Eläinsuojeluvalvonta aiheuttaa usein sydämentykytyksiä. Mitä jos eläinsuojassa on jotain pielessä ja rangaistukset uhkaavat?
Juristi Timo Äijö kertoo vinkkejä, miten mahdolliseen valvontaan kannattaa varautua.
Monella kotieläintilallisella on naiivi käsitys oikeuksistaan.
Jos eläinsuojeluvalvonnasta tulee syyte, useimmiten farmari on syyllinen kunnes syyttömyytensä todistaa.
Suuri osa tarkastuksista sujuu hyvin
Timo Äijöllä (OTM-luvan saanut oikeudenkäyntiasiamies) on kokemuksia lukuisista eläinsuojelutapauksista ja -oikeudenkäynneistä eri puolella Suomea. Juristi kertoo, että suurin osa eläinlääkäreistä on asiallisia. Jos ongelmia tai erimielisyyksiä syntyy, niihin voi varautua yksinkertaisin keinoin.
“Naiivi luulo, että tuomioistuimessa oikeus uskoisi automaattisesti farmaria, ei pidä paikkaansa”. Valvontaeläinlääkärin sana painaa eniten.
Farmarilla on oikeudessa vaikea todistustaakka — hän on usein syyllinen, kunnes hän kykenee syyttömyytensä todistamaan.
Yleinen reaktio on, kun kuullaanongelmsista tarkastuksessa, “jotain vikaa siellä on täytynyt olla”. Tuomio ei aina tarkoita, että se olisi oikea.
Vääriäkin tuomioita saattaa tulla. Farmarin pitää varmistautua, että hän tulee kuulluksi.
Se tapahtuu vain asiallisilla todisteilla ja dokumenteilla.
Eläinsuojeluvalvonta voidaan tehdä ilman ennakkoilmoitusta
Valvontakäynti perustuu ennakkoilmoitukseen tai epäilyyn rikkomuksista. Ilmoittajaa suojataan, eikä hänen henkilöllisyyttään paljasteta. Eläinlääkäri on velvollinen tekemään valvontakäynnin.
Timo Äijö sanoo, että valvontakäynnit voivat perustua myös valvontaeläinlääkärien omaan ilmoitukseen.
Kun tarkastus alkaa, pitää aina pyytää tieto, mihin tarkastus perustuu ja kuka on tarkastuksen tekijät — AVI, Ely vai kunnan eläinlääkäri, vai onko ilmoitus tullut teurastamolta.
Ihmisillä on väärä käsitys, että eläinsuojeluvalvonta pitäisi ilmoittaa etukäteen. Eläinlääkäri voi mennä eläintilaan myös ilman lupaa ilman omistajan paikallaoloa, jos ovet ovat avoinna. Lukkoja ei kuitenkaan saa särkeä.
”On syy mikä tahansa, tuotantolaitoksilla ovet pitää olla lukossa koko ajan”. Lain mukaan valvojan on ilmoitettava omistajalle joka tapauksessa, mutta ilmoitusta ei tarvitse tehdä etukäteen.
Ota todistajia mukaan ja dokumentoi avoimesti — kameravalvontakyltti on tärkeä
Ensimmäinen neuvo, mitä Timo Äijö painottaa: Laita ilmoitus näkyviin tuotantotilan seinälle, että kiinteistössä on kameravalvonta, silloin omistajalla on oikeus kuvata ja dokumentoida.
”Jos sinulla on taskussa nauhuri tai kännykkä nauhoittamassa salaa, se on oikeudessa arvoton.”
Nauhoita koko tarkastus avoimesti.
Ole asiallinen – vaadi mittauksia
Kun tarkastus alkaa, oli se 15. tai ensimmäinen, ota aina kaksi kolme todistajaa mukaan. Huolehdi asiallisesta kielenkäytöstä, suunsoitto kärjistää tilannetta. Tarkastuskäynti on iso stressitekijä, mutta maltti kannattaa aina.
Varmista, että sinulla on mahdollisuus antaa kommentteja, mutta älä ota suullisesti kantaa. Tilallista on lain mukaan kuultava. Tarkastuksen aikana sanotut kommentit voidaan lukea kuulemiseksi.
Varmista, että sinulla on mahdollisuus antaa kommentteja, mutta älä ota suullisesti kantaa. Tilallista on lain mukaan kuultava. Tarkastuksen aikana sanotut kommentit voidaan lukea kuulemiseksi.
Jos esimerkiksi tarkastajan mukaan juomavettä ei ole tullut riittävästi. Kysy paljonko pitää tulla. Vaadi mittausta.
Jos karsina vaikuttaa pienehköltä, kysy minkä kokoinen sen pitää olla ja mitatkaa heti asianmukaisin välinein. Jos ruokaa ei ole ollut riittävästi, esitä kunnon laskelmat ja kopiot rehukuiteista.
