Suomalaisen ruokatuotannon lyömisestä on tullut poliitikkojen ja itsensä merkittäviksi henkilöiksi kokevien sirkushuvia.
Missään ei omaa ruokatuotantoa halveksita niin kuin Suomessa. Vaikka koko ruoka-ala on valjastettu tuottamaan kansalaisilleen ja yhteiskunnalle hyvinvointia.
Julkaisemme vuoden vanhan artikkelin uudelleen.
Ruokaketjun arvonlisä
Kun puhutaan maataloustuista, niin unohdetaan että ruokatuotanto tuo Suomeen arvonlisää 15 miljardia. Veroluonteisia maksuja ruoka-alalla kertyy yli 9 miljardia euroa. Ruokaketjuun kuuluu vajaa 340 000 työläistä, 13 prosenttia kaikista työläisistä.
Suurin vaikutus ruokatuotannolla on Pohjanmaalla, jossa vaikutus työllisyyteen on 21 prosenttia.
Veroista ja veroluonteisista maksuista suurimman osan saa valtio ennen kaikkea tuoteveroina. Maakuntiin jää suurin osa palkansaajien tuloveroista kunnallisverona sekä osa yritysveroina.
Nämä suomalaista ruokatuotantoa lyövät eivät hoksaa, että jos ostamme ulkomaista ruokaa, niin silloin tuemme ulkomaista ruokatuotantoa.
Suomalainen maataloustukikäytäntö on läpinäkyvää
Jokaisessa maassa tuetaan ruokatuotantoa ja teollisuutta. Ruokatuotanto tukee myös suomalaisia ja antaa hyvinvointia, eikä päinvastoin. Atrian lihanleikkaaja maksaa yritykselle kuluineen yli 40 euroa, saksalaiselle jättikokoiselle lihateollisuudelle työläinen maksaa kuluineen tunnissa noin kolmasosan, 15 euroa.
Saksassa maksetaan paljon enemmän tukia, koska virkamieskunta on komennettu ideoimaan maataloudelle erilaisia vaikeasti seurattavia, puolipiilotettuja tukimuotoja ja veronkevennyksiä.
Suomessa ei toimita samalla tavalla.
Suomalainen tukikäytäntö on läpinäkyvää. Kuka viisas sitten tietää paljonko yhteiskunta kaiken kaikkiaan tukee tärkeitä elintoimintoja, teollisuuden kuljetus- vienti-, investointitukia? Kansalaisillekin maksetaan erilaisia tukia.
Suomalainen kinkku on jäljitettävissä
Joulukinkut ovat tänä vuonna suomalaisia, koska tanskalaiset ja saksalaiset maksavat kuluttajalle enemmän. Ei suomalainen ruoka kallista ole, se vain mielletään kalliiksi.
Kotimaisen ruuan jäljitettävyys on aivan eri tasoa kuin monessa muussa Euroopan maassa. Italian Mafia tekee 22 miljardin tilin vuodessa ruualla ja ruokaväärennöksillä.
Olkaamme kiitollisia että Suomessa me voimme vielä luottaa ruuan jäljitettävyyteen.
Ennen kaikkea suomalainen voi luottaa vielä toiseen suomalaiseen, suomalaiseen maajussiin ja puhtaaseen ruokaketjuun.
Suomalainen joulukinkku matkaa perhetilalta teurastamon kautta kauppaan ja kuluttajan uuniin, ilman että kenellekään tulee edes mieleen kyseenalaistaa alkuperää tai puhtautta.
Ei kommentteja