Kurikassa Nenättömänluoman varrelle tehtiin kosteikko. Se lisää luonnon monimuotoisuutta, esimerkiksi vesilintujen elinympäsristöjen perustamista ja kunnostusta. Käytännön ongelmat tulivat vastaan valtavana viranomaisten vaatimustulvana. ”Olen vuosia tästä haaveillut, mutta en usko että enää tähän projektiin rupeaisin”, sanoo Jussi Tuomisto, kosteikon perustaja. Mittava työ ei ollut mitään siihen verrattuna, miten epäluuloisesti ja vastakarvaan viranomaiset suhteutuivat hankkeeseen.
Viranomaispelote on suuri jarru erilaisten hankkeiden toteuttamiseksi. Kun lait ja asetukset saadaan valmiiksi, viranomaisten yhteinäiseen ohjeistukseen pitää satsata. Tuomiston kosteikkohankkeseen vaadittiin moninkertaisen kirjanpidon lisäksi tiliotteet, mikä ei sinänsä ole valtava työ, mutta kuvastaa julkista epäluottamusta. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen sanoi, että tämä oli yliampuvaa, mutta Ely-keskuksen lakimies tulkitsi asian tiukemmin.

Jussi Tuomisto esittelee projektiaan tarkastajille. Asiat olivat kunnossa ja pöytäkirjat täytettiin. Virnaomaisten määräykset koettelivat prosessin aikana rauhallisen miehen pinnaa. Tämän tapauksen pykälien tulkinta oli myös maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen mielestä yliampuvaa.
Hitaita ovat muutokset
Ravinnepäästöjen vähentäminen on hidasta. Vielä hitaampaa on ravinnepäästöjen kertyminen pohjasedimentteihin.
Työ ei lopu, mutta syyllistäminen ei asiaa edistä, ainakaan jos syyllistäjä ruokaa kerran syö, kasviksia tai lihaa. Lihantuotantoa ei voi siis liioin syyllistää.
Kaikki yksinkertaistaminen on haitallista. ympäristöasiat ovat niin monisyisiä, että julkisessa kannanotossa ei voi asiaa kuitata lausella tai kahdella. Ympäristön eteen tehtävä työ on kuin pienien purojen kokoamista joeksi, pikkuhiljaa.
Konsensusta tarvitaan
Yhteinen halu on olemassa. Ympäristö on tärkeä. Ympäristön hoitaminen ei käy kirjoituspöydän takaa, eikä banderolleja kantamalla. Toki niilläkin saadaan jotain aikaan. Varsinainen työ tehdään jossain muualla. Farmarit ovat yksi tärkeä ihmisryhmä, jotka suojelevat luontoa päivittäisessä työssään — Tämä fakta kumoaa yleisen käsityksen, että maataloudessa ei tehdä töitä ympäristön eteen. Itse asiassa maataloudessa on tehty paljon.
On vain yksi tie pitää Suomi puhtaana lintukotona: Yhteistyö ja konsensus eri tahojen kanssa. Ensin pitää lisätä tutkimusta ja lukea paremmiin vanhoja tuloksia, jotta toimenpiteet kohdistetaan oikein.
Ei kommentteja