Massiivinen puimuri pysäyttää kylätien liikenteen. Lähes 30-tonninen peltojen vihreä jätti herättää ohikulkijoissa ihailevaa kiinnostusta.
Lauri Hantula ei sivuilleen kuikuile, sillä puinti ja puimurin hallinta vaatii keskittymistä, vaikka suuri osa toiminnoista on automaattisia. Ajonopeus voidaan säätää automaattiseksi kasvuston mukaan.
Hantulan koneet ovat tehokkaita eurooppalaisenkin mittakaavan mukaan. S690i on John Deeren suurin malli, jossa i-kirjain tarkoittaa korkeinta varustelutasoa. S on mallimerkintä, johon kuuluu kymmenkunta erilaista mallia.

Maailman suurimman puimurivalmistajan, John Deeren, S690i-malli edustaa viimeistä puimuritekniikkaa. Koneen toimintojen oppiminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii kiinnostusta tekniikkaa kohtaan. Kumitelat ovat monessa suhteessa järkevät, kun puimurin kokonaispaino ylittää 30 tonnia. Pieni pintapaine ei jätä peltoon uria. Kuljetusleveys on vain 3,5 metriä.
Mukava työympäristö ei ole luksusta
Viime aikoina tuotekehittely on panostanut esimerkiksi metsäkoneohjaamoiden ja muiden työvälineiden viihtyvyyteen.
Paitsi työteho, myös kuljettajan tarkkaavaisuus paranee, kun koneen hallinta on inhimillisessä kuosissa.
John Deere on lyhyestä akselivälistä johtuen ketterä. Sormenpäillä käsiteltävä puimuri antaa hiukan virheellisen vaikutelman – 20 tonnia rautaa, joka kantaa 9 tonnia viljaa, vaatii kuljettajalta suhteellisuuden tajua. Ison koneen vauriot ovat myös isoja.
Hiljaisessa hytissä on tilaa kahdelle raavaalle köriläälle. Kuljettajan ei tarvitse töniä sivuistuimella istuvaa, sillä tilaa liikkuville käsille on.
Apukuskin täyskokoisen penkin alla on 37-litrainen jääkaappi.

GPS-signaali antaa viiden sentin tarkkuudella satokarttoja, jotka siirretään Junkkarin kylvölannoittimen muistiin. Avaruusaika ei ole vielä täysin valmista, mutta kehitystä tapahtuu joka vuosi.
Laari vetää 9 tonnia vehnää
Säiliö on täynnä, kun kapuan hyttiin. Puimuri kevenee yhdeksällä vehnätonnilla muutamassa minuutissa. Kaksi säiliöllistä perävaunun kyytiin riittää, ja Hantulan vaimo Jutta hakee toiset kärryt.
Pitkä sähkötoimisesti jatkettava tyhjennystorvi liikkuu nopeasti ja äänettömästi perävaunun päälle. On iso etu, että torvea voi lyhentää sähköisesti kuljetuksen tai säilytyksen ajaksi.
Hydraulisesti avattava viljasäiliö vetää 141 hehtoa.

Tyhjennystorvi sylkee 9 tonnin vehnälastin muutamassa minuutissa. Torvea voi lyhentää sähköisesti kuljetuksen tai säilytyksen ajaksi. Pitkä torvi ylettyy vaikka ojan toiselle puolelle lastaamaan perävaunua.
Moottoritehoa yli 600 hevosvoimaa
”Kun kasvusto on oikein rankkaa, puimuria ajetaan moottoritehoa vasten. 13,5-litraisessa moottorissa tehoa on rajusti, mutta niin puintikoneiston vastaanottokykyäkin”, sanoo Hantula.
Kun moottori kuormittuu esimerkiksi vauhdissa tyhjennettäessä tai kosteissa oloissa, moottorin lisäteho kytkeytyy automaattisesti päälle. 626 hevosvoimaa kuormittuvat kunnon vehnässä.
”Polttoainetta kuluu”, myöntää Lauri Hantula. ”Mitä kovempi vauhti ja hehtaarisaavutus, sitä vähemmän polttoainekulut ovat hehtaaria kohti.”
Hehtaarin polttoainekulut eivät ole Jontikalla sen suuremmat kuin pienemmälläkään koneella. Polttoainesäiliöön mahtuu 1 250 litraa, millä pärjää varmasti puintipäivän tai kaksi.

