Ruotsalaisen Väderstadin brändiä on rakennettu huolellisesti vuosi vuodelta. Erityisesti Väderstad Rapid -kylvökone muistetaan 90-luvun alun menestystarinana.
Uusi Väderstad Spirit 600 C tarjoaa keskieurooppalaista ajattelua ruotsalaisella insinööritaidoilla. Kävimme pellolla katsomassa, miten viime vuonna markkinoille tullut LS-mausteilla tullut kylvölannoitin toimii. ( Katso Youtube video tästä ).
Kylvökonemalli tuli markkinoille 10 vuotta sitten.
Tiivistys, kylvö, painatus, kuohkeutus
Kalle Vuori kylvää viimeisiä syysvehnälohkojaan Kärkölässä. Edellisen kylvöyrityksen peittosi sade. Vieläkin kiiltelevä, kylvetty kura ei ole liettynyt, vaikka vettä tuli rankasti kylvön päälle.
Spiritin toimintaperiaate poikkeaa totutuista takapyöräkoneista. Kone soveltuu helposti tiivistyville maille. Puhallinkoneille tyypillisesti kylvövantaat kulkevat koneen perässä.
Ennen kylvöä maa tiivistetään isoilla pyörillä, jotka kulkevat limittäin. Kaksoiskiekkovantaalla avattuun vakoon kylvetään siemen, joka peitellään vantaiden perässä kulkevalla tiivistyspyörällä.
Uudessa koneessa on vankka jälkihara, joka möyhentää pinnan.
”Tulossa on päivitys, jolla saadaan käytettyä jälkiharaa myös erikseen”, kertoo Vuori.
Lannoite puhalletaan etumuokkarin kiekon kyljestä putkea pitkin siemenen kylvösyvyyteen. Lannoite sekoittuu muokkarilla tasaisesti koko kylvökerrokseen. Lannoiteesta päätyy kokeiden mukaan 75 prosenttia muokkaussyvyyden pohjaan.

Isot pyörät tiivistävät kylvöalustan, kumipatukat tasaavat pyörien pursotukset, kaksoiskiekkovannas kylvää ja pyörä sulkee kylvövaon. Jälkihara lakaisee lopputuloksen. Spirit sopii isännille, jotka arvostavat huipputarkkaa kylvöä.
Kuormantunteva hydrauliikka on helppo käyttää
Isobus-ohjauksen yleistyminen antaa vielä odottaa itseään vielä hetken Väderstadin koneissa, koska ohjauksen valmistaminen eri traktorimerkkien tarpeisiin on yhteneväisen tekniikan puuttuessa vielä työlästä. On helppo veikata, että se tulee kuitenkin yleistymään.
Väderstadin kuormantunteva hydrauliikka on tuttu lähinnä nurmikoneista. Se toimii hyvin. Toimintoja voidaan automatisoida ja niitä on helppo käyttää boksista myös ajon aikana. Tämä vaatii kuitenkin traktorilta LS-linjaa tai sen asentamista. Uudemmissa traktoreissa pikkuletkulle on venttiili, mutta vanhempien traktoreiden käyttöä se rajaa.

Kalle Vuori puhuu kännykkään, ohjaa tarktoria ja säätää kylvökonetta. Boksin käyttö on tuttua. Farmari pitää Väderstadin ohjainta toimivana.

Väderstad Spirit on farmarin mielestä kallis, mutta hintansa väärtti. Hän pohtii, että koneella on kapasiteettia reilusti yli oman tarpeen, varsinkin kun syyskylvöt tasaavat kevään kylvörupeamaa.
Kylväminen käy kuin tanssi
Päisteeseen tullessa Kalle Vuori painaa koneen ylös napista. Automatiikka on säädetty käyttämään matalanostoa. Harat peittävät kymmenen tonnin koneen pyöränjäljet hyvin, eikä päisteisiin jää painaumia.
Kylvöasentoon kone pudotetaan taas sormella. Päistettä ei tarvitse ennakoida. Kylvö alkaa heti.
”Olen kylvänyt näillä Väderstadin bokseilla liki neljä tuhatta hehtaaria. Ne sopivat sormille hyvin”, sanoo Vuori.

