Eduskunnan ruokalan interiööri on kaunista 30-luvun arkkitehtuuria. Ruoka on tarkoitettu ravitsemaan kansakunnan lainsäätäjiä.
Kansanedustajat kun edustavat kansaa, heillä on myös varsin tavalliset ruokailutottumukset.
Syökö kansanedustaja suomalaista ruokaa?
Eduskunnan Amica-ravintolan esimies Kati Suomalainen kertoo ruokalistan tekemisen olevan tarkoin harkittua.
”Meillä on yksi ruokalistavastaava”, Suomalainen sanoo.
Eduskunnan ruokalassa työskentelee 12–13 henkilöä. Annoksia kuluu päivässä 400–500.
”Ruoka on pääosin suomalaista, joskus broileri tulee ulkomailta.”
Ruuan raaka-aineet tulevat sopimustoimittajilta ja ruoka valmistetaan pääosin itse, paitsi lihapullat, jotka tulevat valmiina. Kaikki mitä ehditään, tehdään itse, myös leipomukset.
Amica-ravintolaa pyörittä Fazer Food Services on linjannut, että vähintään 80 prosenttia lihasta on aina kotimaista alkuperää.
”Jos hinta, laatu ja saatavuus mahdollistavat, 60-70 prosenttia kaikista raaka-aineista on suomalaista. Vastulliseen toimintaan kuuluu, että käyttämämme raaka-aineet ovat jäljitettävissä”, sanoo ravintolapäällikkö Tiina Hårdh.
Muikkuja, makkaraa, lihapullia ja hernesoppaa
Kalaruuista yksi suosituimpia on paistetut muikut. Torstaisin tarjolla on tietysti hernekeittoa ja pannukakkua. Poikkeusta ei tee edes laskiaisviikko. Silloin hernekeitto on lautasella kahtena päivänä.
Edellinen viikko oli lempiruokaviikko. Kansanedustajat saivat äänestää viikon ruokalistan sisällön.
Ruokalistalla on tarjolla usein teemaruokaa. Vaikka puhe- ja aivotyöläiset puhuvat mieluusti kevyestä ruuasta, makkararuuat pitävät pintansa. Makkarat tulevat nyt HK:lta ja Votkinilta.
”Kun kokoukset venyvät iltaan, seitsemän jälkeen pitää iltapalaksi olla aina makkaraa”, Kati Suomalainen sanoo.

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko pitää eduskunnan ruoasta. Erityismaininnan hän antaa ystävälliselle henkilökunnalle. Ministeri ehtii murkinoimaan vasta iltasella. Silloin maistuu suomalainen ruoka ja erityisesti keitot.
Tavallista laitosruokaa
Mätin itsepalvelulinjastolta lautaselle chili-jauhelihatortillan, tomaattisalsaa, kermaviiliä, salaattia ja leipää. Lasiin kylmää maitoa.
Vaimeat makuelämykset murjoin alas kahvilla, kuten tapana on. Jäätelön olisin ottanut jälkiruuaksi, jos olisin hoksannut.
Ruoka ei ollut tavallista työpaikkaruokalaa kummempaa, mutta puitteet kauniissa ruokalassa kuitenkin korvaavat makuhermojen hellimisen. Kansakunnan kynttilöiden bongaaminen on hienossa miljöössä jo sinänsä puoli ruokaa. Henkilökunta oli erittäin palvelualtista ja ystävällistä.
Ministeri Paula Risikko sanoo kahvikupin ääreltä, ettei päivällä yleensä ole ruokailuun aikaa. Tiukat työpäivät eivät anna mahaa turvottavalle mässäilylle sijaa.
”Ruokalassa on evästä erikokoisille mahoille, kevyttä ja raskasta”, Risikko kehuu.
Ruokasali remonttiin
Eduskunnan ruokala koki edellisen remontin 2007. Silloin uusittiin kylmälaitteita ja keittiökalusteita.
Maaliskuun 13. päivä aloitetaan restaurointiprojekti, jossa ilmastointia uusitaan ja reliefejä sekä kattomaalauksia puhdistetaan ja restauroidaan.
30-luvun ilme säilyy liki 100-prosenttisesti entisellään.
”Kyseessä on hillitty face-lift”, sanoo eduskunnan apulaistiedotuspäällikkö Rainer Hindsberg.
Eduskunnan duunarit marssivat jatkossakin vatsa suomalaisella makkaralla täytettynä.
Ei kommentteja