Energiapuun vuonna 2012 alennettua energiatukea ollaan palauttamassa. Tähän on hyvä syy, sillä kivihiilen käyttö on kasvanut huimasti. Suomi ostaa energiaa noin 7 miljardilla eurolla. Samalla velkaannutaan suunnilleen samaa tahtia. Tilanne on kestämätön.
Asiaa käsitellään hallituksessa tällä viikolla. Uhkakuvana on, että Metsäteollisuus ry lobbaus vesittää hankkeen ja jättää järeän rankapuun tuen ulkopuolelle.
Poliitikoilla ja ministereillä on ollut tapana pelätä järeän metsäteollisuuden voimaa.
Suomi tarvitsee notkeita pienyrittäjiä
Aika on kuitenkin muuttunut. Suomi tarvitsee pieniä, ketteriä yrittäjiä, jotka kykenevät työllistämään ihmisiä. Raskas metsäteollisuus ei ole siihen kyennyt enää aikoihin.
Tätä artikkelia varten haastateltiin useita henkilöitä eri puolilta Suomea. Haastateltavat vetäytyivät viime hetkellä jutusta, ja ilmoittivat, että haluavat pysytellä nimettöminä. Alan toimijat pelkäävät Metsäteollisuutta.
Kokoomuksen valiokuntavastaava Janne Sankelo sanoo, että asiaa ei voida kommentoida kesken valmistelun.
”Pyrimme löytämään tasapuolisen ratkaisun, joka huomioi energia- ja metsäteollisuuden tarpeet tasapuolisesti”, sanoo Sankelo. Ministeri Jan Vapaavuorta emme vielä tavoittaneet.
Energiayhtiöt, kuten Kuopion energia, Vaskiluodon Voima, Kokkolan Energia, Jyväskylän Energia ja Oulun Energia ovat investoineet satoja miljoonia pyöreän puun energiakäyttöön.
”Jos tukipäätös on positiivinen, hankinta työllistää suoraan ja välillisesti 1 500 uutta työpaikkaa”, kertoo nimettömänä pysyttelevä lähde.
Ketjun toimijoiden yhteinen viesti on, että puuta kyllä riittää.
”Jos tuki tulee, miljoonainvestointimme eivät ole olleet sittenkään turhia”, sanoo Tapio Kontio Kontioforest Oy:stä Kalajoelta. Perheyrittäjä ei isoja pelkää.
”On positiivinen uutinen jos tukipäätös palautettaisiin vuoden 2012 tasolle. Se tervehdyttäisi puumarkkinoita. En jaksa millään uskoa, että pieniläpimittaisen puun saanti vaikeutuu, koska siitä on jo nyt ylitarjontaa”, sanoo toiminnanjohtaja Jussi Parviainen Mhy Lakeudesta.
Energiatuki on rahallisesti pieni, mutta sillä on isot vaikutukset
Metsähakkeen energiatuki tulisi olemaan 18 euroa megawattitunnilta. Nyt 2012 alennettu tuki on 13,13 euroa tuotetulta sähkömegawattitunnilta.
Vaikka reilun euron tuki kuulostaa pieneltä, sen merkitys olisi suuri. Suurempi osa hake-energiasta voidaan tuottaa sähköksi.
”Millä erilaiset jakeet pidetään erillään?”, kysyy Tapio Kontio ja vastaa itselleen: ”Ei millään. Kuka pystyisi valvomaan väärinkäytöksiä?”
Jos energiatuki palautuu entiselleen, koko logistiikka voimistuu ja tehostuu. Pienemmät toimijat pyrkivät työllistämään urakointiketjua läpi vuoden. Toisen nimettömänä pysyttelevän haastateltavan mukaan myönteisen päätöksen seuraukset ulottuisivat syvälle koko ketjuun.
”Isot toimijat eivät meistä piittaa”, sanoo Kontio.
Logistiikka saadaan toimivamaksi myös. Kuljetuksissa voidaan hyödyntää paremmin meno- ja paluukuormia, eikä kuluja tarvitse tuhlata tien päälle pieniä nippuja keräten.
Monilukuisten puutavaralajien siivilöinti erilleen on tyyristä puuhaa, samoin niiden keräily kaukokuljetusta varten.
Risut eivät riitä
”Kaikille riittää puuta”, sanovat kaikki haastatellut alan toimijat.
Nyt kaavailtu energiatuki ulottuu kaikkeen poltettavaan puuhun, paitsi sahanpuruun, selluhakkeeseen ja kuoreen.
”Jos hanke energiatuen ulottamisesta pyöreään puuhun jostain syytä torpataan, risut ja kannot eivät yksinkertaisesti turvaamaan huoltovarmuutta ja kotimaisen energian saantia”, jatkaa Tapio Kontio.
Suomi tarvitsee suorasukaisen miehen mukaan uutta kasvua eikä jarruttamista.
”Metsäteollisuuden tarve jarruttaa omaa liiketoimintaansa on älytöntä. Kotimainen energia on paras kivihiilen korvaaja. Tuen hylkääminen olisi epäisänmaallista”, jatkaa pitkän linjan energia-ammattilainen.
Risut ovat sikälikin hankala poltettava, että ne varastoidaan yleensä rospuuton armoille metsään. Puu puolestaan tuodaan yleensä terminaaleihin suojaan. Kanto on epäedullista ja kallista poltettavaa.
Kaiken lisäksi pyöreä puu säilyy kelvollisena kolme vuotta, mutta risut vain vuoden.
—–
Pieni puu polttoon
Suomessa metsä kasvaa 100 miljoonaa kuutiota vuodessa. Käyttöaste on vain 60 miljoonaa kuutiota. On kansantaloudellisesti tärkeätä, että käyttöaste saadaan lähelle sataa. selluteollisuuden on turha pelätä raaka-ainevajetta.
Tehdään kuvitteellinen sadan kuution aukkohakkuu. Siitä tulee noin 70 kuutiota isoa tukkia ja noin 30 kuutioa kuitua. Sahat pyrkivät maksimoimaan katkonnassa suurimman mahdollisen hyödyn.
Kuidun, pikkutukin ja parrun jälkeen jäljelle jää pieni määrä kuitupuuta. Kun koivut, männyt, kuuset ja haavat eritellään, niistä syntyy minimaaliset kasat – mutta rahaa palaa ja logistiikka maksaa. Sahapuusta, myös pikkutukista ja parrusta, kertyy selluteollisuudelle ensiluokkaista ja kuitupitoista selluhaketta 30–40 prosenttia pöllin tilavuudesta.
Jos tuki poistetaan järemmältä rangalta, pienemmiltä toimijoilta menee toimintakyky ja monopoli siirtyy isoille firmoille. Jos pieni puu pannaan polttoon, toiminta on tehokkaampaa ja taloudellisempaa, ja työtä riittää kaikille.
Tuen torppaaminen aiheuttaa koko toimialan lamaantumisen, urakoijien konkursseja ja työttömyyttä. Energiatuen voimaan astuminen taas tarkoittaisi sitä, että koko iso toimiala voisi Suomessa elää ja voida hyvin.
Juttua päivitetty 18:08
Ei kommentteja