Eilen julkaistu artikkeli halpuuttamisen aiheuttamasta kapinasta sai sosiaalisessa mediassa laajan huomion ja paljon kannanottoja puoleen ja toiseen.
Tavoitimme Osuuskauppa PeeÄssän vähittäiskaupan toimialajohtaja Juha Riikolan kommentoimaan halpuutuskapinaa. Iisalmen Prisma oli ensimmäisen halpuutuskapinan kohde.
Suomalainen ruoka ei ole kallista
Sok:n kenttäjohtaja Arttu Laine asettelee sanansa diplomaattisesti. ”Halpuutus lähtee lähtee pitkällä tähtäimellä oman toiminnan tehostamisella.” Laineen mukaan ei voida lähteä siitä, että otetaan teollisuudelta tai muulta toimijalta jotain pois. Hän ei lähde spekuloimaan yksittäisten tuotteiden hintoja.
”On hyvä, että suomalaiseen ruokakeskusteluun kiinnitetään huomiota.” Laineen mukaan Suomessa ruoka ei ole kallista, jos asiaa mitataan verottomilla hinnoilla. ”Suomalainen elintarvike pärjää.”
”Yhteinen intressi olisi laskea ruuan verotusta”, Laine kiteyttää.
Tuottajahinnat lähtevät poliittista päätöksistä
Juha Riikolan mukaan tuottajahintojen lasku ja halpuutus ovat kaksi eri asiaa. ”Tuottajahintojen laskulla ja halpuutuksella ei ole mitään tekemistä keskenään.”
Riikola nimeää Venäjän kaupan romahduksen ja maitokiintiöiden poistumisen suurimmaksi syylliseksi alhaisiin tuottajahintoihin.
”Iso kuva on se, että halpuuttaminen on S-ryhmän tekemä juttu”, Riikola jatkaa. Hänen mukaansa halpuuttaminen on ohjattu nimenomaan kotimaisiin tuotteisiin.
”Esimerkiksi Oltermannin myynnin kasvu on taannut kotimaisen maidon menekkiä.”
Hintojen alentaminen omista katteista, halpuutuskapina on aiheeton
Riikola ei ymmärrä puheita, joiden mukaan halpuuttaminen vaikuttaisi tuottajahintoihin.
Kysyimme kysymyksen maidon kahdesta hinnoittelusta: Miksi Valiolta ostettu maito hinnoitellaan Valion purkissa 1,10 euroa litra ja S-ryhmän oma maito hinnoitellaan 60 senttiä litra?
Kysyimme myös juureksien katteista. Jos tuottaja saa kesäperunasta 46 senttiä kilosta ja herneestä 2,5 euroa, perunan hinta on tiskissä 1,39 ja herne 7,90.
Riikola ei ota hinnoitteluun kantaa. ”En osaa puuttua yksittäisiin tapauksiin.”
Syyttelemällä asiat eivät ratkea
Maajussien kapinasta Riikola lausuu maltillisesti, että hän ymmärtää huolen.Venäjän kaupan taantuminen on hänen mukaansa suuri syyllinen tuottajahintojen laskuun.
”Yhteisymmärryksessä tässä pitäisi edetä. Syytteleminen ei auta mitään.”
”Nyt tuppaa puurot ja vellit menemään sekaisin.”
Toimialajohtaja toppuuttelee farmareita olemaan provosoitumatta. ”Nyt tarvittaisiin malttia.”
Artikkeliin halpuutuskapinasta pääset tästä.
Artikkelia päivitetty 16:40 Riikola on PS:n toimialajohtaja.
Artikkelia täydennetty Arttu Laineen kommenteilla 18:04
7 Kommenttia
Helppo se on huudella malttia kun oma pussi on täynnä tuottajille kuuluvaa rahaa . Tules kattomaan täältä tuottajan näkökulmasta kun rosvot vaan rikastuu !
Me teemme suurimman työn , ette te ! Meillä on maatilat ja eläimet hoidettavina, teillä on vain hyllyt.
Miettikää ny jo perkele ahneuksissanne joskus muitakin !
”Ei ota kantaa yksittäisten tuotteiden hinnoitteluun”
”Maitokiintiöiden poisto vaikuttaa hintaan”
Kiintiöt on olleet pois peräti viikon, halpuutus ja hinnan alennus alkoi jo vuoden alussa. Maito ei ole ainoa joka s-ryhmän ylivallasta kärsii.
