Tässä puolueellisuudessa maaseutumedia on tismalleen samaa tasoa eläinoikeusjärjestöjen kanssa.
Itse jään edelleen kaipaamaan objektiivisuutta ja puolueettomuutta suuntaan jos toiseenkin. Jopa täysin asiayhteydestä irrotettu videomateriaali näyttää todellisia tapahtumia. Eläinten kiskominen villoista tai nautojen puutteellinen taintuminen ovat todellisia tapahtumia, oli videoiden kuvaajan alkuperäinen tarkoitus mikä tahansa. Jos maaseutumedia, tuottajien edustaja, vain sulkee silmänsä ongelmilta ja jatkaa itsepintaisesti oman agendansa ajamista, ei maaseutumedia trietolähteenä ole sen vakavasti otettavampi kuin eläinoikeusjärjestöt.
Kieltämättä oli hiukan ennakkoasenteita ohjelmaa kohtaan, mutta tällä kertaa yleisradio yllätti positiivisesti keskittymällä puoleettomaan journalismiin, mikä kai pitäisikin olla sen päätehtävä
Mutta nyt vastakkainasettelu seis, siilipuolustus stop ja pää pois perseestä.
Kuvattu toiminta oli niin asiatonta, että siinä on ihan turha lässyttää kuvien laillisuuresta, nyt on kyllä jo housuus enemmän kuin lusikallinen.
Seuraavanlaisia ajatuksia materiaalista heräsi.
Koska teurastamolle ei varmaan hakeudu töihin kaikista eläinrakkainta porukkaa miksi ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota kouluttaa heille eläinten käyttäytymistä ja käsittelyä, koska tuskin kaikilla on asiasta lähtökohtaisesti riittävää tietoa. Ja varmasti pääosin asialliseen porukkaan eksyy joskus se todellinen urpo joka vain hakkaa ja hakkaa ja nauraa päälle. Sellaisille kenkää äkkiä!
Riittävät käsittelytilat luulisi olevan teurastamonkin etu, miksi ei lampaille ollut tehty pienempää kujaa ja karsinaa? Näytti olevan ”ota kiinni jos saat” meininki.
Pulttipyssy naudan lopetusvälineenä myös mietityttää. Itse hellämielisenä lopetin sen käytön jo vuosia sitten, epäonnistumisen mahdollisuus on vain liian suuri jo yksittäisen eläimen lopetuksessa, saati sitten teurastamon mittakaavassa.
HK scan näytti taas kerran esimerkkiä kuinka asiakassuhteita hoidetaan, no comments. Aaltoja forssan suuntaan!! Onko sielä firmas oikiasti vain tyhymiä töis?
HK on omistanut viimeiset 3 kk puolet Paimiosta ja laittaa siellä puutteet kuntoon. Videoita oli kuvattu viimeiset kaksi vuotta. Jotta sellaasta…
Mun ”lässytys laillisuudesta” pohjautui tähän juttuun, ei videoon ja ohjelmaan. Eläinrääkkäystä en hyväksy missään muodossa, teurastamoillakin pitäisi olla niin hyvä omavalvonta, ettei tuollaisia pääse tapahtumaan. Tuotantolaitoksiin luvatta tunkeutumisesta olen huolissani enemmän karjatilallisten tuotantolaitoksiin tunkeutumisesta. Ne ovat yksityistä omaisuutta, yleensä omassa pihapiirissä. Et sinäkään tykkäisi, jos sinun omistamiisi tiloihin tulisi joku luvatta, vaikka tarkoitus olisi miten hyvä. Aktivistit tuskin huolehtivat suojavarusteista ja desinfioinneista. Samoilla kengillä ja vaatteilla ei saisi mennä muihin tuotantolaitoksiin. Sikaloissa on omat bakteerikantansa, toisen sikalan eläimet voivat sairastua naapurisikalan pöpöistä, kun vastustuskyky on vain omaa bakteerikantaa vastaan. Lisäksi esim sikaruttoa on jo Virossa, ajattelematon matkusteleva aktivisti voi tartuttaa vierailullaan suomalaisiakin sikoja. Lisäksi eläimet voivat säikähtää pahastikin yön pimeydestä ilmaantuvia vieraita.
Miksei aktivistit voi käydä päivällä ja luvan kysyen? Siksikö, että päivänvalossa ei tule yhtä surkeita kuvia ja siksi, että yöllä ne yöllä paskotut kasat on eläimien alla, päivällä niitä ei ole, kun ne on aamuaskareilla siivottu pois. Tilallistenko pitäisi olla yölläkin siivoamassa navettaa?
Arvoisa puolueeton. Halusin nostaa keskustelun kuvauksista esille.
