Artikkelikuvassa vientivapaa Suomi-sika
Suomen on mahdollista avata sianlihan Venäjänvienti, kunhan muutama asia ymmärretään oikein ja päättäjät ottavat neuvosta vaarin.
Samalla voitaisiin maidonkin Venäjänvienti jälleen aloittaa.
Yhdysvaltojen kanssa tehdään kauppaa maittain
Yhdysvallat on ilmoittanut, että se ei tee EU:n kanssa kauppaa, vaan jokainen maa neuvottelee ehtonsa erikseen. Asiasta uutisoi Maaseudun Tulevaisuus.
Miksi Suomi ei voisi toimia Venäjän kanssa samalla tavalla kuin EU-maat toimivat Yhdysvaltojen kanssa jo nyt, jokainen erikseen?
Venäjä kielsi sianlihan tuonnin maista, joissa on afrikkalaista sikaruttoa tai suora maaraja sikaruttomaan kanssa. Suomella ei ole tätä ongelmaa.
Kun sikaruttoasiasta neuvoteltiin EU:n ja Venäjän kesken, suomalaiset poliitikot piiloutuivat kaapin taakse.
Suomalaiset olisivat voineet ottaa askeleen eteenpäin jo silloin, ja tarjota omaa vaihtoehtoaan, kahden välistä kauppaa.
Suomalainen sika on direktiivin mukaisesti pitkähäntäinen
Maanantain tv-uutisissa näytetyt possut oli tuotu ihmisten näkyville Brysseliin. Sioilla oli kaikilla lyhyt typistetty häntä.
Suomessa se tarkoittaisi välittömästi sanktioita, koska hännän typistäminen on EU:ssa direktiivin mukaan kielletty.
Jos Venäjä haluaisi direktiivin mukaisia sikoja, Suomi olisi Ruotsin ohella sen ainoa mahdollinen kauppakumppani.
Suomi ja Ruotsi ovat ainoat maa Euroopassa, joissa hännäntypistyskieltoa noudatetaan. Suomi ja Ruotsi ovat myös salmonellavapaita, poikkeuksellisesti.
Tämä olisi myös Venäjän markkinoille laatutakuu. Suomi-sika on siellä tunnetusti laatutuote, jolla olisi Venäjän markkinoilla taatusti kysyntää.
Laadun pitäisi olla myös Suomen julkisten hankintojen kriteerinä. Miksi meillä on muuta Eurooppaa tiukempi eläinlainsäädäntö, jos sitä ei hyödynnetä markkinoilla?
Pienen Suomen sianlihanvienti ei sekoittaisi Venäjän markkinoita
Lihalehti uutisoi, että Venäjällä on sianlihan omavaraisuus saavutettu vuoteen 2020 mennessä. Tämä arvio perustuu Agra Europe of todayn artikkeliin.
Pienen Suomen markkinat eivät sekoittaisi Venäjän omavaraisuustavoitteita.
Vuonna 2015 Venäjän sianlihantuotanto kasvoi 3,8%. Sianlihantuotannosta puolet tulee kolmesta valtavasta jättisikalasta.
Koska sikatalouden kehittyminen vaatii runsaasti pääomaa, josta myös Venäjällä on rahasta puute, menneiden vuosien kasvusta ei voi tehdä suoraa päätelmää miten tulevaisuus kehittyy.
Lisäksi tuotto-odotus riskeihin nähden saattaa muuttua. Venäjällä esiintyy sikaruttoa, joka saattaa olla jatkossa massiivinen ongelma.
Maidonkin Venäjänvienti olisi mahdollista
Jos sianlihan vienti käynnistyisi Venäjälle, Suomi ei olisi enää pakotelistalla.
Maidon vientihän tyssäsi nimenomaan pakotteiden takia.
Sianlihan viennin avautuessa maidonvientikin voisi alkaa, koska sianlihaviennin avittamana emme olisi enää pakotelistalla.
Suomi voisi irrottautua EU-blokista
Suomessa voitaisiin kerrankin tarttua itse toimeen ja lähteä tekemään sianlihakauppaa kahdenvälisesti, tällä kertaa EU:sta piittaamatta. Jos Venäjä haluaa lähteä tuomaan sianlihaa Suomesta, siihen ei tarvitse anella EU:lta lupaa.
Ensiksi asia pitää pohtia kansallisesti.
Sen jälkeen otetaan omat ohjat käsiin ja hoidetaan Venäjän kanssa kahdenkeskiset kauppaneuvottelut ilman Brysselin lupaa. Nopealla aikataululla.
Samalla tulisi viennin uskottavuuden lisäämiseksi ryhtyä käyttämään omissa julkisissa hankinnoissamme pelkästään kotimaista, laadukasta possunlihaa.
Neuvottelevat virkamiehet ja ministeri Tiilikainen, haloo!
Teillä on tilaisuus.
Artikkelin ajatus tuli nimettömänä pysyttelevältä sikafarmarilta.
Lue artikkeli julkisista hankinnoista tästä.
Artikkeli julkaistu 16.3.2016
3 Kommenttia
Kyllä! Lakki kouraan ja Venäjälle heti!
Mitään hävittävää meillä ei nykytilanteessa ole. Itse en työllisty suoraan maataloudesta, mutta jos maatalouden alamäki jatkuu, niin on oma työpaikkani myös menossa, ja meitä on maajussien lisäksi tässä maassa aika paljon.
Joku voisi oikeasti miettiä mikä on työttömyys prosentti, varsinki pienissä kunnissa kohta. Kestääkö suomen talous sen?
Siitä vaan.
Suomi on vittuillut itsensä pihalle kaikesta kaupankäynnistä Venäjän kanssa kuudeksisadaksi vuodeksi.