Vilja on herkkä pilaantumaan. Alkanut syksy on ollut erityisen haasteellinen viljankuivauksen kannalta. Jyvän puintilämpötila on ollut parhaimmillaan yli 30 astetta ja -kosteus 12 prosenttia.
Lukemat alkavat olla sellaisia, että kuivausautomatiikkaan aiheutuu helposti häiriöitä. Varsinkin termostaattia pitää huijata, jotta se jatkaa kuivausta tarpeeksi pitkään.
Monille teoria on tuttua, mutta kertaus ei osaamista ainakaan huononna.
Viljan pilaantuu
Viljan pilaantuminen johtuu mikrobeista, viljan omasta entsyymitoiminnasta sekä hengityksestä.
Mikrobit tarvitsevat elääkseen ravinteita ja kosteutta. Ne kykenevät absorboimaan ravinnostaan veden. Kuivaamalla viljaa saadaan mikrobien tärkein kasvutekijä, kosteus, kuriin.
Jos vilja on kuivaa, mikrobit eivät kykene . . .
Tämä on maksullista sisältöä, luo tili tästä »,
tai kirjaudu sisään olemassa olevilla tunnuksilla tästä »