Vaikea uskoa että tuollainen on missään käytäntö. Toisaalta satojen tuntien kuvamateriaalista on käytetty vain pieni osa. Vaikka materiaalista olisi valkattukin vain murto-osa, tuollaista ei saa tapahtua. Eläinten käsittely oli epäinhimillistä ja raakaa. Miten on mahdollista, että teurastamossa ei valvonta pelaa? Ennen kuin tuomitsen asiaa, selvittelen. Jos asia on niin kuin näyttää, on aihetta ihmetellä syvällisesti.
Maaseutumedia ei sulje silmiään ongelmilta, vaan pyrkii totuudelliseen tiedon jakoon.
Jos eläinten hyvinvointiin satsataan tilatasolla kaikki mahdollinen, miksi asia pilataan loppumatkalla? Palaan keskusteluun.
”Moni ruuan kuluttaja penää ruokatuotannolta lisää tiedotusta ja avoimuutta. Elinkeinon pitää parantaa tiedotusta, eikä vain puolustella, jotta sen olemassaolo säilyisi.
Ihmiset tarvitsevat ruokaa.”
Eikös tässä ole kyse lihantuotannosta eikä ruuantuotannosta yleisesti. Miltäs kuulostaa nyt:
Moni lihan kuluttaja penää lihatuotannolta lisää tiedotusta ja avoimuutta. Elinkeinon pitää parantaa tiedotusta, eikä vain puolustella, jotta sen olemassaolo säilyisi.
Ihmiset tarvitsevat lihaa.
– Ihan kaikki faktat eivät osu kohdilleen, mutta puhukaa edes suoraan ja oikeilla termeillä asiosta. Ruoka ei ole sama asia kuin liha, muutakin ruokaa löytyy.
Olisitko sinä halukas elämään tuotantoporsaan elämän? Jos et, niin eläintuotantoa on turha puolustella. Älä tee toisille mitään mitä et haluaisi itsellesi tehtävän. Niin yksinkertaista se on.
Mikä sä olisit, lehemä?
Onko ihme jos olot näyttää huonoilta jos pelästyttämällä pelästytetään eläimiä että Oikeutta eläimille ihmiset saa pönkitystä egolleen? Kehäkolmoselta on helppo huudella kun ei oikeaa maailmaa olla koskaan nähtykään….mutta joo, mikäs siinä lehmät ja possut vapaaks Helsingin keskustaan katotaan onko viherpiiperöillä enää hauskaa kun on nauta sähköauton nokkapellillä… Ja mitä utopiaa tuo eläimet ja ihmiset samalla viivalla on?
Kommenttisi asiasisältöön en viitsi edes puuttua, mutta kysymykseesi haluan vastata. Eläimet ja ihmiset samalla viivalla ei liene utopiaa, samalla lailla sinäkin elävä ja kokeva olento olet kuin kuka tahansa muukin. Itse sinä olet itsesi jalustalle nostanut.
Juuri tuollaista kommenttia saatoinkin aiempien edesottamuksiesi perusteella sinulta odottaa, Hannu. Olen havainnut näistä netissä käydyistä keskusteluistasi, että jätät useat validit kannanotot huomioimatta ja äskeisen kommenttisi tyyliin vastaat melko usein alentavasti, kun et pidä jostakin kannanotosta. Mielestäni se on tosiasioiden kiertelyä ja pyrkimystä luoda asiasta lukijoille sinun mieleisesi mielikuva. Lisäksi se osoittaa keskustelukumppanin aliarvioimista.
Moderoin kaikki kommentit. Olen joutunut poistamaan vain pari asiatonta kommenttia.
En voinut vastustaa vastaanalla kevyellä huumorilla kysymykseesi, josko haluaisin olla porsas.
En siis tarkoittanut, että jätät kommentteja julkaisematta, vaan että usein vastaat olennaisia asioita sisältäviin kommentteihin, joista et pidä, juuri tuolla lailla naureskellen ”kevyen huumorin” varjolla, ilmeisesti yrittäen siten tehdä kommentin asiasisällön tyhjäksi. Aivan samoin toimit minunkin kannanottoni kohdalla. Tiedustelin, olisitko valmis elämään tuotantoporsaan elämän; eli olisitko valmis kokemaan ja tuntemaan samat asiat sekä kuolemaan samalla tavalla. Saako toisille tehdä jotain sellaista, mitä ei itselleen soisi tehtävän. Tämänkin asiasisällön sinä muunsit itseoikeutetusti kysymykseksi ”Haluatko olla porsas?” Ymmärsit kannanottoni tahallaan väärin ja pyrit tekemään siitä naurunalaisen, ilmeisesti välttyäksesi ottamaan kantaa itse asiaan. Tämä ihmetyttää minua, etenkin kun kannanottoni ei ollut sinulle henkilökohtaisesti osoitettu. Koit kuitenkin tarpeelliseksi kommentoida asiaa ja yrittää tehdä sanoistani tyhjiä lyömällä mielestäni tärkeän asian leikiksi.