Sitäpaitsi kiintiöiden poisto alkaa vaikuttamaan vasta vuoden tai jopa pidemmällä viiveellä.
Riikolalla ja Alarodulla riittää pokkaa melkoisesti kun ihan vakavana väittävät suomessa ruuan sisään ostosta päätettävän poliittisilla päätöksillä
S-ryhmä nyt vaan kaikkein härskimmin käyttää hyväkseen venäjän pakotteiden aiheuttamaa maitoituotteiden ylituotantotilaa. Jopa markkinalähtöisemmäksi mielletty Lidl maksaa parempaa hintaa suomalaisille tavarantoimittajilleen ja K-ryhmä on julkisesti sitoutunut yrittämään ylläpitää maataloustuotantoa suomessa.
Halpuutuskampanjalla yritetään tehdä tilaa kaupan omille merkeille ja tuottajahinnat painetaan entistäkin alemmas ja kotimaisen tuotannon vähentyessä tuonti on vapaata.
Kysyisin vaan Riikoselta, että jos kerran halpuutus ei laske tuottajahintoja, niin miksi sitten viikon päästä S-ryhmän halpuutuksen alettua, kaupat olivat laskeneet tukkuhintoja? Minun mielestäni tämä tarkoittaa juurikin sitä, että kauppa ei osallistu itse halpuutukseen omia katteitaan pienentämällä….
…
Tulispa herrat ite vuodeksi maatilalle. Ensin tehdään pitkää ja raskasta päivää, kesäisin ehkä hyvällä tuurilla kerkeää 5h nukkua yöllä ja takas töihin. Sitte kituutellaan olemattomalla tilillä josta ei uskalla omaan taskuun mitään ottaa ja vinkua pankissa päivittäin vuorotellen lisää lainaa ja vuorotellen lisää maksuaikaa. Suomessa ei ole tiloja 5 vuoden päästä ollenkaan tätä menoa ku porukka tekee siitä liian vaikeaa. Ja sitten kun ihmisiltä vielä kysyy et kumpi on parempi; kotimainen tuote vai ulkomaalainen niin vastaus on kotimainen. Seuraavaksi kysyy et pitääkö tuottajien saada tukija ja olla mahdollisuus lomittajiin niin vastaus on ei. Noh sinne meni se kotimainen tuote taivaan tuuliin.
Maanviljelijät voisivat ottaa sen päänsä pois perseestä ja ruveta oikeiksi yrittäjiksi se on vaan ihmeellistä että pienilläkin tiloilla on kalustoa joka lähtöön tukihakemuksia ruksitaan kielipitkällä ja mietitään miten saadaan revittyä parhaat tuet. Korjaus velvotteetkin poistuivat pellolta eli kuhan vaan kylväävät parhaimmat tukioikeudet peltoon ja syksyllä niittäävät mahan. Sama kun minä valmistaisin tuotteita ja viskaisisin ne roskalavalle ja saisin silti tehdystä työstä korvauksen. Ja tavallisena yrittäjänä ei ole mahdollista ostaa kaikkia koneita omaan käyttöön vaan on pakko käyttää alihankkijoita. Minkä takia maanviljelijät eivät tee niin ostetaan kalliita kaivinkoneita ja itketään kun ei rahat riitä. Käyttäisivät urakoitsijoita.. pelkästään koneiden arvon laskeminen riittää vuodessa tarvittavien urakoitsijoiden maksuihin.
Samaa itekki mietin. koneyrittäjänä saan kuumeisesti ettiä hommia koneelle,ku taas naapurin farmari käy tonkii 50t e koneella muutaman metrin ojaa. On uutta ja hienua rattoria ja tunteja kertyy vuodessa alle 200 yhteen… Mutta ite oon tyytyväinen että on sen verta hommia ettei tarvi olla kortistossa… Se on vaa nii että vanhat isännät lelli nyky polven pilalle. Nyky farmarille pitää olla kaikki mitä kaupasta ulos myydää mitä kalliimpi,ni sen parempi. Osteleeha nuo uusia koneita nyttenki vaikka hinnat on tippunu… Sitte taas on se kauhia kateus mikä farmareita riivaa. Ei minkää näköstä yhteis rintamaa löydy missää
Kyllä se on nii että on lottovoitto syntyä farmarin lapseksi!