Isoilla karjatiloilla, varpuset, pulut, lokit ja naakkayhdyskunnat viihtyvät hyvin.
Viljakuormasta tai kaatomuntusta on helppo ottaa evästä ja ruikauttaa samalla notkeat linnunpaskat muistoksi käynnistä.
Eräältä lypsykarjatilalta otetuista ulostenäytteistä todettiin muutama vuosi sitten salmonellaa. Virkaeläinlääkäri antoi tilalle salmonellatartunnan takia rajoittavat määräykset ja tilalla aloitettiin salmonellasaneeraus.
Salmonellaa löytyi rehu- ja olkipaalien päältä, sekä ruokintalaitteista. Kyseessä oli salmonellaserotyyppi S.Typhimurium FT 1, mikä viittasi vahvasti ympäristön lintukannasta levinneeseen tartuntaan.
Osa linnunkakasta oli todennäköisesti tullut navettaan säilörehu- ja kuivikepaalien mukana. Kuivaavan viljasiilon sisältö todettiin saastuneeksi samasta bakteerista.
Salmonella aiheutti viljaerälle käyttökiellon
Evira asetti löydösten takia siilon 150 tonnin viljaerän käyttökieltoon.
Koska mahdollisuutta viljaeränä happokäsittelyyn ei ollut, viljaerä haudattiin metsään kaivettuun kuoppaan. Saastuneen erän päälle pantiin teollisuushienokalkkia ja pari metriä tiukkaan poljettua savea.
Siilo, kippausmonttu ja elevaattori puhdistettiin ja desinfioitiin.
Kun paikat todettiin puhdistuksen ja desinfioinnin jälkeen tehdyssä näytteenotossa puhtaiksi, siilo voitiin ottaa käyttöön seuraavalle puintikaudelle.
Kahdeksan kuukauden siivousprosessi
Tilan koko salmonellasaneerausprosessi kesti kahdeksan kuukautta edellisestä marraskuusta seuraavaan heinäkuuhun, koska siiloa ollut mahdollista puhdistaa ja desinfioida talvella.
Tilan salmonellavakuutus korvasi hävitetyn viljan sekä siilon tyhjennyksen, puhdistuksen ja desinfioinnin. Puhdistusfirman työ korvattiin ja talon väelle maksettiin salmonellavakuutusehtojen mukainen työkorvaus.
Aiheutunut henkinen riesa jää kuitenkin aina omille harteille. Sitä ei voi rahalla korvata.
Miten suojaat satosi ?
ETT:n terveydenhuoltoeläinlääkäri Olli Ruoho pitää tärkeänä, että kippausmonttu pidetään suljettuna kippausten välisen ajan joko pressulla tai tiiviillä katolla. Perävaunut kannattaa myös suojata pressulla.
Pressun levittämisen vaiva on pienempi, kuin katastrofin jälkien korjaaminen.
Jos linnun ulostetta havaitaan joutuneen kippausmonttuun joukkoon, kannattaa monttu puhdistaa ja desinfioida heti, joko Virkon-S-valmisteella, joka on lievästi metallia syövyttävää, tai Parvocide, GPC 8 tai Viragri –valmisteilla.
Kippausmontut pitää suojata tiiviisti.
Vaikka salmonellatartunta ei ola kovin yleistä, varautuminen kannattaa. Puhtaat paikat eivät houkuttele jyrsijöitäkään.
Ei kommentteja