Suojapeitteen käyttömekanismi on luksusta. Säiliön pohjassa olevalla narulla peite saadaan päälle ja pois.
Syöttölaitteet toimivat isoillakin siemenmäärillä
Vuori pitää sivulohkoissa 45 baarin vannaspainetta. Spiritin fiksu systeemi vakaa koko vantaiston yhdeksi levyksi, kun lohkopaineet on kertaalleen säädetty. Kylvövantaiden paineet on asetettu 65 bariin. Säätövaraa on riittävästi.
”Pienempikin riittäisi, mutta kun ajovauhti on 15 km/h, vantaat pysyvät tiukasti maassa”, hän kertoo.
Erillisripustetut pyörät seuraavat pellon pinnan muotoja. Kumien korjaaminen on helppoa, koska jokainen pyörä voidan irroittaa erikseen. Rapidista tuttu alakerran hankala rasvaamisruljanssi on jäänyt, kun rasvanippoja on vain sarananivelissä.
Koneelle sopii vauhdikas kylvö, koska kaksi sähköistä syöttölaitetta kykenevät kylvämään jopa 800 kilon siemenmäärää. Kaksi jakajalaitetta on Vuoren mukaan iso etu kilpailijoihin verrattuna. Tukkoon niitä ei saa.

Kaksi sähkökäyttöistä syöttölaitetta ovat tutkalla ohjautuvia. Siemenmäärä pysyy tarkkana vauhtia mukaillen.
Väderstad Spirit toimii myös pelkkänä kylvökoneena
Lannoitteen syöttölaite toimii hydraulimoottorilla. Lannoitteen jakaja sijaitsee säiliössä, jonka pohja on rosteria.
”On iso etu, että lannoitteella on on erillinen jakaja”, tuumaa Kalle Vuori.
Lannoitteen syöttöruuvi voidaan kääntää syöttämään siemensyöttölaitetta, jolloin lannoitesäiliön kapasiteetti saadaan hyödynnettyä kokonaan siemenen kylvöön.

Puhaltimet ovat istutettu siististi koneen kylkeen. Vuori käyttää viljoilla puhaltimen kierroksina 3 400:aa ja öljykasveilla 2 800:aa kierrosta.
Jouhevaa kylvöä
16 hehtaarin lohko tulee kylvöön nopeasti kiireettömästi. Kalle Vuori käy kerran kotona muutaman kilometrin päässä tankkaamassa säiliöt.
Säiliökoko on hiukan pienempi kuin vankkurimallin Rapideissa. Sillä kylvää keskimäärin 8 hehtaaria yhdellä täytöllä.
”Yksi koneen merkittävimpiä etuja on kylvötarkkuus”, päättää farmari.

Vanha isäntä, Erkki Vuori naureskelee, että hänen yli 20 vuotta sitten hankkimansa Jenkkijontikka on jäänyt kylvökoneenkin eteen jo pieneksi.
Koneet kehittyvät
Erkki Vuori, tilan vanha isäntä seuraa kaluston kehittymistä tarkkana. Hän on tyytyvinen, että tilan pinta-ala on kasvanut ja toimintaa kehitetään.
Hän on hengessä mukana ja katsoo perään, että laitteet toimivat. Juuri ennen kylvälannoittimen täyttöä hän korjasi elevaattorin kupin, jotta siemenen täyttö sujuu.
Hän kokee, että kalusto mikä toimi vielä aikoinaan, ei täytä tämän päivän tehokkuusvaatimuksia. ”Tuo vanah hankkimani jenkkijontikka ei kelpaa enää edes kylvökoneen eteen”.
Väderstad lähtee pihasta viimeisen säiliön kylvöön, sitten ovat syksyn kylvöt valmiit. ”Koneet pestään ja puhdistetaan töiden päätyttyä”, sanoo Kalle Vuori.
Ei kommentteja