Ylen oppimateriaali, Yle MIX miten SUN ruoka vaikuttaa MAAPALLOON, on saanut voimakasta kritiikkiä lapsille suunnatusta sisällöstään.
Alakoululaisille suunnatussa ohjelmassa puhuttiin syyllistävästi lehmien syönnistä ja esitettiin kasvisruuan syönnin pelastavan maapallon.
Ohjelman sisällöstä herää kysymys, onko kyse verovaroin tehdystä puolueettomasta journalismisista vai jostain muusta?
Lähetimme Ylelle avoimen kirjeen aiheesta.

Paikallista tuoretta lampaan lihaa. Lammas on kasvanut ihmisen ravinnoksi kelpaamatonta ruohoa syömällä.
Oppimateriaali kertoo
”Ensin eläin syö kasvikset ja sitten se päätyy lautaselle”, toimittaja Jasmin, kertoo. ”Kasvikset ihminen voisi syödä suoraan.”
”Eli yhden ihmisen ruokkimiseen kuluu paljon enemmän työtä energiaa ja vettä, kun jos se söis lihan sijaan ite niitä kasviksia.”
”Eli yhden ihmisen ruokkimiseen kuluu paljon enemmän työtä energiaa ja vettä, kun jos se söis lihan sijaan ite niitä kasviksia.”
Suvi, aikuinen vegaani ja aktivisti sanoo, että emme voi raivata enempää peltoa, meidän pitää keksiä uudenlaisia tapoja tuottaa ruokaa. ”Silloin se kasvissyönti on se vaihtoehto.”
Suvi jatkaa: Metsät rajoittais ilmaston lämpenemistä, mutta niitä kaadetaan niiden rehupeltojen tieltä.
Hän myös kertoo, että luonnon monimuotoisuus köyhtyy ja eläinlajeja kuolee lihansyönnin takia. Kun metsää raivataan pelloksi, niin eläinlajeille ei jää tilaa. ” Monet lajit voivat kuolla sukupuuttoon lähitulevaisuudessa.”
”Kun syötäväksi tarkoitetuille eläimille ja niiden rehulle raivataan tilaa, monien villieläinten tila on käynyt tosi ahtaaks.”
Suvi kertoo myös, miten villieläinten on vaikea elää, kun ilmastonmuutos aiheuttaa kuivuutta, tulvia ja saasteita on enemmän.
Seitsenminuuttisessa videossa annetaan ymmärtää, että eläintuotanto aiheuttaa altistumista viruksille.
Espoolainen pikkupoika Oiva tarjoilee toimittajalle vegenakkeja ja vegejäätelöä, joita Jasmin kehuu hyvänmakuisiksi.

”Ilman eläimiä meillä ei ole ruokaa”, sanoo slovenialainen kasvisfamari Tylen. ”Pelkkien vihannesten kasvattaminen on mahdotonta ilman eläimiä.”
Avoin kirje Ylen päätoimittaja Jouko Jokiselle
Missä ovat ohjelman lähteet ja faktat? Miksi Ylen oppimateriaali on rakennettu yhden näkökulman suppeaksi viestiksi?
Onko kyseessä informaatiota, politiikkaa, vai ideologiaa?
Onko kyseessä informaatiota, politiikkaa, vai ideologiaa?
YLE:n ohjelmassa kyseenalaistetaan esimerkiksi Ruokatiedon opetusmateriaali tai lähiruuan positiivinen ilmastovaikutus, miksi?
Miksi opetusohjelman kaltaiseksi opetusmateriaaliksi tarkoitettu video syyllistää suomalaisia lapsia globaaleista ongelmista tuomatta esiin suomalaisen luonnon ja kotieläintuotannon erityispiirteitä?
”Onko opetussuunnitelmiin livahtanut sellaisia ideologisia ajatuksia, joita voisi kutsua politiikaksi ja jotka eivät läpäise neutraalisuuden periaatetta alakoulujen oppimäärässä?”
Onko ohjelma valistava, jos siinä tuodaan vain kasvisruuan positiivinen merkitys esille?
Apulaisrehtori Mika Lindqvist Myrskylästä kysyy Facebookissa: ”Onko opetussuunnitelmiin livahtanut sellaisia ideologisia ajatuksia, joita voisi kutsua politiikaksi ja jotka eivät läpäise neutraalisuuden periaatetta alakoulujen oppimäärässä?”
————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Toimittajalta
Miten maailmasta tulisi suvaitsevampi?
”Lapsille suunnattu ohjelma sisälsi paljon repiviä piirteitä. Siitä muodostui yhden identiteettipolitiikan käsikassara. Tarina jää yksipuoliseksi”, kommentoi alkuperärotujen kasvattaja. ”Miksi hyvien ihmisten rooli varataan vegenakki-ihmisille?”
Ohjelmassa jätettiin paljon asioita kertomatta. Syyllisyyden tuntemuksen lisääminen kohdistui kaikkein herkimmille ihmisille, lapsille.