Timo Äijö siteeraa Tuntematonta Sotilasta: ”Rätingit pöytään, ettei voi olla nälkä.”
Vaadi tarkastusraportti ajallaan
Kysy, koska saat tarkastuskertomuksen ja raportin. Ota kantaa vasta, kun olet saanut kirjallisen raportin. Kysy myös tarkastuksen aikana, mitä raportissa tulee mahdollisesti olemaan.
Kun raportti saapuu, ilmoita heti vastaanottaneesi sen.
Koska tarkastus perustuu lakiin, raportti voi mennä hallinnollisiin elimiin.
Mahdollisten rikkomusten on perustuttava myös lakiin.
Ota asiantuntija-apua heti
Jo ensimmäisen kuulemiskirjeen laatimisessa kannattaa ottaa asiantuntija-apua. ”Siinä ei häviä kuin muutaman satasen, mutta myöhemmin huonosti laadittu vastine voi tulla kalliiksi.”
Asiantuntija-apu on kuin ukkosenjohdatin. Se kannattaa asentaa, vaikka ei koskaan mitään ei koskaan sattuisikaan.
Jos tarkastuksessa on havaittu puutteita, eikä niihin ole reagoitu oikein, voit joutua oravanpyörään, joka voi johtaa katastrofiin.
Liian usein valvontojen jälkeen yritetään itse. Vasta kun määräajat ovat umpeutuneet, herätään kysymään apua. Silloin on jo kakka kalsareissa.
Oikeus ei tapahdu itsestään
Äijö kertoo kaksi esimerkkiä. ”Eilen tuli puhelu karjatilalliselta. Hän oli saanut kuulemiskirjeen edellispäivänä. Hän otti härkää sarvista kiinni heti ja soitti apua.”
Yksi tyypillinen tapaus oli, kun häneen otettiin yhteyttä, kun asiat olivat menneet siihen pisteeseen, että talo menee kuukauden sisällä alta.
Yhdessä tapauksessa asiakas piti juristin kahden tuhannen euron selvitystyötä kalliina. Hän päätti maksaa 20 000 euron palkkiot. Sanktioista seuraa aina lisää ongelmia.
Seuraavalla kerralla sanktiot voivat olla moninkertaiset.
”Osa maanviljelijöistä on niin naiiveja, että he luulevat oikeuden tapahtuvan itsestään. Jos minä sanon jotain tuomarille, niin minua uskotaan. Ketään ei kuitenkaan kiinnosta”.
Kevyt kamera aina valmiina
Jarkko Ketelä Seinäjoen Foto-Formasta suosittelee dokumentointiin esimerkiksi DJI-minikameroita. Ne kulkevat mukana vaikka rintataskussa, eivätkä ne tarvitse opiskelua. Virta päälle ja nauhoitusnapista dokumentointi käyntiin. Automatikkaa pitää huolen oikeasta valotuksesta ja sisäinen erinomainen gimbaali pitää kuvan vakaana.
Kämmeneen mahtuvat kamerat maksavat 300 euron molemmin puolin. Voit myös kiinnittää kameran pannalla otsaan tai kypärään.
Osmo Action on minikokoinen. Se kestää kylmää, se on iskunkestävä ja vedenpitävä.
https://www.fotoforma.fi/product/4269/dji-osmo-action
Osmo Pocket on helppo ja vaivaton käyttää. Siinä on iso kuvakenno ja valovoimainen objektiivi, joka takaa kirkasta kuvaa myös vaativissa olosuhteissa. Kulkee kädessä kuin pieni taskulamppu.
https://www.fotoforma.fi/product/5489/uutuus-dji-osmo-pocket-2
Valvontaan valmistautuvan muistilista
Tuomioistuin uskoo enimmäkseen valvontaeläinlääkärin todistelua. Valmistaudu omaan kiistattomaan näyttöön.
- Pyydä tieto mihin tarkastus perustuu ja kuka on valvonnan tekijä
- Laita tuotantorakennuksen seinään ilmoitus kameravalvonnasta
- Dokumentoi koko tarkastus avoimesti
- Ota tarkastukseen todistajia mukaan
- Pidä ovet lukossa
- Sinulla pitää olla mahdollisuus antaa kommentteja, mutta älä ota kantaahttp://Eläinlääkärin sana ja mielipide riittää, näyttöä ei tarvita.
- Kysy, koska saat valvontaraportin
- Reagoi raporttiin heti – Älä viivyttele
- Käytä ammattilaista vastineen antamiseen
- Käyttäydy asiallisesti
Guy Bosaksella on nykyään minikamera aina valmiina kypärään kiinnitettynä. Lue tästä artikkeli hänen erikoisista valvonnoista.
Ei kommentteja