Lisäksi en voi olla ilmaisematta mielipidettäni tekstisi otsikoinnista (vaikka itse sisällöstäkin löytyisi paljon keskusteltavaa). ”Yle eläinaktivismin asialla”? Jos olet seurannut kuluttajien reaktioita materiaalin julkitulon myötä, olet varmasti myös havainnut sen, että suuri osa kuluttajista on kiitollisia saatuaan tietää, mitä teurastamojen seinien sisällä oikeasti tapahtuu. Näin ollen näkisin asian mieluummin siten, että ”Yle kuluttajian asialla”, puhumattakaan siitä tärkeimmästä joukosta, joiden asialla ollaan, eli itse eläimistä.
Pahoittelen, jos huumori oli huonoa. Kaikki keskustelu sallitaan ja sitä myös toivotaan. Kenenkään mielipiteitä ei vähätellä. Vastaan nyt yksinkertaisesti tuotantoporsaan elämästä. Se on ihmisen vinkkelistä erilainen, kuin eläimen pään sisältä katsottuna.
Otsikoinnista olemme eri mieltä, ja niin saammekin olla. Snellmanin teurastamolla Pietarsaaressa pääset näkemään livenä teurastusta lasiseinän takaa. Hahtolan pienteurastamo, josta kuvat ovat, eläinten käsittely on ihailtavan rauhallista ja osaavaa. Nuo filmit eivät siis ole se mitä joka puolella tapahtuu. Eläinten hakkaamista en hyväksy. En hyväksy myöskään huonoa osaamista.
Sitten toiseen asiaan. VAstaan niihin kommentteihin, joihin ehdin ja jotka sillä hetkellä vaativat kommentointia. Jotkut kommentit anna muiden kommentoitaviksi. Usein on niin, että en halua referoida artikkeli auudelleen.
Jos vastaan siihen porsasasiaan: Mieluummin olisin tuotantoprsas, kuin luonnon armoilla elävä.
Vietittelehän jatkossakin, lupaan olla kohteliaampi.
Kiitos, että aiot ottaa jatkossa asiallisemman linjan. Itse en käsitä, miten tappamista voidaan kuvailla koskaan ”ihailtavan rauhallisena”. Mitä ihailtavaa tai rauhallista on siinä, että toinen vastentahtoisesti tapetaan? Eläin kun ei halua kuolla.
Toki porsaan ja ihmisen elämä näyttäytyy erilaisena, mutta samat perusasiat voi kokea kumpikin: iloita, surra, pelätä, kärsiä, tarvetta toteuttaa itseään, hoivata jne, listahan on pitkä kuten omasta kokemuksestamme tiedämmekin. Eromme on siinä, että ihminen tuotteistamalla elävän olennon estää toimillaan samalla monen eläimen mielekkääseen ja usein edes siedettävään elämään kuuluvan tarpeen toteutumisen.
Etkä sinä, Hannu, edelleenkään vastannut kysymykseeni 😉
Eläin ja ihminen on kaks aivan eri asiaa. Tämän on moderni ihminen unohtanut jo kauan aikaa sitten. Koirillakin on paidat
päällä. Jotta morjes.
Koko kirjoitus oli aivan harvinaisen typerä.
Voi kyllä minä niiiin palio mieluummin olisin luonnossa vapaana elävä eläin kuin tehotuotannon rattaissa pyörivä possuressu.
Kyllä mulla meinasi mennä aamianen väärään kurkkun kun luin, että Suomen johtava halpuuttaja S-ryhmän valikoimapäälikkö Alarotu, ilmoitti että alkavat tehdä tarkastuksia alihankkijoilleen. Mitähän ne siellä tarkastavat, että josko olis jotai mistä vois vielä nipistää hinnasta pois. Kyllä se varapatruunoille meno tainnutuksessa on saatava loppumaan, sehän nostaa kuluja. Mutta toisaalta uusi pulttipyssy maksaa maltaita, joten tilataan halvempia panoksia.
Kyllä nämä halpuuttajat ja reiluuttajat voivat katsoa ihan suosiolla peiliin, kyllä siellä syyllinen löytyy tilanteeseen ihan samalla tavalla kuin teurastamollakin.
Keskusliikket ovat vieneet ruokaketjun tuottaja- ja teurastamopuolen niin ahtaaseen rakoon, ettei teurastamollakaan ole turhia investointivaroja näköjään jäänyt, ainakin varustus näyttää siltä.
Työtahti on kova, koska jostainhan se kate on löydyttävä, tässä on melkoisen karu näyte halpuutusketjuista. Mikäli lehmä ei liiku niin se on pantava liikkumaan, jos ei liiku niin teurastaja kuule siitä.