Lauri Hantulalla on varsinkin puintikalusto kovassa lyönnissä. Puiminen koetetaan tehdä huolellisesti hyvissä olosuhteissa.
Työsaavutus on 5 hehtaaria tunnissa
Työsaavutus kaupungin vuokraamilla avo-ojapelloilla on 4,5–5 hehtaaria tunnissa, ajonopeuden ollessa 5–6 km/h.
Hantulan ajotapa on kuninkaallisen rauhallinen.
”Hosuminen ei kannata”, hän sanoo.
Leveällä pöydällä ei tallata kasvustoa sivusuunnassa liu’uttavilla käännöksillä, vaan peruutussummeri piippaa tasaiseen tahtiin päisteissä.
Ajaminen on huolellista, ja jokainen tähkä otetaan talteen. Hantula ei sanojensa mukaan koskaan aja leikkuupöydän vasenta kulmaa, jossa on terän käyttömekanismi, ojan päälle.
”Pieni notkahdus voi rikkoa valurautaisen kulmavaihteen. Ja se ei ole halpa.”
Taitava kuljettava keksittyy siihen mitä tekee. Hantula kertaa ajoittain isänsä oppeja.
”Meillä on ollut paljon puimureita. Rahtia on ajettu kolmella Massikalla aikoinaan. Minä tiedän myös sen, mitä on ajaa hytittömällä entisajan koneella.”
Ajotekniikka on jokaisella kuljettajalla hiukan erilainen, riippuen siitä, mihin asioihin keskitytään. Hantula haluaa korjata koko sadon tehokkaasti talteen ilman vaurioita ja riskejä.
Suunnanvaihto Hantulan versiossa tapahtuu pehmeästi kaksiportaisella Prodrive-automaattivaihteistolla. Vaihteiston välityssuhde muuttuu automaattisesti kuormituksen mukaan.

Sylinteripuimuri päihittää kohlinkoneen mennen tullen. Puintitehossa on kaksi asentoa, helposti puitavalle massalle ja tehokkaampaa puintia vaativalle viljalle. Erottelu on tehokasta. Olkimassa leviää satateräisen silppurin läpi tehokkaasti. Kuivissa olosuhteissa pöly koneen takana on melkoinen.
Kallis puimurihankinta on perusteltu
Hantula on miettinyt puimurihankintansa perusteellisesti. Tila on viljellyt aiemmin myös sokerijuurikasta.
Vaikka kiloja tuli runsaasti ja homma oli kannattavaa, työvoimaresurssit olivat niukat. Oman väen lisäksi maatilalla on yksi työntekijä.
”Pakko oli katsoa kuinka paljon yksi ihminen kerkiää”, Hantula sanoo.
Isänsä aikana alkanut rahtipuinti on myös loppunut kokonaan.
”Kun tekee kylälle töitä, omat jäävät helposti huonolle hoidolle”, tuumaa Hantula. ”Kun taas keskittyy omiin töihin, joita on riittävästi, lopputulos on varmasti parempi.”
Hantula pitää kaluston ajanmukaisena viimeistä huutoa olevana, jotta työt tulevat ajallaan tehdyksi. Hantulan viljely perustuu perinpohjaiseen uusimpien menetelmien hyödyntämiseen.
Uusi tekniikka mahdollistaa myös viljelyn optimoinnin. GPS-satokartoituksen näkymää voi seurata puimurin kosketusnäytöltä, ja tieto siirretään Junkkarin kylvölannoittimeen, joka ohjaa lannoitusta satotietojen mukaan.
Vaikka puintihetkellä ollaan kaupungilta vuokratuilla avo-ojapelloilla, satotaso on erittäin korkea.
”Se on myös vuokraisäntien kunnioittamista, kun pellot hoidetaan hyvin”.

