Metsäalan ammatti- ja aikuisopistossa ympäri Suomen on huomattu, ettei käytännön työtä oppimisessa voita mikään. Sekä aikuislinjalla että osin nuorisoasteellakin pitäisi lisätä opintosuunnitelmien käytännönläheisyyttä entisestään.
Opetussuunnitelmassa olevat yleissivistävät aineet ovat kaunis ajatus, mutta käytännön työhön halajavaa ihmistä ne saattavat peräti estää hakeutumasta kouluun.
Opetusta pitää myös hilata puun tekemisen ja ajamisen suuntaan. Tekniikan ja huollon opiskelu on varmasti tärkeää, mutta pitäisi huolellisesti miettiä, kuinka paljon tämän päivän motokuski ja ajokonekuski tarvitsee tietoa itse koneen tekniikasta. Puuta pitää saada poikki ja pinoon mahdollisimman paljon.
Asentajat ja huoltomiehet ovat tänä päivänä oma ammattiryhmänsä ja kuskin tehtävä on lähinnä kouran rasvaus ja teräöljyn lisäys.
Motokuskin työ vaatii kanttia
Aiemmin puhuttiin, että maatalon pojista tulee hyviä metsäkonekuskeja. Näin varmasti onkin, mutta kokemus on osoittanut, että aivan yhtä hyviä tulee kirkonkylän tai kaupungin kasvateista. Kunhan heillä löytyy rehellistä tahtoa oppia uusia asioita.
Yksin työskentely on sen verran erikoista ja vaativaa, että voisi olla paikallaan pitää asiasta hieman enemmän ääntä ihan opetussuunnitelmassakin. Pimeä metsä, yksin työskentely ja vilkas mielikuvitus saattavat tehdä ylimääräiset ongelmansa työn tekoon.
Kuskin henkinen kantti on oltava myös kunnossa.
Järjestelmää virtaviivaistettava
Nykyinen systeemi, jonka läpi pitää kulkea päästäkseen opiskelemaan metsäkoneen käytön opettajaksi, on ylivoimaisen työläs ja Helsingissä tehdyn oloinen. Aiemmin vaadittiin peräti AMK-tasoinen tutkinto, ennen kuin voi edes harkita metsäkoneenkäytön opettajaksi kouluttautumista.
Askel järkevämpään suuntaan on otettu, sillä nykyään työnopettajaksi aikovan pitää yli neljän vuoden työkokemuksen lisäksi suorittaa sekä ammatti- että erikoisammattitutkinto näyttöineen.
Nämä tutkinnot voi suorittaa melko näppärästi työn ohessa, jos työnantajalta löytyy joustoja. Tulee väistämättä mieleen, onko tämäkään tarpeellista ammattinsa hyvin hallitsevan osalla. Pelkän näyttötutkinnon luulisi riittävän.
Metsäteollisuuden pitäisi kiireesti herätä panemaan asia kuntoon, sillä tällä menolla koneopettajat pikku hiljaa loppuvat maasta. Metsäteollisuudelta lobbaaminen näyttää käyvän, mutta nythän sen suurin huolenaihe näyttää oleva se, että muutama pölli palaisi hakekattilassa.
1 Kommentti
Jutun otsikko pitää paikkansa ja oppiminen pitäisi alkaa mahdollisimman nuorena. Sama pätee moneen muuhunkin käytännön ammattiin. Joskus tulee mieleen niitten koulutus ohjelmien kohdalla, että niiden tarkoituksena on työllistää mahdollisimman paljon eri aineitten opettajia.