Oli aika uskomatonta seurata a-studion keskustelua jossa k ja s ryhmien johtajat yrittivät vierittää vastuuta koko eläintuotannon ahdingosta. Hintojen polkemisen seurauksena tuottajilla on jatkuva stressi päällä kun talous sukeltaa ja rahat eivät riitä eläinten, saati sitten omaan hyvinvointiin. Kuka tahansa jolla on eläimiä hoidettavana tietää mistä puhutaan. Kun oma terveys alkaa heilua kaiken stressin keskellä silloin väsyy ja masentuu ja työ alkaa kärsiä.. Mutta eihän tämä suuria kauppaketjuja hetkauta, heille tärkeämpää on raha eikä ihmiset ja eläimet. Ja suomalainen kuluttaja kiittää kun saa niin halvalla ruokaa jolla täyttää vatsansa ja silti jaksaa valittaa asioista joihin voi itse vaikuttaa..
Olisiko näiden aktivistien syytä mennä myös kuvaamaan näihin maailman markkinahintoja määräärivien maiden eläinten pito malleihin ja teurastusmenetelmiin sekä kylmäkuljetus menetelmiin.
Tietty hygienia tason malliin eri vaiheissa sekä käytettyyn lääkitykseen eläimen elin aikana
Siinä muutama pien pointti joita tutkimalla se halpa maailman markkina hinta saadaan aikaan.
PS. ei sitten kannata yhtiöiden konttoreihin poiketa ennen materiaalin hankintaa, jos ei halua luksus tiloista ja menetelmistä kuvaa
On se kumma miten näiden kuvien julkaisu sattuu aina ennen kinkkusesonkia. Sama homma on punaisen lihan terveysvaikutukset. Aina niiden tutkimustuloksia tihkuu joulun alla. Voisivat tutkia joskus keväällä kasvissyönnin ja homoseksuaalisuuden yhteyttä. Minusta yhteys on selvä. Ainakin kaikki tuntemani homot ovat kasvissyöjiä. Voi olla että parsakaalen syötyä sitä alkaa katsella kaveria vähän silläsilmällä
Mitä kummallista tässä ajoituksessa on?
Aktivisti käy taistoa lihansyöntiä vastaan, ja iskee tietysti hetkeen, jolloin se on tehokkainta.
Poliisikin puhalluttaa useammin juhannuspäivänä festareilta palaavia kuin kirkkopäiville kiiruhtavia.
Aktivistithan eivät piittaa eläimistä tuon taivaallista. Kaksi vuotta filmattu, eikä epäkohdista ilmoitettu
Aktivistit huom. todistettavasti valehtelivat taannoin erään suomen parhaan sianlihantuottajan kohdalla. Pyytelivät sittemmin epäsuorasti lehdissä anteeksi. Että tällaasta.
Miksi muuten oe vastustaa tehotuotantoa, mutta julkaisee kuvia vanhoista pian lopettavista tuotantorakennuksista? Miksei voi suoraan myöntää, että uudemmissa ja isoissa tuotantotiloissa eläimillä on hyvät olot. (toki ne voi olla hyvät vanhoissa ja pienissäkin)
Tuskin kukaan toimisi esim. teurastamovideoissa julkaistulla tavalla jos olisi tiedossa, että kuvaus päätyy televisioon. Asia vaan on niin, että nämä eläimiä rääkkäävät farmarit ja teurastamot eivät itse vapaaehtoisesti ilmoita tekemistään eläinsuojelurikoksista ilman eläinaktivistien salakuvausta.
Miksi koko kuvausmateriaalia ei julkaistu kerralla vaan ainoastaan editoitu pätkä? 2min väärin on väärin 200h ajalta mutta antaa aikalailla vääristyneen kuvan tilanteesta.
Jos minulta voidaan ottaa sisäelimet muiden ihmisten käyttöön vaikka en ole edes elinluovutuskorttia kirjoittanut – mutta sioilta jotka ovat eläneet lämpimässä turvallisessa kodissa missä on riittävästi ruokaa ja ei pelkoa petoeläimistä ei voitaisi mukamas käyttää ravintona? Onko tässä kohtaa suoritettu minkäasteinen eläinsuojelurikos?
Samalla tulisi meidän elinkeinon mukana lopettaa ihmisten oikeus pitää lemmikkejä. Myös opaskoirat, metsästäminen ja muu epämääräinen eläinten hyväksikäyttö tulisi lopettaaa mitä pikimminten.
Videoiden teurastajat ovat amatöörejä ja ihmettelen suuresti miksi asiat ovat teurastamoissa noin retuperällä. Eläinten käsittely vaatii taitoa eikä voimaa.