GPS-signaali antaa viiden sentin tarkkuudella satokarttoja, jotka siirretään Junkkarin kylvölannoittimen muistiin. Avaruusaika ei ole vielä täysin valmista, mutta kehitystä tapahtuu joka vuosi.
Tehoviljelyn pitää olla tuottavaa ja kestävää
Hantula pitää voimaperäistä viljelyä ympäristöystävällisenä. Jos peltoon sijoitetaan kunnolla ravinteita, syntyy vankka kasvusto, joka ottaa myös maasta enemmän ravinteita, kuin sinne laitetaan.
200 kilon typpitasoa jaetaan kahteen osaan. Täsmäviljely sijoittaa lannoitteet sinne, missä niitä tarvitaan.
Gerinhoff laskostuu korkeaan nippuun
Leikkuupöytävaihtoehtoja on useita. Lauri Hantula on valinnut saksalaisen Geringhoffin suurimman mallin, joka on 24-jalkainen eli 7,2-metrinen.
Vaikka vaihtoehto on kallis, Hantula ei mistään hinnasta enää lähtisi pöydän irrotteluun ja hinaamiseen.
”Aika lailla pöydän kiinnityksessä joutuu tallaamaan pellolla kasvustoakin.”
Lohko on puitu ja säiliö tyhjennetty. Perävaunu lähtee kuivurille. Kolme Anttia vetävät yhteensä 1 100 hehtoa, mikä on sopiva mitoitus puimurin korjuuteholle.
”Enää en öitäni valvo satseja vaihtamalla”, perustelee Hantula.
Tieliikenteessä liikkuminen on oma juttunsa
Hantula käy pöydän vieressä tarkistamassa, että kaatokela on oikeassa asennossa taittoa varten. Geringhoffin oikea kolmannes taittuu keskiosan päälle. Seuraavaksi vasen kolmannes kääntyy minuutin aikana sulavasti oikean puoliskon viereen.
Hantula kääntyy kylätieltä vilkkaammalle isolle tielle ja odottaa sopivaa rakoa liikenteessä. Ison koneen ohjaimissa on osattava puikkelehtia mahdollisimman huomaamattomasti liikenteen joukkoon.
”Silti käsimerkkejä saa lukea autoista”, naurahtaa farmari.
”Seinäjoen liikenteessä ei olisi edes mahdollista vetää yli 20-metristä pöytävaunuyhdistelmää perässä. Tämä on liikenneturvallisuuskysymys myös”.
Geringhoffin ja kumitelojen ansiosta kone mahtuu laitakaupunginliikenteeseen jouhevasti – kuljetusleveys on vain 3,5 metriä.
Koeajo ennen ostopäätöstä
Keskiviikkona 10.9. järjestetään klo 13 alkaen Seinäjoella Vaasantien varressa olevalla vehnälohkolla Agrimarketin näytös, jossa John Deere S690i on mahdollista koeajaa.
”Minäkin kävin ensin Skoonessa koeajamassa konetta. Sikaakaan ei voi säkissä ostaa, vaikka esite näyttäisi kuinka hyvältä”, Hantula sanoo.
”Nyt on aika käydä syömässä ja kuivurilla.”
Katso puimurista Youtube-video tästä.
Koeaja 10.9. John Deere S690i keskiviikona 10.9. klo 13 alkaen Seinäjoella Vaasantien varressa sijaitsevalla vehnälohkolla!
Päivitetty 10.9. 11:48 (koeajotapahtuma muutettu sateen vuoksi. Pöytävaunu olisi liikenneturvallisuusriski. )
Lue myös artikkeli Fahr M 66:sta tästä.
Ei kommentteja