Ylen ohjelma noudattaa samaa tarinateollisuutta, jota vihreiden entinen kansanedustaja ja puheenjohtaja Touko Aalto soimaa uudessa kirjassaan Kertomuksen vaarat – Kriittisiä ääniä tarinataloudesta (Vastapaino).
”Tällaisessa politiikassa vetoavia kertomuksia ja tarinallisuutta käytetään hyväksi omassa viestinnässä ja asiakysymykset vaihtuvat lifestyle-viestintään. Tällä on tarkoitus saada ihmiset samaistumaan osaksi jotain tarinaa – olla hyvien puolella pahaa vastaan”, Aalto sanoo kirjassaan.
Sekä asiakysymykset luonnon monimuotoisuudesta, että kestävästä kehityksestä ovat maatalouden kannalta perusteltavissa. Siihen mahtuu myös kestävä ja eettinen eläimien kasvattaminen ja lihansyönti. Hyvä ihminen voi tehdä tätä kaikkea.
YLE:n tulisi valtiollisena verovaroin toimivana viestintälaitoksena ottaa tämä tasapuolisuus huomioon eikä poteroitua identiteettisodan asemiin.
Ehkä, toivottavasti, YLE:n ulostulo avaa keskustelun juuria myöden, jotta maailmasta tulisi suvaitsevampi.
7 Kommenttia
Lehmät pieree sairaasti… Onko pikkuvegaani ikinä edes nähnyt elävää lehmää, vai toistaako hän vain aivopestynä muiden junttaamaa propagandaa?
Pikku lapset pelkäävät jo nyt kaikkea koronasta sotiin asti. Pitääkö lasten ahdistusta lisätä vielä ilmasto ongelmilla ja muulla tämän kaltaisella, kuten liharuokien vahingollisuudella? Kenen luvalla tätä höpö tietoutta jaetaan lapsille? Onko tämä uusi keino vihervassareilta saada loppukin maatalous loppumaan Suomesta? Sittenpähän saadaan tilalle vain ulkolaisia elintarvikkeita, joissa on jo valmiiksi mukana antibiootit, hormoonit ja muut ei-terveelliset lisukkeet.
Ei se väärin ole kertoa lapsille tieteen osoittamia tutkimustuloksia. Tokihan ne voisi pistää hieman vähemmän fanaattiseen muotoon.
elä ny roskaa lisää suolla 😀
nuo jutut kertoo hyvin yksipuolisen tarinan jättäen kaiken kyseenalaistavan pois eikä mainitse sanallakaan niistä kymmenistä oikeista tieteellisistä tutkimuksista jotka ovat kumonneet nämä valheelliset tutkimukset joista sinäkin mainitset
Kaikkeen muuhun puututaan, muttei ongelman perussyyhyn eli liikakansoitukseen. Pienemmän väestön ruokkimiseen ei tarvittaisi peltojakaan niin paljoa. Afrikka ei pysty ruokkimaan nykyväestöäänkään ilman muiden apua. Ja väestö vaan kasvaa holtittomasti. Tuo on tietysti vaikea aihe, kun siihen ei tahdo löytyä etiikkaamme istuvaa ratkaisua.
Aika moni ongelma katoaisi, kun katseet kiinnitettäisi ruoan liikatuotantoon jota tarvitaan, jotta superhypermarketit saisivat hyllyn täytettä lisäaineisilla eineksillään. Jospa palattaisiin takaisin pikkuliikkeiden, torien ja kauppahallien pariin, osaisivat kauppiaatkin määritellä minkä verran menekkiä on, mitä tarvitaan ja mitä ei. Hävikkiäkään ei tulisi niin paljon. Minusta tästä asiasta voitaisiin puhua isommalla äänellä.
Ihminen on lihan, kalan, kananmunien ja kasvisten syöjä. Kutsukaa miksi haluatte, mutta jos ihminen olisi tarkoitettu kasvissyöjäksi se olisi sellaiseksi historian saatossa muuttunut. Vaan ei ole. Kasvisruokailija ja varsinkin vegaani taas kärsii puutostiloista, jos ei syö kaukaa rahdattuja ruoka-aineksia ja tartu vitamiinipilleripurkkiin. Pienen lapsen pakottaminen vegaaniksi (nuorten) aikuisten ideologisista syistä on väärin lasta ja lapsen terveyttä kohtaan.
Kyllähän ihminenkin pieree ihan sairaasti, ja uloshengittää hiilidioksidia. Ja kun meitä on kohta 8 miljardia…
Koulutuksen lisääminen kehitysmaissa on myös oleellista, jotta liikakansoittuminen saadaan kuriin. Ilmastonlämpenemiseen vaikuttaa hyvin paljon myös suurvaltojen teollisuudet. Aika härskiä syyllistää pieniä lihansyöjiä…Omat lapseni syövät marginaalisen vähän lihaa, luojan kiitos eivät ole tätä ohjelmaa nähneet!