Vapaaporsitus ja luomutuotanto ovat asioita, joista puhutaan ja jota osa kuluttajista haluaa.
Onko vapaaporsitus tuotantomuotona järkevä ja taloudelliset kriteerit täyttävä?
Vapaaporsituksessa ajatellaan emakon hyvinvointia, mutta pärjäävätkö porsaat?
Artikkeli on ensimmäinen yleinen avaus aiheeseen. Tarkastelemme vapaaporsitusta useamman artikkelin sarjassa.

Juha Antilan vapaaporsituskarsina on tehty Pellon kalusteista. ”Suunnittelu tehtiin Takalan Juhan kanssa.” Karsinoissa on neliöitä 6,6. Minimivaatimus on 6 neliötä. Karsinat ovat työläitä pitää puhtaana kuivalantamenetelmällä ilman ritilää.

Hannu Kämäräisen vapaaporsituskarsinassa on 1,5 neliön tila porsaille. Kuva: Hannu Kämäräinen.

Kahdeksan emakon ryhmäkarsina on tarkoitettu kolmeviikkoisille porsaille ja emakoille. Kuva Hannu Kämäräinen.
Vapaaporsitus pitää olla tuettua riittävän pitkään
Eräs sianlihatuottaja miettii merkittävää laajennusta emakkosikalaan. Hän haluaa pysyä nimettömänä, kunnes laajennuspäätös on tehty. ”Päätös tehdään vuoden lopussa, luvat on taskussa.”
Neliöt eivät maksa paljon sen enempää, kun tehdään uutta, mutta lisääntyvät makuukuolemat ja siivoustyö mietityttävät.
Vapaaporsituksen tuki olisi riittävä, mutta se on liian lyhytaikainen. ”Tuki pitäisi olla 15 vuotta, jotta siihen olisi helppo sitoutua. Nyt se muutama vuosi”, sikafarmari miettii.
Ongelma on siinä että EU:n ohjelmakausi katkeaa seuraavaksi 2020.
”Asiasta maksettava hyvinvointituki on oleellinen asia, kuluttajalta lisäkuluja ei saa peittoon”, Taru Antikainen sanoo. Taru on MTK:n sikajaoston puheenjohtaja.

Vapaaporsituksessa on huomioitava emakon joskus aggressiivinen suojeluvietti. Häkissä kiinnipitäminen olisi hoitajan ja emän kannalta suotavaa. Varsinkin ensikot ovat säikkyjä ja voivat mennä paniikkiin, kun porsiminen on uusi kokemus.

Porsailla pitää olla oma rauha, jos emakko on vapaana.
Emakon äitiominaisuudet ratkaisevat enemmän kuin karsinarakenteet
Raimo Östergård Kristiinankaupungista lopetti vapaaporsituksen kymmenkunta vuotta sitten. Nykyään hän porsittaa emakot häkeissä.
”Jatkaminen ei ollut mahdollista. Hetken päästä ei olisi ollut koko maatilaa. Porsaista olisi pitänyt saada 30 – 40 prosenttia enemmän hintaa”, Östergård sanoo ykskantaan.
”Se miten emakko pärjää, on paljon kiinni emakon äitiominaisuuksista, emakkomateriaalista”, Tommy Nyholm Uusikaarlepyystä kertoo.
Ensikot ovat usein hyviä ja rauhallisia imettäjiä.
Nyholmilla on 15 vuotta vanha Ruotsin mallin karsinana jossa emakkoa voidaan pitää ensimmäinen päivä kiinni. Porsituskarsina on iso, noin kahdeksan neliötä. Uudemmat karsinat ovat saman kokoisia.
”Karsinoissa ei ole eroa”, Nyholm sanoo.
Hannu Kämäräinen Kiuruvedeltä on ollut luomutuottaja kolme vuotta ja vapaaporsitus on ollut käytössä 10 vuotta. Hän sanoo, että makuukuolemia on ehkä hiukan enempi kuin häkkiporsituksessa, varsinkin alkuvaiheessa. Kolmen päivän ikäiset porsaat osaavat jo varoa.
Kämäräisellä on 70 emakon sikalassaan karsinoissa kolmasosa ritilää ja loppu kuivitettua betonipohjaa. ”Kolmen viikon jälkeen emakot siirretään yksittäiskarsinasta kahdeksan emakon ryhmäkarsinaan.”

Vapaaporsituksessa ajatellaan ensisijaisesti emakon hyvinvointia. Porsaat pitää suojata hyvin. Juha Antilan vanhassa sikalassa vedottomat porsaskatokset houkuttelevat reilun viikon ikäisiä possuja torkuille.
Vapaaporsitus tarvitsee vielä kehitystyötä, ja rahaa
Suomessa on vireillä hanke vapaaporsituksen tutkimiseksi. ”Ruotsin malli ei toimi”, sanoo Taru Antikainen. ”Karsinan hygieniatason pitää olla korkeampi ja ilmastoinnin ongelmat pitää ratkaista.”
Asia ei ole niin yksinkertainen että emakko vain päästetään vapaaksi. Se rupeaa paskomaan ruuheen ja tallomaan vastasyntyneitä porsaita.
Alan ammattilaiset haluavat pitää emakon kiinni muutaman kriittisen päivän, jolloin hoitotoimenpiteet karsinassa on helpompi toteuttaa ja emakko rauhoittuu porsimisesta.
Taru Antikainen kiteyttää olennaisimman: ”Kyse ei ole siitä etteivätkö tuottajat haluaisi sitoutua asiaan. Se vaatii myös rahaa.”
Artikkelikuva: Hannu Kämäräinen
MMM selvitys: Vapaaporsituksen tuotannolliset ja taloudelliset vaikutukset
Toimittajalta
Onko vapaaporsitus tulevaisuutta?
Suomi ei saa jäädä hyvinvointiasioissa jälkijunaan. Me olemme pääosin muuta Eurooppaa edellä, mutta vapaaporisituksen tutkimuksessa jäljessä, varsinkin Tanskaa.
Vapaaporsitus on uusi trendi, jota tullaan vaatimaan, haluttiin tai ei.
Karsinamalli pitää saada sopivaksi ja emakkojen hoito-ominaisuudet pitää jalostaa sopivaksi vapaaporsitukseen.
Farmareilta vaaditaan nyt uudistuskykyä ja sopeutumista, koska elinkeinon on pakko ajatella kaupallisesti asiaa kuluttajien vaatimusten mukaisesti.
On vaikea kuvitella että kuluttaja maksaa lisähintaa, kun se ei nytkään maksa suomalaisen sian tautivapaudesta, pitkähäntäisyydestä ja hyvinvoinnista.
Kun kukkaro on tyhjä, jostain elinkeinolle on saatava rahaa.
Ei kommentteja