Saksalainen Prokon Wind Energy on havainnut, että Suomen vihreät ovat valmiita nakkelemaan veronmaksajien rahoja tuulimyllyjen lapoihin. Edustava esimerkki tästä on vireillä oleva Kattiharjun hankealue Laihin ja Isonkyrön liepeille. Sinne ollaan valmiita pystyttämään enimmillään 82 tuulivoimalaa.
Sähkön siirtoa varten, sikäli kun sitä syntyy, ollaan rakentamassa 110 kV:n sähkönsiirtolinja Seinäjoen Alakylään. On syytä kysyä, miksi pitää rakentaa uusi siirtolinja puolalaisten juuri peruskorjaaman, järeän sähkönsiirtolinjan viereen.
Syitä lienee kaksi. Puolalaisten peruskorjaaman siirtolinjan omistaa Fingrid Oyj. Fingrid suhtautuu ehkä epäluuloisesti tuulisähköön sen teknisten ominaisuuksien vuoksi. Toisaalta Fingrid saattaa pitää tuulisähkön kannattavuutta heikkona, etenkin pitkällä tähtäimellä.
Tuulisähkön investointitukia ja syöttötariffeja säätelevä laki on vähintäänkin epäselvästi muotoiltu. Toki äkkinäiselle lukijalle se lupaa maltaita. Siitä todistaa ainakin reipas into investointeihin.
Erikoisia suunnitelmia
En pysty millään kuvittelemaan, miksi olemassa oleva sähkön siirtolinja ei kykenisi tuomaan tuulisähköä Alakylään. Ylimmillä orsilla on 440 kV:n piuhat, alempana 110 kV:n. Jos tuulisähkö tarvitsee synkronoinnin valtakunnanverkon taajuuteen, niin kuin luultavasti tarvitsee, mikä estää synkronoinnin tekemisen tuulisähkön syntysijoilla? Se mahdollistaisi olemassa olevan siirtolinjan käyttämisen.
Vielä löytyy suunnitelmista muutama muukin kummajainen. Suunniteltu uusi siirtolinja seuraa puolalaisten entraamaa vanhaa linjaa sen vieressä. Äkkiä se kuitenkin kimpoaa oikealle, vähän ennen Hopiavuorenmäkeä. Se etenee metsien kautta ja palaa taas olemassa olevan siirtolinjan viereen. Loppupäässä se rikkoo kaksi peltokuviota ja kaksi suunnitteilla olevaa tuotantorakennusta.
Tuulisähkö menee maatalouden edelle
Suhtautumisesta vaikkapa alkutuotantoon valaisee suunnitellun siirtolinjan vaikutusalueella asuville lähetetty kysely. Karttoihin on merkitty ansiokkaasti asuinrakennukset punaisella. Lomarakennukset ja taukotuvat on merkitty sinisellä. Maatalouden tuotantorakennuksia ei ole merkitty mitenkään.
Onko tosiaan niin, että veronmaksajien rahoilla voidaan tehdä mitä pöljyyksiä hyvänsä?
2 Kommenttia
Voisihan noita fyrryjä käyttä näin tyvenä ja kuumana aikana vähän suurempina tuulettimina. Ei suurta lovea tulisi valtion kassaan. Oikeastaan halvemmaksi. Tuki sähkölle lienee n 42 €/MWh Sähkön markkinahinta on taas 41 €/MWh. Eli oikeastaan olisi halvempaa käyttää niitä tuulettimina kuin tahkota sähköä. Näin maksajan kannalta.
Naulan kantaan.